Орлић сa Орбаном у Будимпешти: Србија дубоко цени ниво сарадње са мађарским пријатељима

Председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић разговарао је у Будимпешти с премијером Мађарске Виктором Орбаном о наставку сарадње у свим областима, као и о свим кључним питањима за регион и Европу. Орлић је поручио да Самоуправа Срба у Мађарској може да рачуна на помоћ Србије по свим питањима од интереса.

Владимир Орлић је у разговору с Виктором Орбаном истакао да Србија дубоко цени ниво достигнуте сарадње са мађарским пријатељима на готово свим пољима, било да се ради о спровођењу најважнијих инфраструктурних пројеката, попут изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, међусобној подршци када је реч о енергетском снабдевању, или заједничком ангажману по питању спречавања нелегалних миграција, саопштено из кабинета председника Народне Скупштине.

Према његовим речима, "печат" односима две земље и гаранција за наставак сарадње дата је и Уговором између Влада Србије и Мађарске о пријатељским односима и сарадњи у области стратешког партнерства, који је Скупштина Србије недавно потврдила. 

"Посебан значај представљаће најављено формирање стратешког савета између две државе. Такође, изузетно смо захвални због помоћи коју нам је Мађарска пружила када је реч о складиштењу гаса и решености да нам те капацитете уступи и наредне зиме. Поносни смо на све што радимо заједно, као и на снажно и искрено пријатељство наша два народа", нагласио је Орлић. 

Како се наводи, током састанка су поздрављени интензивни контакти између званичника две земље на свим нивоима, првенствено пријатељски однос премијера Мађарске и председника Републике Србије. 

"Ово пријатељство је претходних година изнедрило само бенефите за наше две земље и наша два народа, и искрено желимо да наставимо да, у том смеру и са тим циљем, заједно радимо и у будућности", поручио је Орлић.  

Захвалио је Влади Мађарске због исказаног односа према припадницима српске заједнице у тој држави и чињенице да је њихов положај претходних година достигао ниво историјског максимума. 

Поручио је да Србија посебно цени снажну и континуирану подршку премијера Орбана, коју нашој земљи и лично пружа на њеном европском путу и јасна и снажна политичка подршка Србији по свим важним питањима. 

"Изузетно поштујемо и ценимо пријатељство које Мађарска гаји према Србији, пријатељство које и ми према вама осећамо, и будите сигурни да подршку и испружену руку за сваку сарадњу можете очекивати и са наше стране - увек", нагласио је председник Скупштине.

Орлић: Срби у Мађарској могу да рачунају на помоћ Србије

Како су представници Самоуправе нагласили, њихов положај је претходних година достигао ниво историјског максимума. Поручили су и да је Мађарска пример земље у којој мањине остварују висок степен права и слобода. 

"Влада Мађарске примарно потпомаже народности и ми, Срби у Мађарској, протеклих десет година живимо своје златно доба. Драго нам је да владе Републике Србије и Мађарске негују добре односе, што за нас, као и за Мађаре у Србији, резултира само конкретним бенефитима“, истакли су представници Самоуправе на састанку.  

Информисали су председника Скупштине Србије о активностима које предузимају како би очували писмо, културу, традицију и национални идентитет, те указали на важност контаката и координације са матицом, како би се њихов положај додатно унапредио у оним сегментима где за то и даље има простора. 

Орлић је поручио да Самоуправа Срба у Мађарској може да рачуна на помоћ Србије по свим питањима од интереса, а представници Самоуправе потврдили су да, недвосмислено, као никада раније, имају и помоћ и подршку Србије. 

На састанку са председником Скупштине Србије били су Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, Игор Душан Рус, потпредседник Самоуправе, Љубомир Алексов, портпарол српске националности у Парламенту Мађарске, Борислав Рус, председник Српске самоуправе у Будимпешти, као и Петар Ластић, потпредседник Српске самоуправе у Будимпешти, наводи се у саопштењу.

среда, 07. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено