Хил: Бриселски споразум се тиче КиМ, а не решавања питања мањина

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил рекао је у Бујановцу да се Бриселски споразум тиче решавања питања Косова и Метохије, а не питања албанске мањине на југу Централне Србије.

Кристофер Хил је током посете Бујановцу одговарао на питање новинара о захтевима Албанаца из општина на југу Централне Србије за реципроцитетом у односу на права Срба са КиМ.

"Морам да будем веома јасан када кажем да се дијалог у Бриселу тиче решавања проблема између Приштине и Београда. Сврха дијалога није да решава било каква друга питања, питања мањина овде или у другим деловима земље", истакао је Хил.

Амбасадор је нагласио да је питање албанске мањине у Србији искључиво питање државе Србије и поновио да "то са Бриселским дијалогом нема никакве везе".

Према његовим речима, званична политика САД је да подржава Бриселски дијалог и постигнути споразум, чији је значајан део успостављење Заједнице српских општина.

"Споразум, који је постигнут, ни на који начин нема интенцију да прелази границе", рекао је амбасадор САД.

На питање новинара о писму америчких конгресмена који су после сусрета са албанским политичарима из Бујановца и Прешева од државног секретара САД Ентонија Блинкена затражили формирање и заједнице албанских општина, амбасадор је рекао да поштује то што кажу конгресмени, али да таква заједница није део Бриселског споразума.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво