Вучић: Велике промене у глобалној политици мењаће динамику односа Србије са ЕУ

Србија је успела да издржи притиске Запада и не уведе санкције Русији, рекао је председник Александар Вучић. Већ у јуну очекује велике промене у глобалној политици и да ће Украјина добити велики замах на европском путу са могућношћу уласка у Европску унију преко реда - што ће, каже, мењати и динамику односа Србије са Бриселом. Најавио је да ће у мају бити одржан самит Србије и Мађарске на највишем нивоу. Председник је позвао грађане да 22. априла дођу на аеродром у Батајници и да присуствују смотри војне технике, истичући да ће то бити највећа презентација свега онога што Војска Србије има.

Председник Александар Вучић рекао је за Пинк да ће оно што се дешава у глобалној политици, и пре свега у Европи, мењати динамику и нашег односа са ЕУ.

Према његовим речима, Украјина ће можда већ у јуну добити велики замах на свом европском путу, са могућношћу брзог и преко реда уласка у ЕУ, док се парлалено одвија процес у коме се под утицајем САД прави посебан блок у Европи, који би могао да постане најснажнији.

"То ће мењати динамику и нашег односа са Европом. Желео бих да се надам да је то у позитивном светлу, али за нас постоје ограничавајући фактори, а то су санкције и Косово и Метохија", напомиње председник.

Сматра да ће да се догоди још много тога, наводећи акт о смањењу инфлације администрације америчког председника Џоа Бајдона, који је натерао многе европске компаније да се селе у САД.

Према његовом мишљењу, уследиће договор са Европом, али уз захтев да у будућности морају да спроводе мере према Кини, какве и САД спроводи.

"Интересантно је оно што се десило на седници Европског савета, видна је била промена у односу према Кини. До сада је било - под један Кина је економски партнер, под два Кина је конкурент, а под три Кина је стратешки ривал", рекао је Вучић додајући да се то сада мења.

У том смислу поменуо је изјаву Урсуле фон дер Лајен и седницу Европског савета одржану прошле недеље, која је, како сматра, указала померање односа према Кини.

Како је рекао, први пут је Урсула фон дер Лајен употребила синтагму стратешки ривал, што је амерички термин.

"Америка ће бити доминантна у никад јаснијем облику на Западу, а биће исти однос Европе и САД према Кини коју виде као кључног стратешког ривала. Зато ће бити интересантна посета Кини Урсуле фон дер Лајен и Макрона. Ми морамо да гледамо себе да видимо како ћемо да се позиционирамо, чувамо земљу и инвестиције", рекао је Вучић.

Позив грађанима да 22. априла присуствују смотри војне технике

Председник је позвао грађане да 22. априла дођу на аеродром у Батајници да присуствују смотри војне технике, истичући да ће то бити највећа презентација свега онога што Војска Србије има.

"Приказаћемо све што имамо, биће преко 1.500 комада оруђа, све ћете моћи да видите, од нора, ЦХ 92, ЦХ 95, све што имамо од летелица, ФК3", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је поносан што види да конкурс за специјалце иде јако добро, те поновио да ће основна плата за њих бити више од 2.000 евра.

"Наша војска снажи и биће много јача, пријавио се велики број младих људи", рекао је Вучић.

Он је казао да је овог пута повећан број људи из Шумадије и запада и истока Србије.

"Без војске сте ништа, постајете ловина за лешинаре и не можете ни да постојите. Зато војску и градимо и радимо све што можемо да нам буде снажнија. Војска наша је 10 пута снажнија него што је била пре 10 година", рекао је Вучић.

О инвестицијама

Вучић је навео да је Србија до 20. марта привукла око 693 милиона страних директних инвестиција што је, према његовим речима, најбољи резултат до сада у савременој историји наше земље.

"Март је био одличан, јануар не добар, али март је одличан у првих 20 дана и надам се да ће се тако наставити и да ћемо моћи да имамо још много успеха и фабрика да отворимо.

Ускоро идем у Ваљево отварам и ‘Бицербу’, затим у јуну ‘Хансгрое’. Много тога треба да се отвори ове године и верујем да ће то додатно доприносити нашем БДП-у", рекао је Вучић.

У мају самит поводом формирања стратешког савета са Мађарском

Говорио је и осарадњи са Мађарском. Председник Вучић је рекао да је са Мађарском отворен један нови стратешки дијалог и да ускоро очекује да се направи нови орган о сарадњи између две земље. Вучић је тим поводом рекао да ће у мају бити одржан самит на највишем нивоу, којем ће присуствовати он и мађарска председница Каталин Новак, као и представници две владе.

"Верујем да би требало у Београду или у Новом Саду да се одржи тај самит. Видећемо...И да направимо тај стратешки  савет, по питању безбедности можемо више да сарађујемо, против тероризма и то нам отвара могућности и сарадње унутар наше војске и полиције и у војно-техничком смислу", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је Мађарска сада пети трговински партнер Србије, а била је 13. и та сарадња, како је рекао,  драматично расте, што говори о великим мађарским улагањима у нашу земљу.

Вучић је цитирао премијера Виктора Орбана, рекавши да су односи две земље на највишем историјском нивоу. "Ми смо имали велику сигурност ове зиме и сада желим да грађанима кажем, за резерве гаса. Ми овом тренутку имамо 520 милиона кубних метара гаса. То је велика резерва за нас, ми ћемо да пробамо да је подигнемо на 700 милиона кубних метара, јер имамо гасну електрану, ТЕ-ТО "Панчево", из које смо узимали струју, посебно у данима када нам је било тешко да покријемо недостатак електричне енергије, па смо на такав начин то радили. Зато нам је гас, између осталог, био потребан", рекао је Вучић.

Подсетио је да се гради и гасни интерконектор са Бугарском, како би Србија могла да добија гас и из других праваца. Вучић је истакао да су нам и Руси омогућили још 100 милиона кубних метара гаса да можемо да држимо у њиховом делу Банатског двора и нагласио да су то важне ствари за Србију. 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво