Ђилас: ССП усвојио декларацију "Србија у ЕУ 2030."

Странка слободе и правде je на седници Главног одбора усвојила декларацију и као циљ поставила улазак Србије у Европску унију до 2030. Лидер странке Драган Ђилас каже да је борба за демократију и обавеза према будућим генерацијама. Поручује да Србија треба да се усагласи са спољном политиком ЕУ, а да европски предлог нормализације односа Београда и Приштине који је постао део поглавља 35, Србија треба да спроведе на начин да не угрози своје националне интересе.

Ђилас: ССП усвојио декларацију "Србија у ЕУ 2030." Ђилас: ССП усвојио декларацију "Србија у ЕУ 2030."

Драган Ђилас је ре да нико из Србије не може и - не сме да призна независност Косова или дигне руку - за његово чланство у Уједињеним нацијама.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да је та партија на седници Главног одбора усвојила декларацију "Србија у ЕУ 2030." и додао да се вредности за које се залажу у њој већ налазе у члану један Устава Србије.

"Реформе које треба да спроведемо да би постали чланица ЕУ треба да спроведемо због нас самих, а не због ЕУ", рекао је Ђилас на конференцији за новинаре после седнице Главног одбора ССП.

Додао је да је Србија учествовала у свему што се дешавало у историји Европе као активан чинилац, истичући да је ССП усвајајући ову декларацију пошла од тога да је наша земља историјски, културолошки, правно и образовно повезана са континентом на коме се налази.

"Пошли смо и од тога да нарочито у последњих пет година Србија назадује и тај процес је прекинут највише због тога што то одговара властима у Србији, пошто би требало сада да се усклађујемо у областима које су њима проблем - од борбе против корупције и организованог криминала, независног правосуђа, посебно тужилаштва, слободе медија, радничких права, свега онога што у Србији данас није добро", рекао је Ђилас.

“Нико из Србије не може и не сме никада да призна Косово“

Одговарајући на питање новинара, Ђилас је рекао да је у декларацију уврштено и усаглашавање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и имплементација европског предлога о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Не можете живети на континенту Европе, а имати супротан став са свим земљама које ту живе", казао је Ђилас и додао да то мора да се уради.

Говорећи о европском предлогу он је казао да је став ССП о томе познат и да не могу да га подрже.

"Што се тиче поглавља знамо да је тај текст већ саставни део поглавља 35, став смо о споразуму рекли и не можемо да га подржимо зато што је лош. Као што видите показало се да је он већ усвојен и ми треба да гледамо како да га спорводимо на начин да заштитимо наше интересе. Сматрам да нико из Србије не може и не сме никада да призна Косово као независну државу, нити неко из Србије може да подигне руку у УН за њихово чланство", рекао Ђилас.

Додао је да је тај процес дуг и да је важно да европске земље на челу са Шпанијом које не признају такозвано Косово остану при свом ставу.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво