Европска комисија поздравља напоре Србије да уђе у ЕУ; забринутост због утицаја Кине и Русије

Европска комисија је у нацрту извештаја о Србији за 2022. годину похвалила чињеницу да је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији. Комисија поздравља конструктиван приступ Београда у дијалогу са Приштином, али изражава жаљење јер Србија није увела санкције Русији, као и забринутост због сарадње са "антидемократским режимима", "запаљивог говора'' против политичких конкурената и медија, као и због присуства стратешких инвестиција Русије и Кине, али и трајног загађења ваздуха.

У нацрту документа у који је агенција Танјуг имала увид похваљују се напори власти у Србији да ''осигура недискриминаторни третман'' етничких, религијских и сексуалних мањина, као и других рањивих група.

Истакнуто је да Србија настоји да брзо реагује на злочине почињене из мржње, као и на случајеве дискриминације против жена, етничких мањина, избеглица, људи са посебним потребама и припадника ЛГБТ заједнице.

У нацрту се поздравља и почетак изградње гасовода између Србије и Бугарске, као и побољшање на пољу енергетске сигурности и отварања српског гасног тржишта ка диверсификацији.

Поздравља се и недавно потписанми споразум о изградњи транс-балканског струјног коридора кроз Србију, који илуструје напоре ЕУ да се ''повећа енергетска стабилност'' Западног Балкана.

Жаљење због опадања подршке грађана евроинтеграцијама

Европска комисија је у нацрту извештаја похвалила чињеницу да је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији, а у том контексту и избор новог министра за евроинтеграције, као и успешно организован референдум о промени Устава, чиме је омогућена даља реформа правосуђа.

У документу из Уније поздрављају чињеницу да је Србија ускладила регулативу са ЕУ и увела визе грађанима трећих земаља који представљају илегалне мигранте, као и чињеницу да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине.

Са друге стране изражава се жаљење што се Србија није придружила европским санкцијама против Русије, као и жаљење због опадања подршке грађана евроинтеграцијама.

Позив Београду и Приштини на пуну имплементацију свих договора

У нацрту текста се ''са жаљењем'' указује на сарадњу Србије са ''ауторитарним режимом у Ирану'' и позива да се удаљи од ''антидемократских режима''.

Према нацрту, Европска комисија потврђује своју пуну подршку специјалном изасланику Европске уније за дијалог између Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и позива Србију и такозвано Косово да дијалогу приступе ''у духу компомиса'', како би се постигао правно обавезујући договор о нормализацији односа, у складу са међународним правом, без одлагања.

Обе стране се позивају на скору и пуну имплементацију свих релевантних договора, укључујући и формирање Асоцијације, односно Заједнице општина са већинским српским становништвом.

"Неуспех деескалације тензија може да доведе до дестабилизације региона"

Европска комисија ''најснажније осуђује'' и све потезе који су довели до нестабилности и угрозили помирење и изражава забринутост у вези са тензијама на северу КиМ, ''неприхватљивом'' пуцњавом на православно Бадње вече и другим насилним догађајима чије су мете били косовски Срби, укључујући и арбитрарно задржавање политичарке Раде Трајковић на административном прелазу Мердаре у децембру 2022.

Подвучено је да евентуални неуспех ефикасне деескалације тензија између Београда и Приштине може да доведе до дестабилизације региона. Унија поздравља конструктиван приступ Србије у дијалогу Београда и Приштине, као и посвећеност нормализацији односа.

Европска комисија у нацрту позива српске и приштинске власти да раде на промоцији личних контаката међу локалним становништвом, како би се оснажио дијалог и помирење и на не-валдином нивоу, па се у овом контексту поздрављају и културне и омладинске иницијативе.

Осуда "запаљивог говора" против политичких конкурената, медија и цивилног друштва

У нацрту се подсећа на важност поштовања правила и процедура у Народној Скупшитни, поготово током ванредне седнице о Косову и Метохији, и осуђује ''запаљиви говор'' против политичких конкурената, медија, цивилног друштва и представника других институција.

Похваљује се и ''конструктиван разговор'' између и владе и цивилног друштва и организација за људска права, након чега је повучен нацрт закона о унутрашњим пословима из децембра 2022. години, према којем би се у употребу ставиле камере које имају могућност биометријског препознавања лица, а које су купљене у Кини.

Наводи се ''дубока забринутост'' због наводних покушаја да руска паравојна формација Вагнер врши регрутацију у Србији, али се и истиче да српски кривични закон забрањује грађанима да учествују у страним ратовима и позивају се српски органи да мотре и одврате своје грађане да учествују у руском ''агресорском'' рату против Украјине.

"Кинеске компаније у могућности да злоупотребе ниске стандарде"

Нацрт извештаја Европске комисије подвлачи да је потребно далеко више учинити на пољу еколошких, радних и социјалних стандарда када је реч о инвестицијама и позива се Србија да свој закон о раду поравна са оним ЕУ.

С друге стране, изражава се дубока забринутост због присуства стратешких инвестиција Русије преко ''малигних трећих страна'', као и Кине и ''њених растућих политичких, економских и еколошких процеса у региону'', као и због броја пројеката закључених услед међувладиних договора.

Наведено је да се повећава удео инвестиција Кине у Србији, као и увоза и планираног договора о слободној трговини са том земљом. У нацрту документа пише да су страни фактори, пре свих кинеске компаније, биле у могућности да злоупотребе ниске социјалне и еколошке стандарде, а изражава се и забринутост у вези са повећаном зависношћу од војне и одбрамбене технологије из Кине, као и количине позајмица које Србија мора да плати Кини.

Забринутост због трајног загађења ваздуха

Европска комисија изражава забринутост у вези са трајним загађењем ваздуха, али поздравља нови план о превенцији од загађење ваздуха, те позива Србију да убрза почетак имплементације плана.

Забринутост је изражена и поводом чињенице да су многа места у Србији често на листама најзагађенијих локација у свету, те се позивају власти да уведу мере да се смањи карбонски отисак, поготово у великим градовина, као и да се повећа енергетска ефикасност и самосталност.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво