Београд очекује први конкретан потез у формирању Заједнице српских општина, у Приштини велики отпор

Заједница српских општина остаје услов за даље договоре о примени европског предлога, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. На став Брисела да Заједница почива на договору од пре 10 година подсећа Канцеларија за Косово и Метохију.

Формирање Заједнице српских општина биће тест за међународну заједницу, поручио је у Бечу министар спољних послова Ивица Дачић. До тада, каже, нема даљих договора о примени европског предлога. Подсећа да је Заједница дефинисана пре 10 година и да обухвата 10 општина, како на северу, тако и на југу Косова и Метохије.

"Ми смо о томе данима седели и причали, ми смо једва пристали на тако нешто, а сада треба да се смилује Курти да видимо да ли ће да формира ЗСО. Ми не верујемо у њихову спремност, али прихватамо гаранције европских преговарача и САД да ће то тако и бити", рекао је Дачић. 

Активисти у Приштини не верују у Куртијева обећања да никада неће формирати Заједницу. После јучерашње торте и милкшејка за приштинског преговарача Бесника Бисљимија, порука Аљбину Куртију.

Због Охридских преговора називају га Пинокијом и најављују нове протесте. Премијер привремених институција одговара да степен самоуправљања предвиђен анексом неће бити исто што и Заједница.

"Каже се српској заједници, а не општинама. Заједница није територијална категорија, општине су територијалне и административне јединице. Дакле, није иста ствар. Разумем да нису потпуно различите, неповезане, али нису иста ствар", навео је Курти.

Договор из Охрида биће тема и сутрашњег Самита лидера ЕУ. Аналитичари верују да Србија може да рачуна на похвале због напретка у дијалогу.

"Тако да у том смислу мислим да ће ситуација за ове у Приштини бити много неугоднија, јер се од њих очекује да повуку први потез, односно да хитно крену у реализацију ЗСО. То ће бити веома болно за власти у Приштини, видимо да тамо постоји јак отпор било чему што је договорено у Охриду, не само формирању ЗСО", рекао је Жељко Ракић, спољнополитички коментатор.

На обавезе које је Приштина прихватила пре деценију подсећа и Канцеларија за КИМ. У саопштењу наводе да је то недвосмислено потврдио и посредник у дијалогу Мирослав Лајчак.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво