После сусрета у Охриду - ко држи реч, а ко се не придржава договореног

Србија се никада није служила триковима и примениће оно што је рекла, истиче председник Александар Вучић. Европски лидери ће на самиту у четвртак позвати Београд и Приштину да без одлагања спроведу договор постигнут у Охриду, наводи се у нацрту закључака самита у који је РТС имао увид.

Охридски преговори завршени су без потписа, али све што пише у анексу и основном споразуму обавезује Београд и Приштину. Тај став изнели су и европски и амерички званичници. Став Србије понавља председник Вучић – нема признања Косова нити чланства у Уједињеним нацијама.

"Правно-обавезујуће за Србију је када ставим потпис или печат на нешто или када се са тим вербално и сагласим. И нико други не може да произведе правне последице за Републику Србију осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова. Што се тиче испуњавања, Србија ће радити на имплементацији свега што је рекла да ће да ради упркос томе што не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима достигнутим у дијалогу формира Заједницу српских општина", поручује Вучић.

Темељ ЗСО су Бриселски споразуми из 2013. и 2015. године, прецизира европски посредник у дијалогу. У интервјуу за Јуроњуз Мирослав Лајчак се осврће и на за Београд спорни члан 4 европског предлога за нормализацију односа. У њему пише да нема противљења чланству Приштине у међународним организацијама.

"Чланство у УН је много веће питање од односа Србије и Косова, ту постоје одређене процедуре, а своју улогу има ту и Савет безбедности и пет сталних чланица и то су посебни односи. Тако да, веровање да то зависи само од Србије и Косова, значи неразумевање комплексности овог процеса. У исто време, наш договор дефинише шта Србија и Косово треба да раде, тако да се обе стране охрабрују да се придржавају договора и анекса", наводи Лајчак.

Да се Београд не придржава договореног верује премијер привремених приштинских институција.

"Примена споразума требало је да почне још јуче. И основни споразум и план имплементације су већ усаглашени. За нас је то договор, али очекујем да међународни фактор осуди и пресуди понашање Србије која на састанцима каже да не потписује, а између састанака каже да ништа не спроводи", истиче Аљбин Курти.

Вучић наглашава: "Што се Србије тиче, Србија има своју реч и реч Србије нешто значи". "А плашим се да нечији потписи ни до данас нису значили ништа, јер да то није тако онда 10 година после потписивања споразума не бисмо и даље причали о ЗСО, као што причамо данас", додаје Вучић.

Успех последње рунде дијалога поздравља Генерални секретар УН. Наводи да међународна заједница остаје посвећена спровођењу споразума који, каже, доноси добробит свима.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво