Европски лидери позваће Београд и Приштину да без одлагања спроведу договорено у Охриду

Европски лидери ће на самиту у четвртак позвати Београд и Приштину да без одлагања спроведу договор постигнут у Охриду, наводи се у нацрту закључака самита у који је РТС имао увид.

"Европски савет поздравља постигнути договор о Анексу о имплементацији споразума о нормализацији између Косова и Србије и позива обе стране да експедитивно и у доброј вери спроведу своје обавезе", стоји у тексту закључака који ће званично бити усвојен током самита 23. и 24. марта.

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ ће европске шефове држава и влада у четвртак известити о постигнутом споразуму и очекивањима од даљег тока дијалога, преносе дипломатски извори.

"После Борељовог извештаја лидери ЕУ ће усвојити текст поруке Београду и Приштини која је унета у текст закључака као додатно охрабрење странама да примене оно што је договорено у Охриду", навео је европски званичник уочи самита.

Главне теме дводневног састанка лидера биће рат у Украјини и наставак економске и војне помоћи Кијеву, енергетика, миграције и конкурентност европске економије.

У суботу је у Охриду одржан састанак европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво