Вучић са Тајанијем: Италија искрени пријатељ, никада није вршила тешке притиске на Србију

У Палати Србија, одржава се Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије. Учествује 246 компанија из Србије и 149 из Италије. Потписано 11 споразума. Председник Алесандар Вучић поручио је да су италијански предузетници више него добродошли у нашу земљу. Министар Антонио Тајани каже да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, у присуству министра спољних послова Италије Антонија Тајанија, да је Италија искрени пријатељ Србије и да никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на нашу земљу, већ отварала врата сарадњи. 

"За нас је Италија искрени пријатељ, на Италију смо увек могли да рачунамо и на нашем европском путу и у сарадњи по свим важним и не увек лаким питањима. Италија никада није била међу онима земљама које су вршиле тешке притиске на Србју, већ је била ту да помогне и одшкрине врата неком договору и даљем наставку сарадњем, а не сукобима или проблемима", истакао је Вучић. 

Поручио је да су италијански предузетници више него добродошли у нашу земљу. 

Вучић је истакао да је спољнотрговинска размена две земље достигла прошле године 4,6 милијарде евра. 

"Рачунајте да ће та размена, када у Крагујевцу крене Стелантисова продукција модерних градских аутомобила, електричних, бити неупоредиво већа", рекао је Вучић и замолио све италијанске компаније да дођу у Србију.

''Ми нудимо један сигуран систем. Десет година нисмо мењали порезе, ништа нисмо чинили на штету предузетника, већ смо све учинили да за њих смањимо трошак. Наша валута је чврста, иако немамо фиксни курс. Јавни дуг је на нивоу од 52 одсто у односу на бруто домаћи производ. Немамо никаквих проблема у јавним финансијама'', рекао је председник.

Представници Србије и Италије потписали су данас на Форуму 11 докумената о сарадњи две земље.

Вучић: Италијански привредници у Србији као код куће  

Вучић је рекао да је Србија најбрже напредовала по извозу софтвера, више и од Литваније и, како је навео, чак и од Ирске. 

''Италија је једна од најпопуларнијих земаља у Србији, сигуран сам да говорим истину када кажем да италијански предузетници могу овде да се осећају као код куће'', рекао је он. 

Вучић је истакао да је поносан што се на самиту нашло толико људи и оценио да никада није видео толико заинтересованих у Палати Србија. 

''Следеће године у Трсту ћемо анализирати резултате, али позивам све да од 2. до 5. априла присуствују најбољем фестивалу вина на свету, у Верони, где ћемо на штанду Опен Балкан представити врхунска вина из Северне Македоније, Албаније, и наравно Србије'', казао је Вучић. 

Он је навео да би волео да Србију ускоро посети и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.  ''Користим ову прилику да је позовем да дође код нас, и надам се да ћу много пре краја године моћи да је дочекам'', закључио је председник.

Тајани: Балкан има стратешки значај 

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани рекао је  да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај и који мора да осети да их воле и цене суседне земље. 

"Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредељење за шта је Италија радила, да поново буде присутна у Србији и свим деловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости", рекао је Тајани. 

Он се истовремено захвалио председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за све што раде како би се вратио мир на Балкан.

Навео је да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је уверен да може да извози своја знања и производе. 

"Морамо да интернационализујемо пословање предузећа тако што ћемо да сарађујемо са пријатељским земљама и оснивамо мешовита предузећа за добробит Србије и Италије, као и да ојачамо кандидатуру Србије", рекао је Тајани.

"Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна места", рекао је Тајани.

Тајани је најавио отварање првог седишта италијанске агенције за осигурање извозних кредита, која подржава кредитирање предузећа која желе да учествују на тржишту у иностранству.

"Ово је део стратегије која је много шира. Наша идеја је предлог да организујемо фестивал стартап предузећа како би млади предузетници били подстакнути да то постану", рекао је он.

"Спремни смо да организујемо исти овакав скуп уз присуство више предузетника у Трсту, граду који гледа на Балкан са много више љубави", рекао је Тајани.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво