Борељ и Блинкен разговарали телефоном о припремама за састанак у Охриду

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарали су телефоном о припремама за састанак на највишем политичком нивоу између Београда и Приштине, саопштено је у Бриселу.

Како је саопштила европска дипломатска служба, Борељ и Блинкен су се сагласили да је сада право време да се учине значајни кораци у интересу европске интеграције Београда и Приштине.

У саопштењу се наводи да је Борељ обавестио Блинкена о очекивањима од састанка у Охриду и нагласио важност напретка у дијалогу за европске аспирације обе стране.

Високи представник је у разговору нагласио да "цени подршку САД напорима ЕУ, а посебно споразуму о путу до нормализације, о чијој примени ће се разговарати у Охриду", саопштено је у седишту ЕУ.

Борељ: Све очи упрте у Охрид, идем тамо са надом да ће бити напретка

Борељ, који је данас је боравио у Скопљу, изразио је наду да ће сутра у Охриду, на састанку председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија они бити спремни да се сагласе и о практичним корацима који треба да уследе у нормализацији односа обе стране.

Након састанка са македонским председником Стевом Пендаровским, Борељ је захвалио Северној Македонији на подршци у нормализацији односа између Београда и Приштине и изразио наду да ће "лепи охридски пејсаж креирати лепу атмосферу потребну да би се дошло до договора".

Указао је да би на састанку у Охриду требало да се нађу практични кораци што треба да се следе у конкретном временском року, шта да се уради, када и како.

"Зато што имамо дугачку историју договора који нису никад били примењени. Разлика је у томе што овај договор мора да буде применљив. Треба да се сагласимо када и како да се примени", нагласио је он. 

Борељ је завршио свој говор речима да иде у Охрид "са надом да ће бити напретка", да је ово "могућност која не сме да се пропусти" и да су "данас очи ЕУ и Западног Балкана окренуте ка Охриду".

Додао је да ће у понедељак да известити министре спољних послова ЕУ о разговорима у Охриду, а европски лидери ће бити обавештени у четвртак и петак идуће недеље.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво