Вучић у Врању најавио формирање Народног покрета за државу: Наша обавеза је да чувамо Србију

Председник Србије Александар Вучић борави у Пчињском округу. Вучић је у Врању поручио да нам је прва обавеза да чувамо своју државу и националне интересе, али и пре свега да чувамо мир и стабилност. Претходно је посетио села Мртвица и Куново, код Владичиног Хана. Вучић обилази Бујановац, Трговиште, Босилеград и Власинско језеро.

Извештаји новинара РТС-а

"Уложићемо пуно новца у инфраструктуру и туристички развој Власинског језера"

Председник Вучић је, у оквиру посете Пчињском округу, обишао Власинско језеро које ће добити канализациони систем за прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода на подручју Власине, и најавио да ће држава уложити велики новац у инфраструктурни и туристички развој Власинског језера.

"Овде све до Црне Траве имају најлепше шуме и пашњаке до Црне Траве", рекао је Вучић и додао да се ту могу видети и крда дивљих коња, као и да је од великог значаја што је ту прошао ауто-пут.

Председник је рекао да ће бити направљен и добар пут ка Црној Трави.

"Да бисмо све урадили, кошта ђаво и по, а што општине Сурдулица и Црна Трава нису виделе у последњих 70 година. Само ова канализација са пречишћивачима ће коштати око 45 милиона евра, иако сад кажу да ће бити 34 милиона евра", рекао је Вучић и додао да је све поскупело, па и грађевински материјал.

Председник је додао да би улагање у комплетну инфраструктуру сигурно коштало више од 100 милиона евра и истакао да је веома важно да у Власинско језеро уложе приватни инвеститори, а не само држава.

"Не постоји лепше место у Србији", приметио је Вучић и додао да постоји правни проблем око хотела на језеру.

За три или четири године да урадимо доста тога, да људи имају где да дођу, рекао је Вучић и додао да ће долазити више када буде било инфраструктуре и из Беогада и Новог Сада.

"Када буду видели колико је овде лепо, желеће да купе овде кућу. Држава ће, такође, уложити у овај огроман туристички потенцијал. Овај крај има сигурно потенцијал као што га има и Дунав и зато морамо да уложимо велики новац", казао је Вучић.

Министар Горан Весић представио је Вучићу пројекат за канализацију и навео да ће укупно канализациони систем бити дуг 78 километара, као и да је укупна вредност радова већа од 34 милиона евра.

Весић је рекао да ће на тај систем моћи да се повежу два подручја, на Власинском језеру, од 5.500 и 3.000 домаћинстава, као и да би пројекат могао да буде реализован за око две године и то оба постројења.

"Пројектовање се ради и ући ће у трећу фазу пројекта Чиста Србија, заједно са Бујановцем, Владичиним Ханом, Сурдулицом, Врањском Бањом и делом Врања, то ће бити трећа фаза коју радимо следеће године.

Министар за развој недовољно развијених општина Новица Тончев рекао је Вучићу да је један хотел на језеру дивље изграђен и да је његов власник осуђен на годину дана, али да му је тужилаштво повећало казну на 14 месеци да не би могао да носи наногвицу 12 месеци због чега је хотел сада затворен.

Вучић је рекао да већина тужилаца и судија часно обавља посао, да не зна тачно о чему се ради, а да Тончев ако има нека сазнања то треба да пријави надлежнима, и да ће се проверити да ли има могућности да се хотел легализује.

Опширније Краће

Вучић: Без ЗСО нема разговора са Приштином

Председник Вучић изјавио је да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) услов без кога неће бити наставка преговора са Приштином.

Вучић је то рекао после обиласка Власинског језера, а одговарајући на питање новинара како коментарише то што Аљбин Курти не жели да формира ЗСО, а ЕУ прећутно прелази преко тога.

"У свим разговорима које сам водио, Заједница српских општина је услов без кога се не може. Само немојте више да нам одузимате време, ако хоћете – хоћете, ако нећете – нећете. Ја чекам Мирослава Лајчака, доћи ће у понедељак и уторак", рекао је Вучић.

Најавио је да ће отићи у Охрид 18. марта, јер, како је рекао, зашто би дозволио могућност да нас неко представља као "лудаке" и као неког ко не жели да разговара.

"Отићи ћу и рећи ћу исто што и вама. Мислите да они сада не чују и не знају шта говорим. За три минута они то имају на столу. Једнако брзо колико ме и ви чујете", напоменуо је Вучић.

Како је рекао, само жели да му неко објасни шта је смисао свега тога.

"Зашто сте ме звали у сватове, а нигде ни младе ни младожење. Не разумем смисао. То је нешто што обесмишљава све ово. Мени смета и помало ме секира што сви ћуте и нико неће да реагује. Видећемо, вероватно ћемо ми Срби бити криви за нешто", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Извештај Лидије Георгијев

Вучић: Довешћемо инвеститора у Босилеград до краја године

Председник Александар Вучић најавио да ће држава до краја године пронаћи инвеститора за отварање фабрике у Босилеграду. 

Вучић се на бугарском обратио грађанима Босилеграда и рекао да се много радује што их види. 

Казао је да је председник Општине Владимир Захаријев човек велике енергије и да ће бити на власти док је жив, пошто увек побеђује на изборима.

"Драго ми је што смо нешто покренули и променили по питању уџбеника за матерњи бугарски језик у Босилеграду. Драго ми је што нема разлике између Срба и Бугара у томе како живе и што осећате како се држава према вама односи", рекао је Вучић. 

Истакао је да је он први председник државе који је после 97 година посетио Босилеград.

Најавио је да ће бити урађен пут од Босилеграда до Трговишта, као и да ће бити поправљени и други путеви, а посебно пут до Врања и обилазница око Босилеграда.

Вучић је рекао да Босилеград има просторије Кобоса и других предузећа које могу да се искористе за довођење инвеститора.

"На крају ћемо ми то вероватно решити са неким од државних инвеститора и то морамо да урадимо у наредна три месеца. Спремни смо да субвенционишемо оне озбиљне и то ћемо завршити пре краја године", истакао је Вучић.

Председника је испред предшколске установе дочекала велика група грађана Босилеграда и околних села као и председник Општине Босилеград Владимир Захаријев, који је захвалио Вучићу и додао – Босилеград није заборављен.

Вучић је обишао завршне радове на реконструкцији објекта Предшколске установе "Дечја радост" у Босилеграду.

Опширније Краће

"Влада наредних дана о већим подстицајима за три округа на југу"

Председник Вучић је после Врања и Бујановца посетио Трговиште, где је најавио да ће наредних дана на његов предлог Влада Србије донети одлуку да се додатно подстакне развој Пчињског, Топличког и Јабланичког округа.

"Зато ћемо наредних дана и званично донети одлуку у Влади Србије, на мој предлог, да посебно подстичемо развој три округа, Пчињског, Јабланичког и Топличког, да држава даје више за јавни сектор, да ми као држава плаћамо више, али и да инвеститорима дајемо веће субвенције ако долазе у ова три округа. Морамо да сачувамо југ Србије и нашег домаћина на југу Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће држава помоћи око путне инфраструктуре и да ће бити удесетостручена улагања у градњу локалних путева, како би села добила не закрпе већ модеран асфалт.

Казао је да ће бити реконструисан спортски центар, базени и стадион, за шта ће бити издвојено око 500 милиона динара.

Мештани су рекли да им је потребна и једна зграда за припаднике свих служби безбедности да не би сви одлазили у Врање, а Вучић је рекао да ће добити једну зграду поред ватрогасне и полицијске станице.

Вучић је обишао нову ватрогасну станицу, а по доласку у то место дочекали су га припадници Ватрогасно-спасилачког одељења, као и велики број мештана. 

Нови објекат Ватрогасно-спасилачког одељења Трговиште, површине око 300 квадратних метара, завршен је, опремљен и спреман за отварање.

Вучић је у разговору са ватрогасцима рекао да ће Србија бити велесила за гашење пожара у региону.

Пуковник полиције Сектора за ванредне ситуације Горан Николић рапортирао је председнику, који му је рекао да се ради на опремању ватрогасне станице, као и да се очекује да ће у наредна два-три месеца стићи други хеликоптер за гашење пожара.

Николић је додао да тај хеликоптер носи више воде него читаве хеликоптерске флоте поједињих околних земаља.

"Ако то стигне, онда смо много јаки. Тражио сам и борио се. Руси су рекли да то није лако да се пребаци, а онда су пребацили. То је боље од свих оних канадера које гледате, јер он не мора да слеће, да купи воду и носи 5.000 кубика воде", рекао је Вучић.

Додао је да шест мањих хеликоптера не може да понесе као овај.

Опширније Краће

"Ако не доведемо страног инвеститора у Трговиште, 'Јумко' ће отворити погон"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Трговишту да уколико држава не успе да нађе страног инвеститора да ту отвори фабрику, да ће "Јумко" отворити погон са око 220 радних места. 

Вучић је посетио нову ватрогасну станицу у Трговишту и казао у обраћању грађанима да није лако наћи страног инвеститора за отварање фабрике у том месту, али да ће држава помоћи. 

"Ако не успемо да доведемо неког страног инвеститора у наредних месеци и по или два, довешћемо 'Јумко' да отвори погон овде. Ми ћемо да платимо и регулишемо све и да запосле 200 жена и око 20 мушкараца", рекао је председник. 

Истакао је да би отварање око 220 нових радних места била велика ствар за грађане Трговишта, као и да би то могло да се реализује до лета.

"Прошло је време мржње Срба и Албанаца"

Председник Александар Вучић рекао је да ће Србија увек бити спремна да уложи у албанске средине и да људи морају да схвате да је време мржње одавно прошло и да сви морамо да радимо и сарађујемо.

Током посете ОШ "Бранко Радичевић“ у Бујановцу, на питање новинара албанске националности зашто нико од представника локалне власти, коју већином чине Албанци, није присутан, Вучић је одговорио да су сви позвани, али да вероватно нису дошли јер то не би било популарно у Приштини. 

"Сигуран сам да ћемо довести инвеститоре у Бујановац и у тим фабрикама радиће и Срби и Албанци и Роми који ту живе. Разговарамо о животним проблемима људи, мешовито је становништво, градимо путеве за све", истакао је Вучић.

Додао је да има проблем што је у тој општини увек однос становништва био 60-40, а када треба да се деле средства, онда је однос 85-15 за Албанце.

На питање истог новинара шта је било са Планом од седам тачака које су Албанци представили за њихово укључење у државне институције, Вучић је одговорио да су неке ствари из тог плана већ урађене. 

"Пре свега, то се види у присуству већег броја албанских лекара и нешто већег присуства Албанаца у полицији. Мислим да свакако није само држава крива за то. Неки људи разумеју да то није политика, већ питање живота обичних Албанаца и онда су им моја врата увек отворена", поручио је Вучић.

Додао је да мора да се реши како Албанци више да се питају и шта је то што више можемо да урадимо за њих.

"Формирање ЗСО једина преузета међународна обевеза са потписима ЕУ"

Председник Вучић изјавио је у Бујановцу да је по питању плана за КиМ важно да се испуне сви претходни договори са потписом ЕУ и нагласио да је формирање Заједнице српских општине једина преузета међународа обавеза од пре 10 година, коју предвиђају четири документа.

На питање албанског новинара да изгледа да нема много помака у оквиру бриселских преговора, јер је Курти рекао да ЗСО тешко може да се формира пошто то не дозовљава устав тзв. државе Косово, као и да је тешко да ће он прихватити предлог Француске и Немачке, и да ли можда види решење у размени територија или разграничењу, Вучић је рекао:

"Када сам покушавао нешто да решимо, сви сте ми скакали по грбачи. Важно је да се испуне претходни договори. Питате да ли ћу ја да испуним нешто што нисам потписао, па испуњава се оно што сте потписали и оно што је преузета међународна обавеза, а једина преузета међународна обавеза од пре 10 година је ЗСО и четири документа везана за ЗСО", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да није до Аљбина Куртија да ли ће он да испуњава оно што је међународна обавеза, већ да је то ствар и ЕУ и свих потписника.

"У 2015. потписао сам принципе који говоре о томе, 22 принципа сам ја потписао, а пре тога је потписивао Дачић и потписивали Тачи и Мустафа, како који од споразума. При свему томе, увек стоји потпис ЕУ. Ваљда се то испуњава? Каже, тешко, ако је тешко – и то сам разумео", нагласио је Вучић.

Извештаји Миљане Николић и Јоване Вулиновић

Вучић у Бујановцу: Градићемо и брзу пругу од Ниша до Прешева

Председник Србије Александар Вучић најавио је у Бујановцу да ће се градити и брза пруга од Ниша до Прешева, која би могла да буде завршена за мање од пет година.

"Изградићемо пругу која не иде 20 на сат већ од 120 до 160 километара на сат. До тада ће бити завршена и пруга између Ниша и Београда", рекао је Вучић током обиласка завршетка радова прве фазе реконструкције објекта ОШ "Бранко Радичевић" у Бујановцу.

Председник је, током обиласка, рекао новинарима да ће бити веће и плате и пензије.

"Морамо да се постарамо да и у Пчињском округу плате расту брже", додао је Вучић.

Обраћање председника Вучића у Врању

Вучић о формирању Народног покрета за државу: Прикључите се за будућност наше деце

Председник Србије најавио је да ће Народни покрет за државу бити формиран крајем маја или почетком јуна, позвавши грађане у Врању да се прикључе покрету за будућност наше деце.

"Бићу део тима који ће бити изнад странке. То не значи гашење странке. У тренуцима када је оваква ситуација у свету, треба окупити све оне људе и који јесу и који нису у странкама, сви да се ујединимо да спремни дочекамо све оно што се дешава око нас", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео и да ће у наредна два месеца радити на организационој форми.

"Молим вас када се формира крајем маја или почетком јуна, то је моја молба за вас да размислите о томе, да се прикључите том великом Народном покрету за државу", поручио је Вучић.

"Обнова школе, изградња путева, стадиона и центра за природне науке"

Вучић је рекао да ће за обнову Основне школе "Доситеј Обрадовић" бити издвојено пет милиона евра, најавивши да ће у том граду бити изграђен и центар за природне науке, као и модеран стадион.

"У целом Пчињском округу ићи ћемо на изградњу путева. Морамо да повежемо Трговиште с Босилеградом и Бујановцем", навео је Вучић.

"Већа плаћања за три округа на југу земље"

Вучић је рекао да је проблем што су плате у Београду и Новом Саду двоструко веће него у Врању, Лесковцу и Нишу.

"Разговарао сам јутрос са председницом Владе, министром финансија и председником Скупштине. Држава ће преузимати већа плаћања за три округа: Пчињски, Јабланички и Топлички округ. У свему ће југ имати највећу подршку“, навео је Вучић.

"Економија напредује, просечна плата за две године хиљаду евра"

Председник Србије навео је да нам је потребна одговорна држава и људи који ће чврсто чувати државне интересе и водити политику и сачувати Србију од немирних вода.

"Наслушали сте се увреда на рачун оних који воде Србију. Не могу да нам кажу да ништа није урађено, да је економија лошија. Економија напредује. Нисам задовољан брзином, али просечна плата у Србији биће хиљаду евра за две године, а просечна пензија 450 евра“, поручио је председник.

"Нема признања Косова ни фактички, ни де јуре"

Председник Србије је у Врању поновио да неће потписати независност Косова.

"Знам на шта сам положио заклетву, на Устав Србије и на Мирослављево јеванђеље. Ја да будем онај који ће да им потписује независност Косова и Метохије нећу. Нема предаје, нећемо признати независност ни фактички, ни де јуре", рекао је Вучић.

 

"Наша прва обавеза је да чувамо државу"

Геополитичка ситуација се променила драстичније него од пада Берлинског зида, рекао је Вучић.

"Неки од нас се праве да им није јасно, да не виде колико је тешка позиција Србије и код таквих људи постоји неподношљива лакоћа постојања", указао је Вучић.

Никада нису знали шта држава значи, једино знају како би волели да се власти дочепају, за то постоје избори, навео је Вучић.

"У реду, за то постоје избори, али на теми опстанка државе да то радите, а себе представљате за спасиоце. А видели смо какви сте спасиоци, када прстом нисте мрднули док су убијали Србе и сакривали сте се испод стола", каже председник.

У тим условима моје је да вам кажем, људи, да нам је прва обавеза да чувамо своју државу, националне интересе, а једнако као та два је да чувамо мир и стабилност, истакао је председник Вучић.

Вучић у Врању: Ретко да на оволиким скуповима говорим као председник

Председник Александар Вучић стигао је у Врање, где се обраћа грађанима.

Рекао је да не говори као председник странке већ као председник Србије.

"Ретко да на оволиким скуповима говорим као председник", истакао је Вучић.

"Поносан сам што сам започео турнеју разговора и сагледавања проблема у Пчињском округу", каже председник.

Увек се посебно осећам у Врању, људи имају огромну енергију, воле своју Србију, додао је председник.

Имао бих доста тога да кажем шта смо урадили, рекао је Вучић.

Важно је да кажем шта ћемо да направимо у наредном периоду, напоменуо је председник Србије.

Вучић у Кунову: Већа подршка државе за увећање сточног фонда

Председник Александар Вучић обишао је домаћинство Новице Стаменковића у селу Куново код Владичног Хана и најавио да ће држава са већим субвенцијама помоћи да се увећа сточни фонд у Србији.

Пољопривредно газдинство Стаменковића, које се бави сточарством, обишла је заједно са председником и министарка пољопривреде Јелена Танасковић и рекла да ће сточари добијати веће субвенције, као и да ће бити увећане са 25.000 на 30.000 динара по грлу.

Додатна улагања у Пчињски, Јабланички и Топлички округ

Председник Вучић најавио је да ће држава донети прописе за већа улагања у Пчињски, Јабланички и Топлички округ, као и да ће се размотрити могућности да се повећају републичка примања у тим окрузима.

"Урадићемо вам путеве и помоћи да можете да живите од малине", рекао је Вучић, а на примедбу да би држава могла да подигне мало цену малине, рекао је да цену малине не одређује држава већ светско и домаће тржиште.

Вучић у селу Мртвица посетио манастир Успења Пресвете Богородице

Председник Србије Александар Вучић започео је посету Пчињском округу у селу Мртвица, у манастиру Успења Пресвете Богородице.

Неколико десетина мештана дочекало је председника, неки од њих питали су да им се уреди пут до њихових села, обнови амбуланта или школа.

Председник је разговарао и са владиком Пахомијем, обишао једну од најстаријих светиња у Владичином Хану.

Председник Вучић наставља посету у селу Куново у ханској општини, затим иде у Врање, Бујановац, Трговиште, Босилеград и на Власинску висораван.

Вучић у селу Мртвица у манастиру Успења Пресвете Богородице
Фото: РТС

Председник Србије Александар Вучић борави у Пчињском округу.

Вучић је посетио Врање, Бујановац, Трговиште, а потом боравиће у Босилеграду, где ће обићи обновљени вртић "Дечја радост".

Председник Србије завршиће посету Пчињском округу на Власинском језеру, где ће најавити радове на изградњи колектора отпадних вода.

Председник Вучић је рекао да ће до краја године обићи свих 25 округа.

 

субота, 23. септембар 2023.
24° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"