Читај ми!

Други дан протеста Срба у Дрену; ЕУ тражи да се поштују права власника имања

Житељи села Дрена и других заселака код Лепосавића протестују други дан због отварања нових и проширења постојећих путева који воде до њихових имања а која им је експропријацијом одузела влада у Приштини. Власти планирају градњу базе за смештај припадника граничне полиције, а мештани захтевају обуставу радова. ЕУ са забринутошћу прати шта се догађа и апелује на косовску владу да поштује процес и права власника имовине. Небојша Влајић, заступник власника имања у Дрену истиче да живот на КиМ не подразумева и право на право, већ против тајних и тајанствених одлука институција.

Радови су обустављени, али само за данас. Механизацију, иако није активирана, обезбеђују специјалци полиције. Није тајна да се отварањем путева ради приступ будућој бази пограничне полиције.

"Ми смо добили наређење да дођемо овде, наређење је било од наших претпостављених. И одлука владе је била да почну радови и ми осигуравамо да радови буду спроведени. То ће бити погранична полиција, биће грађена станица пограничне полиције И до сада су се радови одвијали само на путу", рекао је Ветон Ељшани, представник полиције.

А радови на путу извели су мештане Дрена и околних заселака из њихових кућа. О експропријацији имања, од владе у Приштини нису обавештени, нити је ико са њима разговарао о намери.

"Са наше стране је угрожено село Мекинче породице Јовановић, осам хектара шуме, а са ове стране негде око 20 и нешто хектара Михајловића, Јоковића и село Засеље, то су нам комшије преко брда", указује Славиша Јовановић из Дрена.

Други проблем и узнемиреност за житеље Дрена је градња полицијске базе. То би била трећа по реду база специјалне граничне полиције у Лепосавићу. Две су подигнуте за годину дана.

"Осамдесет хектара, то је немогуће да ће бити само база пограничне полиције. Шта ће погранична полиција на врх брда. Зна се погранична полиција нека иде доле на царину, не горе у село на врх брда. По нама ту или ће да буде војна база или нешто, не зна нико", сумње су Јована Миловановића. 

Председник Општине Лепосавић у оставци Зоран Тодић истиче да се, како каже, "једноставно ово доживљава".

"Ја и становници општине у којој се ми налазимо, доживљава као чисту милитаризацију, јер очигледно влада из Приштине нема друге механизме већ да користи насиље и силу како би заокружили свој систем овде и на северу", упозорава Тодић.

И у општини у Лепосавићу за експропријацију сазнали су из медија. Петнаест дана од одлуке владе у Приштини радови су почели. Правни заступници власника имања у Дрену поднеће тужбу за утврђивање законитости, да јавни интерес нема превагу над приватним и затражити обуставу ескпропријације.

"Грађанима чија је земља одузета није стало до новца. Већ желе да је користе и даље и да им се она не одузима. Да могу да уживају у тој имовини, Ако им неко да новац за то, то је једна врста правног насиља, којим нико не може да буде задовољан и за које многи кажу, а има и велике елементе дискриминације", наглашава Небојша Влајић, заступник власника имања у Дрену.

А живот на Косову и Метохији, додаје правни заступник Срба у Дрену подразумева и борбу против тајних и тајанствених одлука институција.

Пример Срба у Дрену, истиче адвокат, указује на то да живот не подразумева и право на право.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво