Читај ми!

Уочи седнице Скупштине Србије о КиМ – Курти одбија формирање ЗСО

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти још једном је рекао да не жели да формира ЗСО. Уместо тога, од Београда тражи да плати ратну одштету. Успостављање Заједнице није обично политичко питање, већ услов физичког опстанка Срба у јужној покрајини, одговара директор Канцеларије за КиМ. ЗСО је тема и седнице Скупштине о КиМ којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. Поручује да се не нада јединству иако би, како каже, требало да се заузме јединствен став о националним питањима. Истиче да француско-немачки план није потписао, да у њему нема временских рокова и да није састављен његовом кривицом.

Формирање Заједнице српских општина није могуће – став не мења Аљбин Курти ни после јучерашњег састанка у америчкој амбасади на коме се разговарало о примени договорених споразума. О мултиетничком Косову говорио је у Урошевцу, граду у коме осим православног свештеника са породицом – нема ниједног Србина.

"Формирање Заједнице српских општина на Косову није могуће јер је противно уставу. Када смо прогласили независност, рекли смо да иако Косово има 93 одсто Албанаца, оно се не може назвати албанским, већ мултиетничким. Сада се не може формирати једнонационална Заједница јер већ имамо Асоцијацију косовских општина. Ја сам грађанин Косова који се и као политички активиста и као посланик опозиције, а и данас као премијер обавезао и афирмисао сва права мањина без разлике", рекао је Курти.

Ту изјаву директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић чита као потврду да је Курти највећа претња стабилности региона и највећа препрека у односима Београда и Приштине.

"Куртијеве лекције о самопроглашеном 'Косову' као грађанском друштву врхунски су безобразлук, зато што је његов програмски циљ евидентно стварање моноетничке средине на читавој територији јужне српске покрајине Косова и Метохије, и у то се свакодневно уверавамо сведочећи о зулуму који чини над српским народом од тренутка доласка на чело привремених институција самоуправе", поручио је Петковић.

Додаје и да Заједница српских општина мора да буде формирана у складу са договорима постигнутим у оквиру бриселског дијалога. Детаљније о споразумима који дефинишу Заједницу, у четвртак ће, најављује, у Скупштини говорити председник Србије.

"ЗСО је сувише озбиљно питање и о томе ћу да говорим сутра дуго зато што ја видим да наши људи не знају да ми имамо основни споразум, да ми имамо имплементациони споразум, да ми имамо основне принципе, споразум о управљачком тиму. Четири споразума који се тичу ЗСО, али то никог није интересовало", рекао је председник Александар Вучић.

Уочи седнице посвећене јужној покрајини, у Скупштини је одржан колегијум. Шефови посланичких група са председником парламента договарали су се о седници на чијем је дневном реду Извештај о преговорима са Приштином за претходних пет месеци. Не и француско-немачки план, што замерају странке опозиције.

Њихови ставови подељени су у две групе - једни захтевају да Београд европски предлог одбаци. Међу њима и Народна странка која је захтев преточила у резолуцију. Други траже да план виде пре него што се о њему изјасне.

"Природно је да људи не буду сагласни. Није природно да се не разумемо када су кључни национални задаци пред нама и када се налазимо у времену када је најтеже вероватно за Европу од Другог светског рата, за нас од деведесетих, када не знате шта ће бити сутра - хоће ли сукоб да се прошири на друге земље света. Када не можете да говорите само о папирима, документима, оклоностима, приликама у којима радите. Када морате да се борите да сачувате мир али и за виталне националне интересе, било би добро да постигнемо јединство, а да ли верујем у то – не, јер многи мисле да је, када је Србији тешко, то некима прилика да се дочепају политичких поена и власти. Ја са тим немам проблем", рекао је Вучић.

Посебна седница Скупштине на тему КиМ почиње у четвртак у 10 часова. Претпоставља се да ће трајати више дана.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво