Читај ми!

Вулетић: Ретки су људи храбри као Земан да свету покажу разумевање за Србију

Прва и последња званична посета председника некој земљи имају посебан симболички значај, истиче социолог Владимир Вулетић, коментаришући опроштајну посету Милоша Земана Србији. Могли бисте на прсте једне руке да набројите значајне људе који су имали личне храбрости и интегритета да пред светским медијима изразе разумевање за Србију, каже Вулетић за РТС.

Председник Чешке Милош Земан боравио је у дводневној посети Србији, која је била и његова последња званична посета. Њега ће на месту председника заменити генерал у пензији Петр Павел.

Социолог професор Владимир Вулетић указује на симболички значај те посете.

"Сама чињеница да је изабрао Србију за последњу посету, нешто говори. Те посете, прва и последња, имају симболички значај и за њих се бирају земље и домаћини који имају посебну важност за председника или земљу којом председава", истакао је Вулетић.

Додаје да је Србија за Чешку значајна и када је реч о сукобу у Украјини, што је Земан и напоменуо између редова.

"Он је између редова, али доста јасно истакао да би Србија могла бити једна од земаља медијатора. Србија је успела да задржи балансиран однос и остане неутрална у овом сукобу, а данас-сутра, ако дође бар до покушаја примирја, биће важно да постоје одређене земље и политичари који су стекли поверење на обе стране", навео је Вулетић.

Указује и на личну димензију његове посете и на храброст да пред светским медијима изрази разумевање за Србију.

"Могли бисте на прсте једне руке да набројите значајне људе који су имали личне храбрсти и интегритета да пред светским медијима изразе разумевање за Србију", навео је Вулетић.

Чешка је признала тзв. независност Косова, али није одобрила слање амбасадора у Приштину.

"Председник је успео да учини оно што му је у ингеренцији, али тамо председник нема велика овлашћења, поготово у тој области, а Чешка је водила рачуна и о својим интересима", рекао је Вулетић додајући да је важно када у земљама које се рационално понашају постоје људи који могу себи да допусте да и морална димензија остане незаборављена.

Цело гостовање Владимира Вулетића можете погледати у видео-снимку.

среда, 29. март 2023.
8° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века