Читај ми!

Дачић са Чавушоглуом: Турска да искористи свој утицај на Приштину

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Анкари, након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, да би Србија волела да Турска буде важан фактор стабилности у нашем региону и да је наша молба да Турска искористи свој утицај на Приштину када је реч о примени Бриселског споразума на КиМ. Дачић је разговарао и са председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Ивица Дачић је пренео на конференцији за медије да је са Чавушоглуом разговарао и о актуелној ситуацији на Балкану.

"Ми бисмо волели да Турска буде важан фактор регионалне стабилности у нашем региону, а то значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од Приштине када је реч о примени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким решењима", поручио је Дачић.

Навео је да у сваком случају мора да се спречи ситуацију да, како је рекао, ми сви појединачно будемо фактори и учесници у нечему што је проблем, него да смо део решења проблема.

Поручио је да, без обзира на то што можда размишљамо различито о неким питањима, треба да делујемо заједно и развијамо атмосферу међусобног поверења.

"Зато са радошћу потврђујем да ћемо председник Вучић и ја учествовати овде на свим форумима који се организују. Очекујемо и посете нашем региону и министара и председника Турске. Имаћемо успешан наставак сарадње и у наредном периоду. Наши односи су на веома високом нивоу и хвала свима који су томе допринели, а у највећој мери председницима Ердогану и Вучићу", рекао је Дачић. 

Циљ да размена буде пет милијарди долара

Министар Дачић је изјавио да су односи две земље на историјском максимуму, као и да су Србија и Турска имале трговинску размену од скоро 2,5 милијарди долара, а да је циљ да она достигне пет милијарди.

"Реч је о једном изузетно отвореном и пријатељском односу, односу поверења, који се заснива и на поверењу двојице председника Вучића и Ердогана и нас двојице као министара спољних послова. Почели смо тиме што смо радили на потписивању споразума о укидању виза и споразуму о слободној трговини, још пре више од 10 година. И тада смо имали визију шта треба да радимо не чекајући ЕУ", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Истакао је да у политичкој сфери две земље имају добре односе, али и у економској без обзира на то што нисмо још задовољни, иако имамо историјску размену од скоро две и по милијарде долара, и подсетио да су председници поставили средњорочни циљ да се достигне размена и у вредности од пет милијарди. Сигурно је да је наша економска сарадња у успону и да имамо читав низ инвестиција и да се запошљава велики број људи, додао је Дачић. 

Чавушоглу: Ово је златно доба сарадње Србије и Турске

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу оценио је данас да су Србија и Турска у "златном добу" билатералне сарадње, као и да је то истакао не само у разговору са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем већ и у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем.

Он је, након тêт-а-тêт разговора са Дачићем у Анкари, рекао да ће Турска наставити да ради на унапређењу односа и нагласио да је Турска спремна да помогне Србији у вези с недавним поплавама.

Казао је и да је Турска остварила највише посета са Србијом у односу на друге земље и подсетио да су две земље у септембру разговарале о ојачавању инфраструктуре.

"За време мандата био сам пет пута у Србији, учествовао на многим састанцима, срећан сам због сарадње и што можемо да разменимо наша искуства. Разговарали смо и о економији и туризму, да развијемо тај обим који је тренутно 2,5 милијарди долара, а циљ нам је пет милијарди долара. Томе ћемо у наредном периоду тежити, али и у другим областима", рекао је он.

Говорећи о инвестицијама, Чавушоглу је рекао да су се инвестиције увећале са милион на четиристо милиона долара, као и да је за то заслужна влада, која помаже турским фирмама да брзо решавају своје проблеме. "Отворена је још једна филијала Халк банке и планирамо да отворимо још, да их буде укупно 40. То ће бити велика подршка за наше фирме и економију Србије. Наша сарадња у банкарском сектору је веома важна. Када сагледамо све облике сарадње, неопходан је четврти састанак мешовите трговинске комисије", рекао је Чавушоглу.

Додао је и да министарства одбране имају добру сарадњу, као и да се тежи да се и она још више развије. Такође је рекао да је повећан број летова, као и да ће се тај број значајно повећати када се уведе путовање са личном картом.

"Тренутно имамо директан лет до Анкаре и Истанбула, биће додат и Измир. Имамо чартер летове према Алањи, та линија ће бити важна што се тиче развоја туризма. Повећаћемо број летова, сада имамо три дипломатска представништва, јер је конзуларно отворено у Нишу", рекао је он. 

Ивицу Дачића су на аеродрому сачекали представници Амбасаде Србије у Турској, са амбасадором Зораном Марковићем на челу, док га је у име Турске и министра спољних послова дочекао генерални директор за Балкан и Централну Европу Министарства спољних послова Турске Илхан Сајгили.

Програмом посете планиран је и састанак са председником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом, обилазак Ататурковог маузолеја, где ће бити положени венци.

"Ердоган ми је обећао да ће подсећати Приштину на њене обавезе"

Дачић се, у председничкој палати у Анкари, састао и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Дачић је после састанка са Ердоганом рекaо је да му је турски председник обећао да ће Анкара наглашавати Приштини да је неопходно поштовање договора и раније потписаних споразума.

Истакао је да није реално да Анкара промени став о статусу Косова и Метохије, али да је за Србију важно да се сачува мир, да не буде инцидената.

"Ердоган ће свакако у свим разговорима које буде имао са Приштином, као и сви турски званичници, истицати да је неопходно поштовање свих договора, да је неопходан дијалог и сачувати мир. За нас је довољно да неко направи такав утицај, да не помисле људи у Приштини да уживају подршку за опструисање мировних договора и угрожавање мира и стабилност у региону", додао је Дачић.

Шеф српске дипломатије наглашава да су сви састанци које је имао у Анкари данас протекли у атмосфери која говори да су односи између две земље у успону и да су они можда и на историјском максимуму, те да се то огледа и у политичким и у економским односима.

"Сада је трговинска размена 2,5 милијарди, а поставили смо циљ пет милијарди, а можда и више. Бројне су инвестиције из Турске, учешће у инфраструктурним пројектима, не само у Србији, него и у региону, као што је ауто-пут за Сарајево", рекао је Дачић.

Каже да је, ипак, наше највеће достигнуће то што смо једни другима партнери и нисмо део проблема у региону, већ смо фактрори мира и стабилности.

Додаје да је наше опредељење, без обзира на противљење ЕУ, да сачувамо безвизни режим са Турском, да се у ту земљу иде са личним картама и да сада никако не би требало да дозволимо да идемо корак уназад, да поново враћамо визе.

"Ми ћемо ратификовати тај споразум о личним картама у парламенту за ову туристичку сезону да ће и наши и њихови грађани моћи да путују са личним картама. Сем тога очуваћемо споразум о слободној трговини, што нам то и омогућава све то", рекао је српски шеф дипломатије.

Истиче да је искористио прилику да председника Ердогана поздрави у име Вучића и да му омогући телефонски разговор са њим.

О посети турског председника Београду

"Они су разговарали телефоном и председник Ердоган је рекао да му је Вучић велики пријатељ и да ће гледати да дође у фебруару у посету Србији, иако је то доста тешко јер их чекају избори. Нама је то посебно важно зато што је то подстицај стабилности", рекао је Дачић.

Наглашава да, поред билатералне посете Ердогана Београду, што је он договорио у разговору са Вучићем, министар Мевлут Чавошоглу припрема дипломатски форум у Анталији у марту на који су позвани, осим њега, и председник Вучић.

На питање новинара у којим областима, Дачић је одговорио да је то веома тешко рећи, јер је сарадња развијена у готово у свим областима.

"Оно што треба да радимо је да користимо погодностима тога док год можемо, јер ако уђемо у ЕУ, и када уђемо, то више неће бити могуће, јер ЕУ не трпи споразуме о слободној трговини нити са Турском, нити са Кином, нити са Русијом, нити са Емиратима или било ким другим", поручио је Дачић.

Потенцијали су огромни, каже, и додаје су у почетку постојала два лета недељно за Анкару, а сада има пет или шест.

"Велико интересовање влада за свеукупно пословање. Турци воле да туристички посећују Србију, а Срби воле да дођу овде претежно у летњем периоду. Велики капитал представљају и људи из нашег региона који се налазе овде у Турској", закључио је српски шеф дипломатије.

Према подацима Привредне коморе Србије, укупна спољнотрговинска размена Србије и Турске у првој половини 2022. године износила је 1,2 милијарде евра, што је повећање од 51,5 одсто у односу на исти период 2021. године. 

Компаније које су у већинском власништву Турске, у нашој земљи запошљавају око 10.000 радника.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво