Читај ми!

Вучић се састао са "великом петорком"; Лајчак у Приштини: Очекивали смо веће разумевање

У Београд стигли специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и саветници из Француске, Немачке и Италије. Током преподнева "велика петорка" боравила у Приштини. Очекивали смо веће разумевање могућности које француско-немачки предлог нуди, рекао је Лајчак после разговора "велике петорке" са Куртијем.

Са изасланицима међународне заједнице, који су се претходно у Приштини састали са представницима привремених институција, разговара председник Србије Александар Вучић који је рекао да очекује тешке разговоре.

Председник Вучић се састао са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, саветницима за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером и дипломатским саветником председника Владе Републике Италије Франческом Талом у Вили "Мир".

Око 17 часова планиране су кратке изјаве, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Петочлана делегација најутицајнијих земаља запада претходно је завршила састанак са Аљбином Куртијем у Приштини.

Након два и по сата разговора медијима се кратко обратио Мирослав Лајчак.

Рекао је да су јака петочлана делегација и њен састав сигнал да су посвећени нормализацији односа Београда и Приштине и све снаге су усмерили према тој иницијативи.

Сврха посете и састанка са Куртијем је, како је рекао Лајчак, да се разговара о француско-немачком предлогу за нормализацију поднетом у септембру, а затим и у децембру прошле године.

"Још је прерано давати било какву драматичну изјаву, јер као што знате ми смо усред наше мисије и такође ћемо путовати у Београд. Не могу много да кажем, али могу рећи да смо очекивали веће разумевање могућности које овај предлог нуди. Надам се да ћемо доћи до потпуног разумевања и да ћемо искористи пун потенцијал овог предлога. Наставићемо да радимо, а следећи састанак је у Београду", рекао је Лајчак медијима. 

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да је са изасланицима ЕУ, САД, Немачке, Француске и Италије, током њихове посете Приштини, разговарао о дијалогу Београда и Приштине и предлогу ЕУ о нормализацији односа. Курти је оценио да је европски предлог добра основа за наставак разговора о пуној нормализацији односа, за коју поново тврди да је "усредсређена на узајамно признање".  

У изјави за РТС из Давоса председник Србије је рекао да ће то бити "један од најважнијих разговора које смо имали у претходним годинама и које ћемо имати".

"Врло, врло тежак разговор... Надам се да ће бити помака, и да ће разговори бити мало мање тешки од онога што очекујем, али то је само моје пусто надање. Што се тиче народа на КиМ, не мислим да то њих посебно интересује, њих интересује како Косово да буде примљено у међународне организације, то је смисао, и како Србија да се одрекне Косова", каже Вучић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво