Читај ми!

Вучић: Kада су у питању притисци због КиМ, реалан сам и нисам оптимиста

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са високим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом имао коректан разговор, али да је реалан и није оптимиста када су у питању притисци на Србију поводом Косова и Метохије.

Александар Вучић је после обиласка градилишта на деоници брзе пруге Нови Сад – Суботица, на питање новинара да ли је оптимиста након састанка са Дереком Шолеом када су у питању притисци на Србију, рекао да није оптимиста и да је ситуација за Србију тешка.

"За нас је тешка ситуација, све западне силе су признале независност Косова. Не очекујте било шта лепо или упаковано у шећерлеми да нам дође, није то ништа чудно", рекао је председник.

Наводи да је са Шолеом имао коректан и отворен разговор и да се наши ставови о Косову и Метохији разликују.

"Границе не одређује Курти, већ међународно јавно право"

Упитан да прокоментарише изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је административна линија између централне Србије и Косова и Метохије "граница Русије и НАТО-а", Вучић је рекао да је то још једна од очајничких политичких порука којом Курти себе покушава да представи као велику жртву, новог Зеленског, а њега као "малог Путина".

"Нисам знао да је Курти постао и НАТО у међувремену. Причај ти шта год хоћеш, како год хоћеш, покушавај нас да ставиш негде где нисмо, себе негде где ниси, ми не стављамо ни тебе где ниси, нити себе. Ми имамо своју земљу, коју волимо највише на свету, којом се дичимо и којом се поносимо. Име те земље је Србија и границе не одређујеш ти већ међународно јавно право", поручио је председник.

На питање о изјави америчког спољнополитичког аналитичара Едварда Џозефа који тврди да је Вучић обмануо НАТО, ЕУ и Србе са Косова, Вучић је одговорио да је погрешио што је раније поменуо Џозефа, јер је он, ипак, председник државе.

Ипак, констатовао је да је Џозеф радио много тога интересантног у нашем региону.

"Он води хајку јер се плаши. Није сигуран да ли ја знам оно што он мисли да ја могу да знам. А ја то што знам о њему не пада ми на памет да износим у јавност, јер ипак сам председник. Све најбоље му желим, ја сам човек који зна шта је за јавност, а шта није, тако да ћу да водим рачуна о њему", рекао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво