Вучић: Албанци се 20 дана нису залетали јер су знали да ће наићи на тврд орах

Председник Србије Александар Вучић изјавио је поводом најновијих дешавања у вези са КиМ да се наша држава борила да сачува српски народ на КиМ, али и да сачува мир. Вучић је рекао да се Албанци нису залетели двадесет дана да склоне барикаде, јер су били свесни да би наишли на веома тврд орах и жесток отпор народа, али и озбиљан одговор државе Србије. Говорећи о економској ситуацији каже да ћемо свега имати довољно, и да је у децембру заустављена инфлација.

Вучић је рекао да су се борили истовремено да сачувају мир и да то није увек једноставно, а да то овога пута није било нимало лако.

"Не траје то од јуче, такве ситуације због једног инцидента или неколико, већ се годинама то припрема и годинама неко потцењује стање духа српског народа на КиМ и годинама не слушају шта Срби говоре и не желе да виде шта је то што преживљавају, једнако на Западу колико и Албанци", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да Албанци раде још горе ствари него што смо ми некада радили у сопственој свести не разумевајући потребу да са Албанцима направимо договор.

"Мислили смо да све силом може, а Албанци сада то раде пута два. И мисле да је то могуће, није. Народ да победите не можете. И вечерас се играју, мисле да не знамо, шаљу једну екипу косовске полиције да пређе из јужног у северни део Митровице, намерно провоцирају људе. Поставили су два пункта Росу код Грабовца и Газивода. Па неког заустављају, провоцирају", рекао је Вучић.

Истакао је да не разумеју да немају снагу на северу КиМ.

"Нико се није уплашио Албанаца. Људи једино не желе да уведу цели сукоб са НАТО. Албанци могу да доведу светог Петра, кога хоће, они на северу не могу ништа. Они нису снажнији од Срба", истакао је Вучић.

Председник каже да се Албанци нису залетели да склоне барикаде које су поставили Срби на северу КиМ из два разлога.

Вучић је рекао да се Албанци нису залетели 20 дана, јер су били свесни да би наишли на веома тврд орах и жесток отпор народа, али и озбиљан одговор државе Србије.

"Прво јер би наишли на тврд орах и што би схватили колико је жесток отпор народа, а с друге стране јер знају да би добили озбиљан одговор државе Србије и да би били почишћени као метлом", казао је председник.

На питање да би се то десило уколико се не би укључио неко други у смислу рата, Вучић је казао да не би на то да одговори.

"Тај неко други, не бих о томе да говорим јер је то катастрофа за нас у политичком смислу, али не желим да говорим о војно-безбедносном смислу, само немојте да потцењујете своју земљу и то је све што имам да вам кажем", навео је Вучић.

"Нисам славио због уклањања барикада, знам колико још мука нас чека"

Након постигнутог договора о уклањању барикада на северу КиМ, Вучић каже да није славио ниједног тренутка, јер зна колико нас још мука чека по питању КиМ.

Вучић је на питање шта је пресудило за уклањање барикада, да је пресудило то што се Србима са севера КиМ свађао целе ноћ око речи - барикаде.

"И молили смо за то да Кфор односно НАТО коначно изађе са текстом, који би не само био споразум Расмусен - Тачи, већ који би први пут обухватио вољу српске локалне заједнице и Србије. И успели смо и у једном и другом. Неки говоре да сам славио победу, нисам славио победу ниједног тренутку, нисте видели код мене ни осмех, ни подсмех. Нажалост знам да нас чека још много мука", рекао је Вучић.

Казао је да се после тог састанка са Србима са севера КиМ осећао као да је прегажен и да не памти да је имао тако тежак састанак.

На питање да прокоментарише претње хакерске групе Анонимусу, који су му претили на Твитеру, Вучић је рекао да су га забавили ти, како је рекао, "лезилебовићи и много опасни типови".

"Жив нисам, толико ми је глупо да то коментаришем", рекао је Вучић. 

Вучић каже да је подизање борбене готовости због ситуације на северу КиМ дало резултате, али је и показало огроман одзив припадника Војске Србије и спремност људи да се боре за Србију.

"Да вам одам тајну, одазвало се позиву на десетине хиљада људи, 89 одсто, што је око 92 одсто, јер у њих рачунамо и људе који су у специјалним мисијама УН и ЕУ. Никада тако велики одзив нисмо имали, од деведесетих, у исто време Албанци су у касарни у Гњилану имали 74 одсто. Никада нису имали преко 77 одсто у Јужној Митровици…", рекао је председник на ТВ Прва и нагласио да Срби никада нису били мотивисанији.

"Сити су свега, никада нисмо имали мањи отпор, никада толико добрих људи није било спремно да се бори за Србију, да сачувамо мир. Срећом није било потребно", рекао је председник и захвалио тим људима. 

О гаранцијама 

Председник каже да су га Срби са КиМ послушали и уклонили барикаде, јер им је гарантовао да ће уколико Албанци крену на њих на северу моћи да се супротставе и поставе границу.

"Рекли су ми верујемо теби, нико нас други у Србији не интересује ни из твоје, ни из других партија, ти нам гарантуј да ако крену да нас лове као зечеве ми ћемо да се супротставимо, поставићемо им границу и то је крај", рекао је Вучић.

На питање да ли им је то и гарантовао, председник је одговорио да је наравно гарантова додајући да је морао.

"То је за мене нешто најтеже што сам обећао, али то значи оно што сам рекао и не желим даље да објашњавам зато што знам да ће бити једина вест и не желим да пружим прилику нашем непријатељу да нас представи као не знам кога", додао је он.

Према његовим речима, рекао им је да је дао све од себе и упитао их са чим да изађу пред свет уколико не склоне барикаде.

"Питао сам их зар стварно верујете да ви то видите боље него ја, са чим да изађемо пред свет, испунили су нам све захтеве, све реалне захтеве", додао је.

Председник истиче да је суштина у томе да Срби нису више могли да трпе зулум и не могу да га трпе. 

Вучић: Свега ћемо имати довољно, у децембру заустављена инфлација

Говорећи о економској ситуацији, председник каже да је у Србији у децембру заустављена инфлација пошто је у овом месецу, према флеш процени, износила на међугодишњем нивоу исто као у новембру – 15,1 одсто.

"Расту плате, пензије и друго, а инфлација је заустављена, 15,1 одсто је флеш податак за децембар, који сам добио. То значи да је на истом нивоу као у новембру. Нема више раста инфлације. Очекујемо стагнацију још један месец и онда њен пад", рекао је Вучи.

Истакао је да га највише брине ситуација око КиМ и други притисци.

"И ово што ће да нас малтретирају око Русије и свега другог, али то је већ уобичајено. Биће довољно и струје и гаса, свега ће бити да људи могу без бриге да чекају новогодишње празнике и Божић и славе. Неће бити зиме за Србију", нагласио је Вучић.

Додао је да су код нас најтоплији станови у Европи и да ће се тако и наставити.

"Све ће бити у реду и људи не морају да брину по том питању, уколико успемо да сачувамо мир и стабилност на КиМ", поручио је Вучић.

Председник је рекао да има одличне вести када је реч о приходима државе, јер су већи од очекиваних, као и да је дефицит буџета само 3,3 одсто.

Он је рекао да је толики дефицит само због ванредних давања за енергенте, иначе не би ни било дефицита.

"Одличне су вести, данас смо добили податке о приходима од ПДВ-а, акцизе и царине и за 1,1 до 1,4 милијарду више, пошто ћемо ујутру добити коначне резултате", навео је Вучић.

Поручио је да ће Србија имати довољно и струје и гаса и свега другог.

"Био сам скептик до данас, а сада да нам укинете све, имаћемо свега довољно. Обезбедили смо се на време, предстоји велика битка у наредној години за енергенте, храну и воду. Ниво Дунава ће да пада и морамо да купујемо барже, које ће да имају газ до 1,4 метра", казао је Вучић.

Он је истакао да се у европским земљама свуда затварају многе фабрике, док се код нас отварају.

"Купила је НБС нето милијарду евра у време рата у Украјини, честитам им, добро стојимо, имамо злата доста. Јавни дуг нам је на ниском ниво од око 55 одсто БДП-а и бољи него у више од 92 одсто земаља ЕУ", истакао је Вучић. 

О инциденту код Пирота 

Вучић је изјавио да су надлежни реаговали брзо приликом акцидента са амонијаком у Пироту додајући да му је жао зато што су две особе настрадале.

Вучић је навео да је то трагедија, али да се нажалост такве ствари дешавају.

"Реаговали су брзо, нема никакве опасности за становништво, нажалост један Турчин је страдао и још једна особа, жао ми је тих људи, трагедија, али дешава се сваког дана, шта да радите", навео је председник.

Како каже, о амонијаку није малтене ни вест прочитао, а извештаје је добио од министра Горана Весића, "од овога, од онога".

"Погледао сам их буквално не зато што не бринем о Пироту већ јер сам имао такву главобољу око Косова и Метохије и нисам знао шта ћу са собом. Деси се, десило се и 2011, 2012. три пута, дешавало се и у Београду, дешава се у целом свету, Немачкој, Енглеској", напоменуо је.

Вучић наводи да не може да "улази у те трикове - неко је смислио да прича глупости о амонијаку".

Како каже, постоје надлежни органи, полиција нека се тиме баве. "Иде воз и искочи из шина, шта да радим, иду кола па је неко погрешио. Надам се да су поштовани сви стандарди, ако нису одговараће они који нису", указао је Вучић.

Председник Србије каже да истраживање Демостата о загађењу у Србији показује да се живи лепше него раније када нам је екологија постала главна брига.

Он је рекао да нема аутомобила у коме се вози троје или четворо људи, као и да има око 300.000 аутомобила више него раније, односно да једна породица има по неколико аутомобила.

О изборима 

Вучић је изјавио да ће се видети да ли ће наредне године бити београдски избори, али и неки други и да верује да ће на следеће изборе када год они да буду изаћи један велики, широки народни покрет за слободну Србију.

Председник је казао да следе редовни покрајински и локални избори, који би требало да се одрже 2024. године.

"Сада да ли ће бити крајем 2023. или 2024. то ћемо да видимо. Могу да буду и републички избори, никада то не знате", рекао је Вучић.

На питање да ли ће бити председнички избори рекао је да је њему ово последњи мандат.

"Што да буду председнички? Мени је ово последњи мандат. Ако сада изразе жељу можемо да идемо на референдум за председника. Али то би било тако поражавајуће да се плашим да би било и сувише понижавајуће за њих", рекао је председник говорећи о политичким опонентима.
Нагласио је да су "паметни довољно да знају да им то није потребно". 

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво