Читај ми!

Вучић: Барикаде ће бити уклоњене, али неповерење остаје

Председник Александар Вучић, који је разговарао у Рашки са Србима са севера Косова и Метохије, поручио је да ће сутра пре подне кренути уклањање барикада. То не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење није уклоњено, истакао је Вучић.

Обраћање председника Вучића после састанка са Србима са барикада

Вучић: Од сутра пре подне ће кренути уклањање барикада

Председник Вучић је, после разговора са Србима са Косова и Метохије, изјавио да су имали разговор који је био све само не лак.

"Од сутра пре подне ће кренути уклањање барикада, то не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење није уклоњено. Они који мисле да могу да се играју животима Срба и њиховим опстанком, треба да знају да, као што то до сада нисмо дозволили сви заједно, а посебно ви, то нећемо дозволити ни убудуће", поручио је Вучић.

"Морамо да разговарамо и да покушамо да вратимо поверење. Видели смо никада организованији отпор српског народа", рекао је Вучић, који сматра да је данас био добар дан за наш народ.

Навео је да су имали тешке разговоре, али да су били врло искрени.

Вучић је прочитао текст који су му уручили Срби са барикада, који су, како је пренео, рекли да не желе да иду против своје државе, али да захтевају да никада не буде признања самопроглашене независности Косова.

"Горко искуство српског народа са Куртијевим режимом и поверење Срба у дискриматорске приштинске институције није могуће. Срби са КиМ знају да само могу да рачунају на своју државу, и на вас лично. Ваша реч као шефа државе је једино на шта можемо да се ослонимо. Тражимо од вас реч да ћемо имати подршку за све оно што следи. Ми никакву веру у Куртија немамо и не можемо имати. Уколико се наставе хапшења и терор над нама, ми ћемо заувек затворити север Косова за приштинске дискриматорске институције. Тада ћемо поставити барикаде које никада неће бити склоњене и које ће за Приштину бити граница коју никада неће прећи. Тражимо од вас јасну потврду да никада неће бити признања КиМ, у било којој форми, и да је Косово и Метохија део Србије. Ми нисмо криминалци, него домаћини и породични људи који бране прагове својих кућа. Ваша реч је за нас једина гаранција", навео је Вучић.

Истакао је да ми немамо куд и да остаје да верујемо да ће поштовати ово што су рекли, и да ће спречити такво понашање Куртијевог режима.

"Ако се то не деси, ја све што могу да вам кажем, као што сам вам и вечерас рекао, какву год одлуку да донесете, сагласио се ја са њом или не, ваша држава и ја лично ћемо бити уз вас. Што се мене тиче, крену ли да хапсе Србе због барикада, све што после тога предузмете, имаћете и моју личну подршку и подршку државе", поручио је Вучић.

Напоменуо је, одговарајући на питање новинара, рекао да ово нема везе са повратком у институције и да су институције условљене Бриселским споразумом, који подразумева и стварање ЗСО, што Албанци нису испунили.

И даље трају разговори Вучића и Срба са барикада

Председник Вучић и даље разговара, на састанку затвореном за јавност, са члановима Кризног штаба Срба са барикада, јавља извештач РТС-а.

Разговор председника Вучића са Србима са КиМ

Вучић наставио разговоре са Србима

Председник је иза затворених врата наставио разговоре са Србима са Косова и Метохије, који су стигли са барикада. Очекује се и обраћање медијима.

"Ухапсите једног, интервенисаћемо"

Председник Вучић је рекао да нико Србе не може да лови као зечеве, иако би то волели.

"Ако крену, па ухвате једног од нас или двојицу као зечеве, нема више зечева, пошто зечеви постају вукови. То је крај сваке приче, више нема ни једног споразума, ни разговора о томе, ни гаранција. Ја сам и мимо свега данас разговарао додатно са представницима САД и ЕУ. Говорио сам чак и о именима људи, и говорио не покушавајте то да радите. Не постоји ниједан Србин са КиМ чије име не знам, а да је на неки начин био угрожен", рекао је председник.

Вучић је навео да су наши људи осетили своју снагу и да је држава иза њих, али да морамо бити рационални и одговорни.

Каже да зна како гоне и наш народ јужно од Ибра, и да и доле има ухапшених Срба.

"Шта да урадимо него да се боримо. Ухапсите једног, интервенисаћемо. Ако ухапсите другог, онда знамо да није грешка, па ћемо да реагујемо. Чуо сам да су ми спремили услове тешке, па ћу их изнети. Доћи ће касније људи из кризног штаба да ми саопште шта су њихови услови. Само размислите још једном, пре краја вечери, шта добијамо ако остану барикаде. А ја сам у стању 500 ствари да вам кажем које ми добијамо ако се повуку", рекао је председник.

Опширније Краће

Филиповић: Ако склонимо барикаде, ловиће нас као зечеве

Александар Филиповић, доскорашњи шеф оперативе на северу КиМ, објаснио је зашто су Срби напустили институције.

"Битно ми је да нагласим да сам ишао у школу у Косовској Каменици, да сам се школовао у Београду, и да сам професионалац. Ми смо хтели да се интегришемо, да би људима било боље, и њима су пуна уста спровођења закона, а ја вам кажем да право и правда не постоје у тзв. Косову. Што се тиче баш тих ствари могу да причам до ујутру, али последњих годину и по дана је постало неиздрживо. Ми смо били приморани да напустимо институције. Ми ништа нисмо могли да променимо на терену, то је дошло до изражаја доласком специјалаца", каже он.

Филиповић каже да Албанци тврде да су на целом северу криминалци, што је неистина.

"Моје мишљење, и мојих полицајаца је, да ако ми склонимо барикаде, ловиће нас као зечеве", рекао је Филиповић.

Опширније Краће

Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу

Председник Александар Вучић саопштио је да је добио вест да је Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу.

"Једна породица је срећнија, наша мала тактичка победа", рекао је Вучић.

Косовска полиција је 10. децембра на Јарињу ухапсила бившег полицајца Дејана Пантића, који се са супругом враћао из Рашке. 

"Албанци праве грешке, све ће да отерају од себе"

Албанци праве грешке, све ће да отерају од себе, истакао је Вучић. "Они мисле да победе Србе силом, они не мисле да траже компромис, говорим о њиховом руководству. И ми смо понекад правили грешке, и скупо смо их платили, а они то сада раде много горе", рекао је председник.

"Сваки дан мира који купимо, сваки дан стабилности који купимо, то је један живот више, шанса више за будућност, ја томе не видим алтернативу", поручио је председник.

Тодић: Ми осим вас и помоћи наше државе немамо никог другог

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић је рекао да је ово само део људи који свих ових 23 године се боре да опстану на КиМ.

"Барикаде нису прве барикаде, већ вид и начин отпора Срба да остану на Косову и Метохији. Не треба да се делимо на Србе северно и јужно од Ибра. Људи који су остали јужно од Ибра прихватили су многе ствари које су им наметнули Aлбанци и међународна заједница. Од првог дана када је војска СРЈ напустила КиМ, наш народ на северу се организовао. Остали смо да живимо само зато што смо се супротставили. Вукло је то једно друго, и сада неке ствари долазе на наплату. И спискови, и хапшења, и излазак из институција", рекао је Тодић.

Указао је да не види вољу код дела међународне заједнице да се реше неке ствари.

"Ми сви себе доживљавамо као становнике Србије, и желимо да градимо будућност наших нараштаја који долазе. Видели смо да из правца Приштине ништа добро није стизало за српски народ. Изашли смо сви јединствено из тог косовског система, зато што тамо нема ништа добро за нас. Ниједна влада из Приштине није урадила ништа добро, да ми можемо да градимо живот", рекао је Тодић.

"Ми осим вас, и помоћи наше државе, немамо никога другог. Ја сам то предочио и нашим људима на барикадама. Било је разних реаговања, нисмо сви исти и не доживљавамо ове проблеме на исти начин", рекао је Тодић. 

Опширније Краће

'Наш циљ мора да буде да чувамо мир'

Председник Вучић је рекао да разуме да наши људи никада неће бити задовољни, док не буду знали да живе у Србији, али да наш циљ мора да буде да чувамо мир.

"Ако успемо било шта да се договоримо вечерас, овде ћу да поздравим више од 2.500 војника и полицајаца, углавном специјалаца, који су у једној касарни данима и недељама. И да им се захвалим што су били спремни. Али је мислим да наш циљ мора да буде да чувамо мир. Ја знам да наши људи никада неће бити задовољни, док не буду знали да живе у Србији, а не у некој другој држави. То је суштина, и ја то знам", рекао је Вучић.

Он је истакао да је и синоћ и данас слушао примедбе наших људи, али када пита шта да се ради, онда добија другачије одговоре.

"Знате када имате одговорност, онда морате тако и да размишљате", нагласио је председник.

Опширније Краће

Вучић разговара са Србима са КиМ

Након уводног обраћања, председник Вучић је почео да одговара на питања Срба са КиМ који су дошли у Рашку на састанак.

"Годишњу конференцију ћу одржати пред Божић"

Председник је рекао да је отказао своју годишњу конференцију која је требала да буде одржана сутра и да ће је држати пред Божић.

Вучић: Саслушаћемо све, остаћемо уз наш народ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Рашки да се сваки час очекује да Дејан Пантић буде у својој кући са породицом, пошто се заобилазе баркаде, а ту је и пратња Еулекса.

То је значајна симболична победа, али имамо написано да се не прогоне људи који су били на барикадама, навео је Вучић.

Важно је, додао је, и да први пут у званичној изјави Кфора имамо посебан документ који даје право и Србији и народу на КиМ, али и намеће обавезу Кфору да не допусти да косовске снаге улазе на север.

"Да ли им верујем, не верујем, али шта друго", додао је Вучић.

Рекао је да највећи број Срба са барикада још није стигао на састанак, да известе о својим одлукама и захтевима.

"Ми смо покушавали да покажамо да постојимио као народ, да су права народа била угрожена", истакао је Вучић.

Поручио је даће се борити са Србе на КиМ, и да је увек био уз њих, а што се тиче веровања западним предлозима рекао је да немамо алтернативу.

Председник је истакао да ће саслушати све, и немогуће захтеве, и да ће остати уз наш народ у сваком случају.

Председник Србије Александар Вучић обратио се медијима у Рашки, где се састао са Србима са севера Косова и Метохије.

"Од сутра пре подне ће кренути уклањање барикада, то не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење није уклоњено. Они који мисле да могу да се играју животима Срба и њиховим опстанком, треба да знају да, као што то до сада нисмо дозволили сви заједно, а посебно ви, то нећемо дозволити ни убудуће", поручио је Вучић.

Раније данас, директор Канцеларије за Косово и Метохију изјавио је да смо добили снажне гаранције од САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба и пренео да је председник Александар Вучић замолио Србе да се повуку са барикада на северу.

петак, 23. фебруар 2024.
17° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво