Читај ми!

Предат захтев Владе Србије Кфору за враћање српских снага безбедности на КиМ

На административном прелазу Мердаре Кфору је предат захтев Владе Србије за враћање стотину до хиљаду припадника српских снага безбедности по Резолуцији 1244 на територију КиМ. Министар одбране Милош Вучевић каже да је председника Републике и премијерку Владе Србије обавестио да је Војска јутрос предала захтев у папирном облику, а да је ноћас Кфору послат имејл у ком је Захтев са додатном документацијом.

Министар одбране Милош Вучевић саопштио је да је Војска Србије, нешто пре 11 часова, на административној линији код Мердара предата у писаном, штампаном облику Одлука Владе Србије, односно Захтев за враћање до 1.000 припадника војске и полиције на КиМ.

"Обавестио сам председника Републике Србије као врховног команданта и председницу Владе Србије да је Војска Србије, односно Комисија за примену војно-техничког споразума из Куманова, а при Генералштабу Војске Србије, јутрос нешто пре 11 часова предала на административној линији код Мердара у писаном штампаном облику Одлуку Владе Србије односно Захтев за враћање до 1.000 припадника војске и полиције на КиМ", написао је Вучевић на Инстаграму.

Додао је да је ноћас, око један сат после поноћи, Војска Србије Канцеларији Кфора послала мејл са прилозима које чине - Одлука Владе Републике Србије, захтев и додатна документација канцеларији Кфора.

"Ми смо формално-правно, технички, покренули процедуру у складу са Резолуцијом 1244, у складу са Војно-техничким споразумом из Куманова, да захтевамо и користимо оно што је дефинисано међународним јавним правним актима, међународним јавним правом, нешто што нико не може да оспори Србији и у контексту заштите наших националних, државних интереса и свакако ради заштите нашег народа на простору покрајине Косово и Метохија", навео је Вучевић у саопштењу на сајту министарства.

Влада Србије донела је синоћ одлуку да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, Кфору упути захтев за враћање до хиљаду српских снага безбедности на територију Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у емисији "Четвртком у 9" да је одлука донесена једногласно, истичући да би то довело до смањења тензија. Међутим, напоменуо је да Кфор вероватно неће прихватити захтев Србије.

"Мислим да би то било важно због заштите српског становништва и пре свега због контроле онога што они називају граничним прелазима, у ствари административне прелазе Јариње и Брњак и то би драматично смањило тензије и до би била добра одлука. Претпостављамо на основу свега што смо чули да то неће бити прихваћено", каже Вучић.

Вучић је рекао и да очекује највеће притиске због Косова и Метохије и да је поручио међународним представницима да је за Србију неприхватљиво чланство Косова у УН, а да о осталим стварима може да се разговара.

Одлука Владе Србије донесена је услед најновијих тензија на северу КиМ, где већ седми дан трају барикаде Срба – протестујући због хапшење бившег полицајца Дејана Пантића и присуства специјалних јединица косовске полиције на Северу.

Ситуација на КиМ се не смирује, јер су представници привремених приштинских власти наставили са хапшењем Срба. Слађан Трајковић ухапшен је синоћ у Бошњачкој махали, у северној Косовској Митровици. Један је од припадника косовске полиције који су напустили службу.

Супруга ухапшеног рекла је да га наводно терете за ратни злочин.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да ново хапшење показује да Курти наставља лов на Србе и да не жели да смири тензије.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"