Читај ми!

Дачић: Курти стално подмеће пожаре, Срби на северу КиМ неће остати без подршке своје државе

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић наводи за РТС да Аљбин Курти стално подмеће пожаре, али да Срби на Косову и Метохији неће остати без подршке своје државе. "Могу да буду сигурни да ћемо ми уложити максимум напора дипломатских, надам се само дипломатских и политички да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, ако треба и оних других свакако", поручио је Дачић.

Ивица Дачић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да у наредним данима Србију очекује "кондензација различитих врста притисака, али да Србија има црвене линије преко којих неће прећи.

"Које су наше црвене линије: Прво нема преговора о ономе што смо се већ договорили. Друго нема признавања независности односно чланства Косова у Уједињеним нацијама. Треће нема физичких напада односно угрожавања безбедности Срба. То су наше црвене линије", истиче Дачић.

Србима који су овог јутра на барикадама поручио је да је држава уз њих.

"Сигурно неће остати без подршке своје државе. Могу да буду сигурни да ћемо ми уложити максимум напора дипломатских, надам се само дипломатских и политички да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, ако треба и оних других, свакако", поручио је Дачић

Истиче да је Србија спремна за мир, али да на то треба да буде спремна и друга страна.

Курти чедо међународне заједнице 

Указује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално подмеће пожаре, што представници међународне заједнице толеришу јер је, како каже, он њихово чедо, њихово дете.

"Западу је јасно ко може да изазове нестабилност", каже министар спољних послова.

Наводи да у наредним данима у Србију долази саветник државног секретара САД Ентонија Блинкена, као и државни министри за Европу Француске и Велике Британије.

Указује да је Приштина погазила Вашингтонски споразум у потпуности и да ће након захтева за чланство у Савету Европе, 15. децембра у Бриселу поднети захтев за чланство у ЕУ.

"Представници Приштине ће 15. децембра, тако бар најављују у Бриселу, поднети захтев за чланство у Европској унији", указује Дачић.

"Када је реч о ЕУ, постоји могућност да се то оспори иако ту нема већине, зато што се неће вероватно гласати већински, већ ће бити потребан консензус уколико се неко позове на статусно питање. Чешка је председавајућа, њој стиже захтев. Да ли ће тај захтев бити у старту одбијен због статусног питања, или ће бити послат Европској комисији на изјашњавање, па ће годину дана расправљати о томе, зависи и од председавајућег", рекао је Дачић. 

Истерујемо ствари на чистац по питању Резолуције 1244

Министар спољних послова изјавио је да ће председник Србије Александар Вучић и влада, захтевом Кфору за повратак припадника Војске Србије на Косово и Метохију пред међународном заједницом покушати да "истерају ствари на чистац" и да сазнају да ли је у потпуности примењена Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244.

"Знамо да су то реторичка питања, односно унапред знамо одговор на њих. Као што и сада покушавају да представе да Бриселски споразум малтене као да и не постоји, тако се понашају и у односу на Резолуцију 1244", рекао је Дачић.

Каже да међународна заједница неће да поштује нити да примењује у потпуности Резолуцију 1244, али да не може да је укине зато што је потребна већина у Савету безбедности УН, док је Приштина, како је додао, већ више пута тражила њено укидање, као и да буду укинути Унмик и Кфор.

"Они не могу да укину резолуцију али неће да је у потпуности поштују нити примењују", указује министар.

Дачић је рекао да захтевом за враћање српске војске и полиције на север Србија жели да укаже да постоји обавеза међународне заједнице да заштити све грађане Косова и Метохије.

"Свако ко долази из међународне заједнице каже једну реченицу за коју наравно нас моли да нигде не цитирамо шта су рекли, а то је да су они свесни да год је Курти да нема мира нити било каквог договора са Приштином и да су свесни да је Курти највећи дестабилизујући фактор у овом тренутку у региону", рекао је Дачић.

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару