Читај ми!

СБ одлучује о повратку безбедносних снага на КиМ, Дрецун за РТС о томе шта је реално очекивати

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун рекао је за РТС да је Савет безбедности тај који треба да дозволи повратак нашим снагама безбедности на територију КиМ. Међутим, пошто су три сталне чланице СБ од пет признале лажну државу Косово, није реално очекивати да би се те државе сагласиле са тим, каже Дрецун.

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун рекао је гостујући у Јутарњем дневнику да Резолуција 1244 говори о томе да ће Савет безбедности омогућити повратак одређеног броја наших снага безбедности на КиМ за јасно дефинисана четири задатка и говори се о томе да ће бити стотине наших припадника за које ће се дефинисати какву опрему ће носити и где ће бити географски распоређени, каква ће бити веза са међународним безбедносним присуством.

"У једном делу војно техничког споразума се говори, а њега треба да обезбеди командант Кфора, да ће обезбедити поштовање након доласка, односно повратка нaших безбедносних снага. Из тога произилази да је Савет безбедности тај који треба да дозволи повратак нашим снагама безбедности на КиМ", истакао је Дрецун.

Према његовим речима, имајући у виду да у СБ имамо пет сталних чланица, да су три признале лажну државу Косово, није реално очекивати да би се те државе сагласиле.

"Када читате Резолуцију 1244, каже се да Савет безбедности треба да дозволи повратак нашем особљу, а да ће командант Кфора да обезбеди поштовање након повратка нашег особља. Дакле он не одлучује о повратку, него треба да обезбеди поштовање одлуке Савета безбедности. Ту је гарантован наш повратак. Нажалост и Резолуција 1244 је била гарантована од стране свих чланица СБ па су је три на најбруталнији начин прекршиле", објаснио је Дрецун.

Како је додао, ово јесте наш изнуђени политички потез да одговоримо на једностране потезе Приштине.

Истакао је да би Захтев Београда о повратку наших снага био легитиман и он је у складу са Резолуцијом 1244.

"Одговорност за поштовање Резолуције 1244 сносе саме чланице СБ. Имамо у пракси да три чланице СБ признају лажну државу Косово и крше управо ту резолуцију. С обзиром да Кфор по нашем мишљењу не обезбеђује сигурно окружење за све, онда је оправдано да се поднесе захтев да се врате наши припадници снага безбедности", каже Дрецун.

Напомиње да је ово јесте упозоравајућа порука са наше стране, али ми морамо да одговоримо на начин који нам је на располагању.

"Ништа што симболизује државу Србију није прихватљиво за оне коли су признали лажну државу Косово. Ово је једна тешка политичка игра. Нисмо ми наивни да мислимо да ће се сложити САД или Белика Британија", рекао је Дрецун.

Напоменуо је да ће наша држава упутити захтев УН и Савет безбедности одлучује о повратку наших снага на КиМ, а тек ако би им то било омогућено они би били под јуриздикцијом Кфора.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво