Читај ми!

Миленко Јованов из СНС-а и Небојша Зеленовић из Морамо - Заједно о ситуацији на КиМ

Од ситуацији на Косову и Метохији, Самиту ЕУ - Западни Балкан у Тирани, смањењу трошкови роминга између Западног Балкана и Европске уније за РТС су говорили Миленко Јованов, председник посланичке групе Александар Вучић - Заједно можемо све и Небојша Зеленовић, председник посланичке групе Морамо - Заједно.

Низ инцидената забележен је на Косову и Метохији у претходних неколико дана. Последњи су забележени касно синоћ када у северном делу Косовске Митровице одјекнуле две детонације, једна у Бошњачкој махали, друга у Микронасељу.

Миленко Јованов, председник посланичке групе Александар Вучић – Заједно можемо све, наводи да Аљбин Курти не престаје са провокацијама.

"Не престаје малтретирање Срба, а искрен да будем, мислим да би био политички врло наиван ако бих помислио да је Курти толико силан и моћан да без било чије подршке може да се понаша онако као се понаша и да буквално свакога дана имамо нову кризу на КиМ и питање је тренутка кад може да ескалира. Ствари су прилично напете, Срби су напети, провокације су сталне и неко као да намерно изазива сукобе", наводи Јованов.

Говорећи о Самиту Европска унија – Западни Балкан у Тирани наводи да су кључне поруке са самита из Тиране – економија и сарадња.

"То је оно што је најважније када је Балкан у питању. Просто да један период који је за нама, који је био обележен сукобима, који је био обележен нестабилношћу Балкана, дакле заменимо једним периодом развоја", оцењује Јованов.

Упитан како кометарише то да се постављало питање да ли ће Србија односно председник Србије присуствовати Самиту одговара да је председник Вучић реаговао као државник и човек који је и добио подршку народа да Србију храбро води кроз искушења.

"Није то био нечији хир или нечије нерасположење или је некога мрзело да иде у Тирану већ се само радило о томе да су представници ЕУ на веома лош начин реаговали на нешто што је апсолутно неприхватљиво а то је изигравање одређених правила понашања. Они су без икаквог проблема прихватили да Србе представљају они који су добили један одсто гласова Срба, то је просто невероватно и за нас неприхватљиво", наводи Јованов.

Наводи да је рекао оно што осећа и мисли сваки грађанин Србије, након новог сулудог потеза Аљбина Куртија и благонаклоног става ЕУ према томе.

Јованов је такође додао да је неподношљиво гледати гажење основних принципа демократије од стране оних истих који увек имају потребу да на ту тему Србији деле лекције.

Зеленовић: Погрешна одлука Срба о напуштању косовских институција

Небојша Зеленовић, председник посланичке групе Морамо – Заједно, као погрешан оцењује излазак Срба из косовских институција на северу.

"Мислим да је погрешан потез био тај што су наши људи напустили институције и омогућили заправо да се деси ова игра коју сада воде представници косовских власти, и да је то игра у којој смо ми заправо изгубили прилику да имамо предност у њој", каже Зеленовић.

Говорећи о Самиту Европска унија – Западни Балкан у Тирани наводи да је добро што је Србија имала свог представника на важном самиту на коме се одлучује о неким битним питањима.

"Питањима која одређују будућност читавог Западног Балкана, а не може да се посматра Западни Балкан без Србије. На крају крајева Србија је у таквом једном систему или формату кључна држава за некакво показивање и перспективе. Мислим да би било штетно по државу Србију, по сваког грађанина и грађанку да се наш представник није тамо појавио", наводи Зеленовић.

Према његовим речима, сви закључци и одлуке који су тамо усаглашени и потписани у перспективи ће одредити како изгледа Западни Балкан.

"А ми из странке Заједно из групе Морамо видимо га као један јединствени економски простор у коме су све наше политике, првенствено безбедносне и сигурносне одређене и усаглашене са Европском унијом", истиче Зеленовић.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво