Читај ми!

Лајчак: Забрињава безбедносни вакуум на северу КиМ

Специјални изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је "да није добро што на северу КиМ постоји безбедносни вакуум", и да је о томе, укључујући ванредне општинске изборе и повратак Срба у институције, између осталог разговарао са премијером привремених институција Аљбином Kуртијем.

Лајчак је медијима у Приштини пренео да је о повратку Срба у институције на северу разговарао и са Александром Вучићем претходног дана у Београду, као и о енергетици и несталим особама. Са Лајчаком се састао и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Једна ствар је јасна, створен је озбиљан, безбедносни вакуум, то није добро, није добро за људе, није добро ни за кога. Желимо да се врати нормална ситуација, када је полиција била тамо и радила свој посао, када је правосуђе функционисало", истакао је Лајчак.

Додао је да је са обојицом саговорника разговарао о наставку дијалога у Бриселу, истичући да жели да искористи замах и да се ради да дође до састанка на високом нивоу који ће се бавити нормализацијом односа.

"Желимо да се тај састанак одржи у року од неколико недеља", поручио је Лајчак и додао да је његов став о Заједници српских општина да су две стране преузеле обавезе за имплементацију постигнутих споразума.

Истакао је да није за рокове око постизања коначног договора о нормализацији односа.

"Видећемо шта ће бити у марту. Важно је да су се две стране усагласиле око састанака. Све зависи од Kосова и Србије", навео је Лајчак.

Поручио је да у ЕУ не желе да предстојећи ванредни локални избори на северу KиМ буду фактор детабилизације и да је у овом тренутку тешко било шта друго казати.

Подвукао је да су у дијалогу и Београд и Приштина преузеле обавезе, неке су имплементиране а неке нису, а, како је рекао, принцип "pacta sunt servanda"- испуњавања договорених обавеза, налаже обема странама да све што је потписано мора бити имплементирано.

"У било ком другом случају обезвређује се дијалог и процес никада неће успети", закључио је Лајчак у Приштини.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се