Читај ми!

Дачић: Лајчак је још једном чуо да је Београд конструктиван партнер

Министар спољних послова Ивица Дачић после састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком изјавио је да је Лајчак још једном могао да чује да је Београд конструктиван партнер, као и да ће наставити да се залаже да се сви проблеми решавају дијалогом.

Ивица Дачић је изјавио да је Мирослав Лајчак имао главни састанак са председником Србијем Александром Вучићем, што је један део његовог рада, док је други у вези са радом Mинистарства спољних послова јер, навео је, постоје и друге теме које нису само везане за процес дијалога.

"Мислим да је Лајчак још једном могао да чује да је Србија конструктиван партнер, да ћемо наставити наше принципијално залагање да се сви проблеми решавају дијалогом, као и да  све оно што се дешавало на КиМ, свих ових месеци ескалације које су долазиле од стране приштинског руководства", навео је Дачић.

Додао је и да током ескалација нису могли да се баве нормализацијом односа Београда и Приштине.

"Нисте имали времена да се бавите озбиљнијим приступом, односно како кажу главном темом – нормализацијом односа Београда и Приштине, него су се сви бавили деескалацијом, односно решавањем кризних ситуација. Таквих је са Куртијем било скоро сваке недеље", рекао је шеф дипломатије.

Навео је и да Курти "није дозволио референдум, грађанима да гласају на изборима, слали су стално полицију на север, као и догађаји  око регистарских таблица, који су били  потпуно непотребни".

"Сада расписивања избора у општинама на северу, где се ризикује једна нова ескалација, па на крају са овим што се десило са именовањем 'његових Срба' са жeљом да аминују и дају легитимитет ономе што он жели да тиме заокружи независност Косова", истакао је Дачић.

"Лајчак жели да се створе услови за дијалог"

Према његовим речима, Лајчак долази управо са жељом да се створе одређени услови да се настави дијалог.

"Пре свега, на највишем нивоу, на ту најважнију тему, да би пре наставка требало да се реше управо оваква питања која настају различитим ескалацијама, а нарочито када се зна да је приступ Београда веома коректан. Желимо да се испуни оно што је договорено, да се реализује потписано у Бриселском споразуму. Спремни смо да разговарамо о свим питањима, чак и онима који нам се не свиђају, с тим што се тачно зна шта су нашу црвене линије", рекао је Дачић.

Објаснио је да под црвеним линијима мисли на "реализацију потписаног, да нема чланства Косова у УН јер би то било заокруживање њихове лажне независности, као и да нема физичког угрожавања народа на КиМ".

"Очигледно је да постоји жеља да се после Нове године озбиљније приступи том питању, али тога неће бити уколико се понашање Куртија уведе у нешто што се може очекивати предвидивим, односно за њега је предвидиво оно што он ради, предвидиво за међународне посреднике", навео је Дачић.

"Целој Европи јасно да је Србија конструктивна" 

Сматра и да су међународни представници доведени у ситуацију да "не знају коју ће пре тачку затварати".

"Да ли пре једну или другу, паралелно да затворе, све оне рупе на броду да не би брод потонуо. Управо у тој ситуацији се налазе у овом тренутку. Мислим да је свима њима јасно и да цела Европа види ко је конструктиван, да је то Србија", рекао је Дачић.

Каже и да су мишљења да се "само оштрим ставом према Приштини може доћи да се уопште може расправља о озбиљним темама: од ових које су практично гашење свих конфликата које изазива Курти".

О усклађивању са политиком ЕУ

Дачић током састанка са Лајчаком рекао је да ће Србија наставити да ради на даљем усклађивању своје визне политике са европском визном политиком када су у питању треће земље и најавио доношење одговарајућих одлука у наредном периоду, наводи се у саопштењу министарства.

Нагласио је да ће Србија наставити да буде кооперативан и солидаран партнер када је реч о илегалним миграцијама.

Министар је указао да ће Влада наставити са посвећеним радом на реформском процесу, као и да ће настојати да повећа проценат усаглашавања са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Мирослав Лајчак, специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану, указао је да је циљ дијалога да две стране постигну обострано прихватљиво решење, каже се у саопштењу.

Подсетио је да разговори у оквиру дијалога обухватају три нивоа: нормализацију односа, испуњавање већ постигнутих споразума у оквиру дијалога и решавање текућих питања.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво