Читај ми!

ЕУ за убрзано приступање Западног Балкана, од Београда и Приштине очекује се конкретан напредак

ЕУ позива на убрзање процеса приступања земаља Западног Балкана и пружа пуну подршку перспективи њиховог пунопоравног чланства у Унији, стоји у нацрту декларације самита ЕУ – Западни Балкан у Тирани, у који је увид имао РТС. У декларацији је изражена пуна подршка посредовању Жозепа Борела и Мирослава Лајчака у дијалогу Београда и Приштине и тражењу решења за друга регионална питања.

У декларацији самита који ће 6. децембра први пут бити одржан у једној од земаља региона, лидери ЕУ подржавају идеју постепене интеграције региона већ у фази приступања, најављују финансијску помоћ од милијарду евра за ублажавање последица енергетске кризе и наглашавају значај партнерства ЕУ и Западног Балкана у светлу рата у Украјини.

Усаглашена заједничка декларација позива и на појачану интеграцију региона са заједничким тржиштем ЕУ и најављује укидања роминга између земаља ЕУ и Западног Балкана. У исто време, ЕУ позива земље региона да се држе "основних европских вредности и принципа, у складу са међународним правом", "принципа демократије и владавине права" и да јасније иступају у јавности о предностима партнерства са ЕУ.

Дипломатски извори наводе да је овога пута изостало неслагање између земаља чланица о томе да ли у текст унети пуноправно чланство као крајни циљ, што је обележило припреме за прошлогодишњи самит ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања.

"У светлу нове геополитичке ситуације у Европи, земље чланице разумеју да је потребна јасна порука региону, посебно након доделе статуса кандидата за Украјину и Молдавију", наводе извори.

У почетном ставу декларације наводи се да "ескалирајућа руска агресија на Украјину доводи у питање мир, европску и глобалну безбедност и наглашава важност стратешког партнерства ЕУ и Западног Балкана".

Усклађивање са спољном политиком ЕУ 

Лидери ЕУ "снажно позивају партнере на Западном Балкану" да учине напредак у правцу пуног усклађивања са спољном политиком ЕУ, укључујући и рестриктивне мере.

"Стајати раме уз раме са ЕУ у време руске агресије на Украјину је више него икада пре јасан знак стратешке оријентације партнера", наводе ЕУ лидери и поздрављају напоре земаља који су се већ у потпуности ускладиле.

Нацрт декларације оцењује да Русија сноси "искључиву одговорност за садашњу енергетску и економску кризу", и наглашава да ће ЕУ наставити да подржава регион у одговору на негативне последице по економију и друштво.

"Пакет помоћи енергетици у износу од милијарду евра бесповратних средстава и потенцијалне две и по милијарде инвестиција ће помоћи региону да ублажи последице кризе и убрза енергетску транзицију", наводи се у тексту и истиче да ће "500 милиона из овог пакета ићи директно као хитна помоћ домаћинствима и малим предузећима, док ће других 500 милиона бити бесповратна подршка енергетској независности, транзицији у унапређењу гасне и електричне инфраструктуре".

Потврђена је одлука да се регион укључи у заједничке набавке енергената на нивоу ЕУ и додаје да ће "Западни Балкан од почетка бити укључен у Европски механизам за безбедност снабдевања храном, уз даљу подршку пољопривредном сектору, за шта ће бити издвојено 560 милиона евра у следећих седам година".

Лидери поздрављају заједничку декларацију оператера из ЕУ и Западног Балкана која би требало да буде потписана у Тирани 6. децембра, као корак који ће омогућити постепено смањење цена роминга између региона и ЕУ током 2023. године, са циљем да се трошкови накнадно у потпуности укину.

Појачани политички ангажман ЕУ

Лидери ЕУ позивају Европску комисију, Савет и високог представника за спољну политику и безбедност да "додатно унапреде постепену интеграцију региона већ у фази приступања, на реверзибилан начин и у складу са заслугама".

Декларација најављује и "даљи појачани политички ангажман ЕУ у региону", кроз редовно одржавање самита на највишем политичком нивоу и секторску сарадњу у областима од заједничког интереса, од економије и енергетике, до правосуђа, унутрашњих послова, транспорта и других области.

У тексту се подвлачи спремност да се појачано ради на интеграцији Западног Балкана са заједничким тржиштем ЕУ.

Када је реч о очекивањима ЕУ од Западног Балкана, лидери ЕУ позивају партнере да се држе "основних европских вредности и принципа у складу са међународним правом".

Текст декларације поздравља "декларисану вољу партнера у региону да дају примат демократији, владавини права и темељним правима" и подвлачи "важност борбе против корупције и организованог криминала, подршке људским правима, правима мањина и родној једнакости."

"Снажно цивилно друштво, независни и плуралистички медији уз пуно поштовање слободе изражавања су кључни елементи сваког демократског друштва, због чега подржавамо њихову улогу на Западном Балкану."

ЕУ је најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер и највећи донатор, наводи се у декларацији, уз оцену да "изузетна величина и обим ове подршке треба да буду видљивији".

"Партнери у својим јавним наступима и дебатама треба јасно укажу на то како би грађани били свесни конкретних користи од партнерства са ЕУ."

Хитно усклађивање земаља Западног Балкана са визном политиком ЕУ је од кључне важности за управљање миграцијама и за укупну одрживост безвизног режима између региона и ЕУ, наводи се у делу декларације посвећеном управљању миграцијама, борби против тероризма и организованог криминала.

"Од Београда и Приштине очекујемо конкретан напредак" 

У декларацији је изражена пуна подршка посредовању високог представника Жозепа Бореља и специјалног представника Мирослава Лајчака у дијалогу Београда и Приштине и тражењу решења за друга регионална питања.

"Од Београда и Приштине очекујемо конкретан напредак у постизању правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, што је кључно за мир у региону и наставак европског пута обе стране."

Наглашено је и "снажно очекивање" да се сви раније постигнути споразуми поштују у потпуности и примене без одлагања – уз позив на конструктивни ангажман у решавању свих спорова, "без једностраних и провокативних потеза који могу да доведу до тензија и насиља".

Земље чланице ЕУ усагласиле су међусобно текст декларације самита ЕУ – Западни Балкан и позвале земље региона да јој се "придруже".

Декларација ће бити формално усвојена 6. децембра на састанку европских и регионалних лидера у Тирани.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво