Читај ми!

Вучић у Ослу, сутра састанци са норвешким званичницима

Председник Александар Вучић допутовао је у Осло, где ће сутра и у уторак разговати са највишим званичницима Норвешке.

Алекдандар Вучић ће се током посете Норвешкој састати са краљем Харалдом Петим, председником Владе Јунасом Гаром Стереом и председником парламента Масудом Гараханијем.

Вучић ће се срести и са норвешким привредницима из енергетског сектора, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Посета председника Србије уследила је након скупа лидера Западног Балкана о улагањима у обновљиве изворе енергије.

Тај скуп је организовао председник Вучић 17. новембра заједно са Норвешком, под називом "Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану"

Вучић је том приликом истакао да су у области енергетике потребне бројне реформе, промена навика, али и огромна улагања, чак између 16 и 30 милијарди евра наредних година, као и да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети.

Председник је и током боравка на самиту Европске политичке заједнице у Прагу истакао да Србија заједно с Норвежанима припрема енергетску стратегију, а пре неколико дана је и министар финансија Синиша Мали рекао да је завршена студија о даљем развоју енергетског сектора у Србији, која је рађена са једном норвешком компанијом и да ће наредних недеља бити донета одлука о правцу у којем ће енергетски сектор бити развијан.

Ериксен је на конференцији у Београду 17. новембра позвао земље Западног Балкана да сарађују у области енергетике и налажењу решења за увођење већег степена обновљивих извора енергије (ОИЕ), као и постизању циљева зелене трензиције.

Влада Србије је у септембру потписала уговор с норвешком фирмом "Rystad Energy" о консултантским услугама за унапређење енергетског сектора Србије.

Норвешка има велике резерве нафте и природног гаса у Северном и Норвешком мору, а обилује и минералима и шумама, и у великој мери користи и хидроенергију.

Такође, један је од лидера у зеленој транзицији и коришћењу обновљивих извора енергије.

Норвешка је највећи европски добављач гаса и велики светски произвођач нафте. У тој земљи очекују да ће наредне године производити 4,3 милиона барела нафте дневно, што је за 200.000 барела нафте више него у овој години.

У 2021. робна размена између Србије и Норвешке је износила 142,64 милиона евра (извоз 26,1 милиона евра, а увоз 116,54 милиона евра).

У 2020. робна размена је износила 68,11 милиона евра (извоз 18,71, а увоз 49,41 милиона евра).

Највећи домет сарадње Србије и Норвешке остварен је у области инвестиција у износу од 1,36 милијарди евра.
Значајна су улагања компанија "RAPPMarineAS", "Емисофт" и "Елопак".

Норвешка је један од највећих билатералних донатора у Србији - различитим програмима помоћи, кроз донације и техничку помоћ у протеклих 15 година обезбедила је око 216 милиона евра развојне помоћи.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво