Читај ми!

Први самит Европске политичке заједнице у Прагу, Вучић: Како да преживимо унутар Европе ако саплићемо једни друге

У Прагу је одржан први самит Европске политичке заједнице, на којем су учествовале 44 земље – 27 држава чланица ЕУ и 17 других европских земаља. Србију је представљао председник Александар Вучић.

Праг је данас био центар европске политике, где је одржан самит Европске политичке заједнице, коју је покренуо француски председник Емануел Макрон са циљем да се створи платформа за дијалог између псотојећих чланица ЕУ и оних земаља које теже приступу.

На самиту је учествовао и председник Александар Вучић.

Председник Вучић је имао и бројне билатералне сусрете током дана са европским званичницима, а одржан је и трилатерални састанак Вучића са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

У фокусу су биле три главне теме: Косово и Метохија, евроинтеграције и позиционирање Србије према Руској Федерацији, односно санкцијама које Брисел очекује да Србија уведе.

Поред тога, Вучић је разговарао и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, као и са премијером Шпаније Педром Санчезом и председником Чешке Милошем Земаном.

Председник је присуствовао и округлом столу на којем је  главна тема била енергетика, економија и клима.

Управо су енергетика, односно рат у Украјини и последице које је изазвао на европском континенту, биле главна тема самита у Прагу. 

На самиту су биле и бројне друге земље које имају међусобне конфликте – позвани су и Јерменија и Азербејџан, Грчка и Турска, учествовале су и земље из такозваног источног партнерства – Украјина, Грузија, Молдавија и Јерменија, као и земље које нису кандидати за чланство, али су на европском континенту – Швајцарска, Исланд, Норвешка, Лихтенштајн и Велика Британија.

Приређена је и радна вечера на заједничкој сесији европских лидера и других учесника на самиту. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво