Читај ми!

Вучић: Моја молба Србима са КиМ, покушајмо да сачувамо мир

Председник Србије Александар Вучић, у обраћању након неуспеха преговора у Бриселу, поручио је Србима на Косову и Метохији да је важно да сачувамо мир. Ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир, истакао је Вучић. Најавио је и да ће вечерас имати састанак са представницима Срба са КиМ.

У Бриселу је данас одржан хитан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, која је најавила да ће кажњавати власнике возила српских регистарских ознака од 22. новембра.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ је најпре одвојено разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а потом и са председником Александром Вучићем.

Након тога је уследио заједнички састанак са двојицом лидера који је трајао више сати.

Председник Александар Вучић поручио је да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор.

Навео је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ тражио да приштинска страна не примењује казне, а да ми не издајемо нове КМ таблице.

"Пред нама су бесане ноћи и свакако много тешких дана. Али ћемо ми послушати савете и захтеве Бореља – он је тражио да они не примењују казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ што смо рекли да је све у реду, тако да ћемо ми то поштовати и понашати се у складу с тим", нагласио је Вучић након састанка у Бриселу.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нагласио је да је Борељов предлог за регистарске таблице неприхватљив без посвећености коначном споразуму.

И високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ потврдио је да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора. Навео је да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво