Читај ми!

Вучић у Бриселу: Нисмо постигли апсолутно никакав договор

У Бриселу је одржан састанак делегација Београда и Приштине са представницима ЕУ. Председник Александар Вучић поручио је да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор. Навео је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ тражио да приштинска страна не примењује казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ. Председник Вучић обратиће се грађанима вечерас у 19 часова, а директан пренос биће на Првом програму РТС-а.

Курти: Борељов предлог за регистарске таблице неприхватљив

Предлог шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља за регистарске таблице је неприхватљив без посвећености коначном споразуму, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Предлог је био да суспендујемо одлуку о новчаним казнама и наставимо само са опоменама, а да Србија престане да издаје нелегалне таблице. Али за нас је, наравно, неприхватљиво ако то не прати оно на шта смо позвани, односно договор да се хитно обавежемо на коначни договор за пуну нормализацију односа", рекао је Курти.

Поручио је да је Борељ одустао од рока до марта 2023. године као коначног датума за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Са жаљењем морам да кажем да су посредници, у овом случају Борељ, одустали од овог рока март 2023. и предлога ЕУ за нормализацију односа. Ово са жаљењем говорим, јер су они сами предложили март 2023. године, а са друге стране предлог је из Европске уније. Када смо се састали у Паризу на Мировном форуму, Борељ је рекао да предлог није француско-немачки, већ ЕУ и да га подржавају Француска и Немачка. Он је данас одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије. Спреман сам да долазим овде да одржавам састанке увек са истом структуром и редоследом. Надам се да ЕУ стоји иза свог предлога за нормализацију односа између Косова и Србије", рекао је Курти.

Британски амбасадор у Приштини разочаран исходом дијалога у Бриселу

Амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот изразио је разочарање што није било договора на данашњем састанку у Бриселу, истаквши да да тренутна ситуација представља опасност по безбедност на КиМ.

"Разочаравајуће је што данас није постигнут договор. Тренутна ситуација представља ризик за безбедност и живот обичних људи на Косову и одвлачи пажњу од мисије владе да побољша њихове животе. Све стране треба да избегавају радње које би могле да доведу до ескалације тензија или да изазову претње по безбедност", навео је Абот.

Истакао је хитну потребу да се постигне напредак у споразуму о нормализацији који би спорове око питања као што су регистарске таблице учинио непотребним.

Борељ: Без договора две стране – Вучић прихватио предлоге, Курти није

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора.

Указао је да је председник Вучић прихватио предлоге, док премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није.

Истакао је да очекује да Приштина одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица, а да Београд не издаје нове.

Председник Вучић се обраћа у 19 часова

Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима вечерас у 19 часова, сазнаје РТС.

Обраћање ћемо директно преносити на Првом програму Радио-телевизије Србије

Вучић: Нисмо постигли никакав договор

Председник Александар Вучић изјавио је да се очекује још изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, али да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор.

"Српска страна је била потпуно конструктивна и десет пута мењане текстове смо прихватали, али албанска страна ниједног секунда није хтела да прихвати ништа. Увек би додавали нешто што је било јасно да није могуће", рекао је Вучић.

Поручио је да жели да све утиске сабере, као и да је сачувао све папире.

"Пред нама су бесане ноћи и свакако много тешких дана. Али ћемо ми послушати савете и захтеве Бореља – он је тражио да они не примењују казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ што смо рекли да је све у реду, тако да ћемо ми то поштовати и понашати се у складу с тим", нагласио је Вучић.

Указао је да ћемо видети шта ће урадити друга страна, али да пред нама нису лаки дани.

"Мислим да је данас јасно свима у ЕУ и свету ко је био конструктиван и ко је желео договор, ко је желео очување мира и стабилности, а ко није", рекао је Вучић.

"Оно на чему смо ми једино инсистирали јесте да, када причате о нечему у будућности, морају да се поштују договори који су потписани и то је оно што је све време камен спотицања, јер неки не желе да се примењује оно што је потписано и договорено, већ би желели да се примењује нешто о чему није ни разговарано", нагласио је Вучић.

Највероватније ћу се вечерас или сутра током дана обратити грађанима Србије са свим закључцима, рекао је Вучић.

Поручио је народу на КиМ да ће њихова држава увек, без обзира на све, бити уз њих.

У току билатерални састанак званичника ЕУ са делегацијом Приштине

Након вишесатног заједничког састанка званичника ЕУ са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених пришитнских институција Аљбином Куртијем, у току је још један билатерални састанак представника ЕУ са приштинском делегацијом.

"Док чекамо завршетак билатерале између Приштине и Брисела...", написао је Вучић на Инстаграм профилу, уз фотографију на којој се види да игра шах, чекајући на исход покушаја Брисела да постигне договор са Куртијем.

Тројни састанак и даље траје

Како јавља дописник РТС-а из Брисела, тројни састанак делегација Београда и Приштине уз посредство европских званичника још је у току.

Новинарима у Бриселу речено је да би они ускоро могли да буду завршени. Не зна се да ли дужина састанка значи да се стране приближавају договору, или потпуно супротно, наводи наш дописник.

У току заједнички састанак званичника ЕУ, Вучића и Куртија

Након одвојених састанака, уследио је и заједнички састанак европских званичника Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем.

Почео састанак Вучића са Борељом и Лајчаком

Састанак председника Вучића са високим представником за спољну политику Жозепом Борељом и са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком почео је у 9.00 у Бриселу.

Борељ завршио састанак са Куртијем, следи са Вучићем

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ завршио је око 8.40 одвојени састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, речено је Танјугу у дипломатским изворима у Бриселу који прате разговоре.

Састанак председника Србије Александра Вучића са Борељом и са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком треба да почне у 9.00.

(Танјуг)

Вучић стигао у Брисел, са Борељом у 9.00

Председник Србије Александар Вучић стигао је рано јутрос у Брисел где ће се у 9.00 састати са високим представником са спољну политику Жозепом Борељом и са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, речено је Танјугу у Мисији Србије при ЕУ.

(Танјуг)

Борељ и Лајчак састаће се најпре одвојено са делегацијама

Очекује се да у сваком моменту почну, како су званичници ЕУ описали, ванредни и хитни састанци Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са делегацијама из Беоргада и Приштине, јавља дописник РТС-а Душан Гајић. Најпре ће се одржати одвојени састанци, а предвиђен је и заједнички састанак.

Предвиђено је да се шеф европске дипломатије обрати новинарима на крају разговора, али није дат временски оквир за то, јер се не зна колико ће састанци трајати.

Према најавама, ово је састанак који би требало да реши актуелну кризу, спречи нове ескалације на терену и реши питање регистарских таблица и повртак Срба у институције.

У данима пред састанак најављивано је да је потребно да до разговора дође пре 21. 11. како се не би дошло на ивицу опасне ситуације.

Извештај Душана Гајића (8.00)

У Бриселу се данас одржава хитан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, која је најавила да ће кажњавати власнике возила српских регистарских ознака од 22. новембра, уместо од данас, како је првобитно било најављено.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ ће се од осам часова састати, најпре одвојено, са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. Потом ће уследити заједнички састанак са двојицом лидера, саопштила је Служба за спољне послове ЕУ.

У фокусу дијалога, који ће се одржати уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, према најави из Брисела, биће избегавање даље ескалације и тензија на терену, са акцентом на регистарским таблицама и повратку Срба у институције.

Потребно је престати са сталним кризним менаџментом и напредовати ка нормализацији односа, поручио је синоћ шеф дипломатије ЕУ.

Председник Вучић, међутим, није оптимиста и не мисли да ће доћи до неког договора у Бриселу. Ситуацију на Косову и Метохији оценио је као најтежу у последњих 10 година и напоменуо да проблем није само у таблицама.

Ипак, не жели некоме да омогући да каже да Србија није хтела да учествује у разговорима. Нада се да неће доћи до сукоба у јужној покрајини, истичући да мир зависи једино од међународне заједнице и од тога да ли ће извршити притисак на Приштину.

На могућу ескалацију упозорио је и Борељ, који је поручио да рок који је поставила Приштина не сме да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".

Тензије на Косову и Метохији појачане су због најаве Приштине да ће сутра почети да новчано кажњава власнике возила са српским регистарским ознакама, упркос апелима из Сједињених Америчких Држава и Европске уније, које су Куртију упутиле више позива да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски споразум.

Срби на северу не желе да мењају српске таблице са акронимима градова на Косову и Метохији, јер им је, кажу, то једна од последњих веза са централном Србијом.

Зато су, али и због одбијања Приштине да спроведе Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина, пре две недеље напустили институције у Приштини и на северу Косова и Метохије, укључујући и више од 500 полицајаца.

Патроле Еулекса су од тада на улицама на северу, а претходних дана су појачане.