Читај ми!

Вучић у Бриселу: Нисмо постигли апсолутно никакав договор

У Бриселу је одржан састанак делегација Београда и Приштине са представницима ЕУ. Председник Александар Вучић поручио је да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор. Навео је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ тражио да приштинска страна не примењује казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ. Председник Вучић обратиће се грађанима вечерас у 19 часова, а директан пренос биће на Првом програму РТС-а.

У Бриселу се данас одржава хитан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, која је најавила да ће кажњавати власнике возила српских регистарских ознака од 22. новембра, уместо од данас, како је првобитно било најављено.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ ће се од осам часова састати, најпре одвојено, са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. Потом ће уследити заједнички састанак са двојицом лидера, саопштила је Служба за спољне послове ЕУ.

У фокусу дијалога, који ће се одржати уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, према најави из Брисела, биће избегавање даље ескалације и тензија на терену, са акцентом на регистарским таблицама и повратку Срба у институције.

Потребно је престати са сталним кризним менаџментом и напредовати ка нормализацији односа, поручио је синоћ шеф дипломатије ЕУ.

Председник Вучић, међутим, није оптимиста и не мисли да ће доћи до неког договора у Бриселу. Ситуацију на Косову и Метохији оценио је као најтежу у последњих 10 година и напоменуо да проблем није само у таблицама.

Ипак, не жели некоме да омогући да каже да Србија није хтела да учествује у разговорима. Нада се да неће доћи до сукоба у јужној покрајини, истичући да мир зависи једино од међународне заједнице и од тога да ли ће извршити притисак на Приштину.

На могућу ескалацију упозорио је и Борељ, који је поручио да рок који је поставила Приштина не сме да се дочека без договора "или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације".

Тензије на Косову и Метохији појачане су због најаве Приштине да ће сутра почети да новчано кажњава власнике возила са српским регистарским ознакама, упркос апелима из Сједињених Америчких Држава и Европске уније, које су Куртију упутиле више позива да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски споразум.

Срби на северу не желе да мењају српске таблице са акронимима градова на Косову и Метохији, јер им је, кажу, то једна од последњих веза са централном Србијом.

Зато су, али и због одбијања Приштине да спроведе Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина, пре две недеље напустили институције у Приштини и на северу Косова и Метохије, укључујући и више од 500 полицајаца.

Патроле Еулекса су од тада на улицама на северу, а претходних дана су појачане.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво