Читај ми!

Вучић: Моја молба Србима са КиМ, покушајмо да сачувамо мир

Председник Србије Александар Вучић, у обраћању након неуспеха преговора у Бриселу, поручио је Србима на Косову и Метохији да је важно да сачувамо мир. Ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир, истакао је Вучић. Најавио је и да ће вечерас имати састанак са представницима Срба са КиМ.

Обраћање председника Александра Вучића

"Не знам о чему бисмо после овога данас могли даље да разговарамо"

Председник Вучић рекао је да не зна када би могло доћи до следећег сусрета у Бриселу, иако је Београд увек спреман на разговоре, али, ако се није могао постићи договор око овога данас, онда не зна око чега може.

Упитан када ће доћи до следећег сусрета у Бриселу, рекао је да не разуме коме може да смета што је данас предложено.

"О чему онда да причамо, о међусобном признању за које кажем да то није наша политика? Увек сам спреман да одем и да разговарам. Потребно је да се подиже и поверење, да може да се разговара. А ми смо данас разговарали, али некада не можете да разговарате", рекао је Вучић.

Истакао је да је одлука Београда да увек буде спреман за разговоре и да за нас нема ништа важније од разговора.

"Неопходно је да се имплементира оно што је потписано"

Вучић је објаснио да су, када су Албанци инсистирали на томе да се све увеже у споразум о нормализацији који треба да буде постигнут брзо.

"Ми смо рекли 'нема проблема, можете и то да напишете', само мора да се стави да мора да се имплементира, да је неопходно да се имплементира оно што је потписано, оно што већ има правну снагу и што су потврдила оба парламента, нешто што је, чини ми се, најнормалније на свету, што се подразумева. Не постоји нико ко ће вам рећи нешто другачије, не постоји ни у ЕУ, нигде. Онда када дођете до те теме, онда схватите, они кажу 'па то је потписала бивша власт' и ви станете, можете да чупате оно мало косе што имате и не знате шта ћете са собом", истакао је Александар Вучић. 

Навео је да ће на крају, уз сву његову забринутост, радити све што могу и да ће се наставити разговори са представницима међународне заједнице и да ће Београд увек бити спреман за компромисно решење и наставак разговора.

Председник каже да су представници Срба на КиМ оправдано незадовољни и сити свега, као што су сити свих лажи које су пласиране и у медијима у Србији, али и на многим другим местима у Европи и свету и то око тога због чега су се вратили у приштинску Скупштину.

"Ми смо тиме избегли измену устава, промене службеног језика и то да српски више то не буде, избегли смо да се легализује војска Косова која би могла да иде на север... Нажалост, постојали су Срби који су били спремни да учествују у том плану и да све оно што је директно против припадника нашег народа испоруче онима који су хитро желели да све то проведу у дело", пренео је Вучић.

Председник свим грађанима поручује да ће Србија бити посвећена миру, да ће пажљиво доносити одлуке о сваком потезу.

Српском народу на КиМ каже да за једну ствар не морају да брину никада, а то је да ће држава Србија дати све од себе да буду сигурни, безбедни.

"Али, ако неко мисли да може да проводи протеривање нашег народа, убијање наших људи, рањавање и све друго, моје је да им поновим оно што сам више пута рекао, са свом збиљом и апсолутном озбиљношћу кажем, а за разлику од неких других, ја знам шта то значи, да ћемо бити уз свој српски народ и да га нећемо оставити на цедилу", поручио је Вучић.

"Молим међународну заједницу да покушају да искористе утицај који имају на Приштину"

Председник Вучић је навео да зна да ће му представници Срба рећи да су сити свега и да више неће да трпе ништа, али да морају да знају да је живот сваког од њих и сваког човека важнији од свега и да морају да разумеју ту молбу и захтев.

"Још једанпут молим међународну заједницу и западне силе које имају утицаја на Приштину и који су увек имали тај утицај, да покушају да га искористе и да, како приведу познанију права, тако и покушају господина Куртија и друге у Приштини, али и истовремено да покушају да сви заједно сачувамо мир", рекао је председник Србије.

Напоменуо је да је захвалан представницима ЕУ на стрпљењу данас због разговора који су трајали око седам, осам сати и зато што није једноставно слушати људе који о највећем броју тема мисле потпуно различито, а да неретко код једне стране не постоји озбиљна жеља за компромисом.

Порука Србима на КиМ: Покушајмо да сачувамо мир

Председник Вучић је рекао да постоји огроман бес код српског становништва на северу КиМ, да је имао састанак са Ивицом Дачићем, Миланом Мојсиловићем и Милошем Вучевићем, а да ће око 23 часа имати састанак са Србима са КиМ.

"Моја молба њима ће да буде врло јасна: да покушамо да сачувамо мир. Знам да велики број људи ни не интересује ово о чему ја говорим у Србији и тога морају да буду свесни наши људи са КиМ. Ми морамо да покушамо да покажемо да ниједног секунда нисмо желели сукобе. Не да користимо туђу дрскост и бахатост и ароганцију, већ да избегавамо сукобе до крајњих граница. Да ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир и, што се нас тиче, Србија ће поштовати овај захтев Жозепа Бореља, ми нећемо издавати нове, чак нећемо ни обнављати таблице у наредном периоду, а као што видите Приштина, његову молбу после изјаве портпарола тзв. косовске полиције јасно је да ништа да поштује", рекао је Вучић.

Додао је да сутра од прве смене следи тежак период и много бесаних ноћи, као и да "морамо да будемо забринути, али да нема разлога за панику".

"Морамо да будемо забринути јер када имате посла са неодговорним људима који се играју са животима туђе деце, са таквом лакоћом. Данас сам видео колико је пута Жозеп Борељ упозорио представника Приштине и рекао му: Имамо обавештајне податке, биће великих проблема. Ми смо малопре добили најновије обавештајне податке, ситуација је веома тешка, на ивици сукоба буквално", истакао је Вучић.

"Специјалну полицију послали на четири дестинације"

Председник Вучић је навео да није случајно што је вечерас све што постоји од тзв. специјалне полиције у Приштини послато на четири различите дестинације.

"Свуда су послали своје специјалне јединице, Белведере су напунили до врха, ваљда људима треба неко да се уплаши", поручио је Вучић.

"Очигледно да је неко други желео сукобе и да их планира месецима"

Поручио је да није био проблем да говоримо о дијалогу ни по предлогу ЕУ, али да знају шта је за нас црвена линија по питању УН.

"Али оно што морамо да урадимо – морамо да имплементирамо оно што је већ договорено и што се налази у правном промету", рекао је Вучић и додао да када то кажете видите сву суштину проблема.

"Суштина проблема је да они покушавају да нам кажу можда ћете једног дана и да добијете Заједницу, али тек када на један или други начин прихватите независност Косова", нагласио је Вучић.

Поручио је да "они заборављају да је Заједница српских општина продукт Бриселског споразума и нема везе са новим плановима и идејама".

"То што су потписале две стране, у овом случају Дачић и Тачи, али оно што је најважније ту је трећи потпис ЕУ. Па како да вам верујемо за било шта у будућности ако нисмо у стању да поштујемо оно што је потписано у прошлости", нагласио је Вучић.

Навео је да су негде око три поподне помислили да су близу некаквог договора тј. како је то наведено мера за избегавање ескалације.

"То значи да би Косово требало да суспендује све акције везане за пререгистрације возила, а Србија да даље не издаје и обнавља те исте таблице са местима на КиМ. Ми смо то прихватили, дајте да имамо довољно времена да разговарамо и да се договорамо", рекао је Вучић.

"Боље је да сто година разговарамо, немојте да ограничавамо на јануар, фебруар или март, него да се један дан сукобљавамо", додао је Вучић.

Указао је да за нас ништа није било проблематично.

"Очигледно је да је неко други желео сукобе и да неко други то планира већ месецима", навео је Вучић.

Вучић о разговорима у Бриселу: Нисмо тражили длаку у јајету

Председник Александар Вучић нагласио је да је поносан што је делегација Београда дошла у Брисел са јасном и недвосмисленом намером да разговара, да се договора, да пристаје на компромисе и да не тражи длаку у јајету и да готово по сваку цену покушамо да сачувамо мир, животе људи и стабилност целог региона.

"Ми смо се понашали одговорно, рационално, зато што сматрамо да нема те мајке која би волела да јој се дете у ковчегу враћа, ни сестре, ни супруге, ни детета. Сматрали смо да је страховито важно да дамо све од себе да прихватамо компромисна решења ма како били критиковани јер то за нас није лоша реч, већ нешто што је важно", навео је Вучић.

Дали смо, каже, све од себе и у више наврата прихватали нове захтеве.

"Ја сам у једом тренутку рекао Борељу и Лајчаку – нема ништа од овога, схватио сам да ће време да пролази и да ће се појављивати нови захтеви, а да албанска страна неће никакво компромисно решење и одлагање малтеретирања Срба које је засновано не на дијалогу или правној норми, него једностраној политичкој акцији коју је врх приштинског руководства предузео", нагласио је Вучић.

Поручио је да је у више наврата рекао да Србија нема проблем са КС таблицама и спремна је да их прихвати, да не морамо да имамо КМ, довољно је да имамо статусно неутралне КС таблице, али да је на то друга страна негативно реаговала, говорећи да је "Унмик давна прошлост Косова".

Председник Вучић обраћа се јавности из Председништва

Председник Александар Вучић обраћа се јавности из Председништва Србије. Директан пренос на Првом програму РТС-а и Интернет порталу.

У Бриселу је данас одржан хитан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, која је најавила да ће кажњавати власнике возила српских регистарских ознака од 22. новембра.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ је најпре одвојено разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а потом и са председником Александром Вучићем.

Након тога је уследио заједнички састанак са двојицом лидера који је трајао више сати.

Председник Александар Вучић поручио је да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор.

Навео је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ тражио да приштинска страна не примењује казне, а да ми не издајемо нове КМ таблице.

"Пред нама су бесане ноћи и свакако много тешких дана. Али ћемо ми послушати савете и захтеве Бореља – он је тражио да они не примењују казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ што смо рекли да је све у реду, тако да ћемо ми то поштовати и понашати се у складу с тим", нагласио је Вучић након састанка у Бриселу.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нагласио је да је Борељов предлог за регистарске таблице неприхватљив без посвећености коначном споразуму.

И високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ потврдио је да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора. Навео је да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"