Читај ми!

Борељ: Без договора две стране – Вучић прихватио предлоге, Курти није

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ изјавио је у Бриселу да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора. Најавио је да ће информисати колеге у ЕУ и међународне партнере о понашању страна у разговорима и недостатку поштовања међународних правних обавеза, што се, напомиње, посебно односи на Приштину.

Београд и Приштина нису успели да постигну договор о регистарским таблицама, саопштио је Жозеп Борељ након разговора у Бриселу, у којима су учествовали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Навео је да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

"Зато молим обе стране, а очекујем пре свега од Косова да одмах суспеднује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на северу. А од Србије очекујем да суспендује издавање нових таблица КМ. То је био и предлог решења, али пошто није усвојен, апелујем да се примени, јер нам то даје време за проналажење одрживог решења за ово питање у контексту нормализације односа", поручио је Борељ.

Сматра да постоји значајна одговорност за неуспех данашњих разговора, и за сваку ескалацију и насиље који би се могли догодити на терену у наредним данима.

Изостанак договора значи, према његовим речима, да треба извући неке закључке о томе како се воде разговори.

"Информисаћу своје колеге у ЕУ и међународне партнере о понашању страна у разговорима и недостатку поштовања међународних правних обавеза, што се посебно односи на Косово. То је посебно негативан политички сигнал", нагласио је шеф европске дипломатије. 

У обраћању медијима, Борељ је нагласио да је било је важно што су се Вучић и Курти одазвали позиву да дођу у Брисел.

"Јер смо се нашли поново у новој кризној ситуацији. Последња три месеца идемо од кризе до кризе. Овог пута је горе него у августу када су Курти и Вучић били у Бриселу да спрече претходну кризу", објаснио је Борељ.

Борељ је рекао да се ситуација око таблица погоршала, јер је Приштина одлучила да од 21. новембра кажњава све који нису пререгистровали своја возила на северу Косова.

Као последица тога, подсетио је, Срби су се повукли из институција.

Еулекс и Кфор не могу да преузму улогу локалне полиције

Према његовим речима, око 50 косовских полицајаца остало је у полицијским станицама на северу, што је, истиче, недовољно.

Тиме се, упозорава, ствара опасан безбедносни вакуум у веома крхкој ситуацији.

Истакао је да Еулекс и Кфор не могу да преузму улогу локалне полиције, јер то није у њиховом мандату и капацитету.

"Владавина права не треба да се користи као изговор за тензије и ескалацију. Постигнути договори током дијалога, под посредовањем ЕУ, морају да се поштују", поручио је Борељ.

Указао је да су ЕУ и њени међународни партнери позивали су деескалацију.

"Данашњи састанак имао је за циљ деескалацију ситуације, обезбеђивање мира и стабилности, како би се спречила криза са опасним последицама. Од прошлог лета преокупирани смо сталним кризама и крећемо се од рокова до рокова, од кризе до кризе. Нисмо били у могућности да се посветимо правом питању, а то је нормализација односа, који би решила те проблеме", рекао је Борељ.

"Мора се престати са зачараним кругом криза и рокова"

Пренео је да је странама јасно рекао да се мора престати са зачараним кругом криза и рокова.

"Вучић и Курти су изабрани лидери са снажним мандатом и очекујемо да покажу лидерство и раде на напретку нормализације односа, како би могао да се постигне напредак на европском путу. Али после много сати дискусија обе стране нису се договориле", рекао је Борељ.

"Немачко-француски предлог једини пут"

Додао је да је лидерима ставио до знања да, ако им је једини циљ европски пут којем су посвећени, ЕУ очекује да се понашају у складу с тим.

Дијалог ће, каже, остати приоритет његовог рада и нагласио је да подржава немачко-француски предлог, јер је то једини пут.

"Надам се да ће обе стране испунити моје захтеве како би се избегла даља екслација и опасна криза", закључио је Борељ.

Вучић је после састанка изјавио да из њему нејасних разлога нису успели да постигну апсолутно никакав договор и да је српска страна била потпуно конструктивна.

Председник ће се обратити грађанима вечерас у 19 часова, сазнаје РТС.

Тензије на Косову и Метохији појачане су због најаве Приштине да ће у уторак почети да новчано кажњава власнике возила са српским регистарским ознакама, упркос апелима из Сједињених Америчких Држава и Европске уније, које су Куртију упутиле више позива да одложи примену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски споразум.

Срби на северу не желе да мењају српске таблице са акронимима градова на Косову и Метохији, јер им је, кажу, то једна од последњих веза са централном Србијом.

Зато су, али и због одбијања Приштине да спроведе Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина, пре две недеље напустили институције у Приштини и на северу Косова и Метохије, укључујући и више од 500 полицајаца.

Патроле Еулекса су од тада на улицама на северу, а претходних дана су појачане.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво