Читај ми!

Борељ: Повлачење Срба из институција није решење, Приштина да без одлагања поштује обавезе

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да повлачење Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове и да има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

Жозеп Борељ је у писаној изјави навео да недавна дешавања у односима између Београда и Приштине доводе у опасност "године напорног рада и достигнућа" постигнута у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и отежавају безбедносну ситуацију у региону и шире.

"Европска унија позива обе стране да се уздрже од било каквих једностраних акција које би могле довести до даљих тензија", наводи се у писаној изјави.

Повлачење косовских Срба из косовских институција, истиче, није решење за актуелне спорове, већ има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

"Позивамо Србију и представнике косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције како би испунили своје дужности, укључујући полицију, правосуђе и локалну администрацију", наводи Борељ.

Истовремено, ЕУ поново позива косовске власти да без одлагања поштују своје обавезе. 

"То значи одмах продужити процес пререгистрације возила и обуставити сваку казнену акцију против власника КМ таблица. Питање регистарских таблица могу решити стране у оквиру дијалога", навео је Борељ.

ЕУ позива Приштину да одмах започне кораке ка успостављању ЗСО.

"Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова одлучио је да се Асоцијација/Заједница треба успоставити. Стога је њено успостављање обавезујућа законска обавеза за Косово. Континуирано неспровођење ове обавезе подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Косова", додаје високи представник.

"Одговорност страна је да обезбеде мир и стабилност. Било какве радње, попут паљења аутомобила или застрашујуће реторике које би могле довести до тензија су неприхватљиве и изазваће одговарајућу реакцију међународне заједнице", наводи се у изјави.

Истиче се да је Еулекс, у блиској сарадњи са Кфором и косовском полицијом, спреман да обезбеди стабилност на терену.

Еулекс и Кфор ће наставити да подржавају одржавање безбедног окружења у складу са својим мандатима, додо је Борељ.

ЕУ апелује на стране да озбиљно изаберу пут дијалога и да се уздрже од сваке акције која би довела до насиља и конфронтације. 

"ЕУ је спремна да настави да олакшава преговоре, али обе стране треба да покажу спремност да траже решења на конструктиван начин и поштују своје обавезе преузете у дијалогу", закључује се у изјави.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво