Читај ми!

МУП у Приштини о пререгистрацији: Од 1. новембра опомена, а од 21. казна 150 евра

Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини саопштило је да се у свим центрима за регистрацију возила наставља пружање могућности промене српских регистарских ознака градова на Косову и Метохији на РКС таблице до 21. априла следеће године, а да од сутра, 1. новембра, почиње опомињање возача да се ради о "нелагалним таблицама" са захтевом да их пререгиструју.

"Од 21. новембра до 21. јануара, свим власницима возила који се крећу на територији Косова са нелегалним регистарским таблицама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА, биће изречена новчана казна од 150 евра, у складу са важећим законодавством", наводи се у полицијском саопштењу, упућеном грађанима.

Додаје се да од 21. јануара 2023. године власници возила са регистарским таблицама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА, за улазак и кретање по КиМ, добијаће пробне регистарске таблице, са правом регистрације на регистарске таблице РКС са предвиђаним олакшицама.

"Од 31. марта до 21. априла 2023. године, омогућиће се регистрација возила са регистарским таблицама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА, на регистарске таблице РКС, али у том временском термину неће бити финансијских олакшица", наводи се у саопштењу.

Указује се да након 21. априла 2023. године неће бити дозвољен улазак или кретање моторних возила која имају регистарске таблице ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА на КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да та одлука није легитимна, као и да није у складу са споразумима који су донети. Поручује и да међународна заједница мора да реагује. Ми смо видели саопштења и од стране Вашингтона и од стране Брисела, али морамо да видимо и конкретну акцију и конкретна дела, нагласио је Петковић.

ЕУ: Позивамо поново све стране да смиреност

Портпаролка Европске уније Набила Масрали рекла је да ће Унија наставити да ради са Београдом и са Приштином како би се нашло трајно решење за питање таблица и позвала обе стране на смиреност да не би дошло до нових тензија.

Она је, на конференцији за штампу у Бриселу, поновила и да Приштина има право да у фазама применује одлуку о пререгистрацији, али да тај процес треба да се одвија на договорен, инклузиван начин и путем дијалога.

"Ми смо рекли да је та одлука корак у добром правцу, али није део дијалога који је обавезан за две стране", рекла је Масрали на конференцији за новинаре одговарајући на питање који ће бити следећи кораци Брисела.

Указала је и да ЕУ продужава да ради са партнерима на томе да се нађе трајно решење.

"Позивамо поново све стране да смиреност да не би дошло до нових тензија на терену", нагласила је Масрали.

Европска унија затражила је синоћ од Приштине да омогући дужи прелазни период за пререгистрацију возила са српским таблицама.

Европска унија сматра да је одлука Приштине, која је саопштила да ће пуна примена одлуке о пререгистрацији возила почети од 21. априла, "корак у правом смеру", али да она "није усклађена са споразумима у дијалогу, који су обавезујући за обе стране" и да Приштина "треба да омогући дужи прелазни период", изјавила је Масрали.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво