Читај ми!

Вучић: Девет пута смо мењали говор, водили смо рачуна о свакој речи

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Њујорку, пред говор на Генералној скупштини УН, да су он и његов тим водили рачуна о свакој речи, цитату, пословици коју ће он изговорити и додао да Србију очекује тежак период у којем велики неће трпети њене слободарске, правичне ставове, већ ће нам наређивати да радимо што и они.

Александар Вучић је, у интервјуу Танјугу, рекао да су девет пута мењали говор, водили рачуна о свакој речи, као и да верује да ће бити интересантан говор.

"Можда ћу за нијансу оштрије штитити нашу позицију. Да будем искрен, немамо превише избора. Хендикеп је што ћу говорити диркетно иза украјинског председника Володимира Зеленског. Читава западна хемисфера је на његовој страни. Свака реч која би се разликовала од њега не може и неће наићи на одобрење наших западних партнера. Али ми не можемо и нећемо да се одричемо своје политике и ставова, понајмање своје земље", поручио је Вучић.

Замолио је грађане да погледају његов говор вечерас и виде да ли су његов тим и он направили добар говор, истичући да је вођено рачуна о свакој речи, пословици, цитату.

"Можда ће они који дубље улазе у суштину политике разумети шта ћемо смо све говорити. Много важније од оцене нечијег говора је ситуација у којој се данас налазимо", истакао је председник.

Вучић је подсетио да је већ најавио да предстоји најтежа ситуација и дa тада долази до потпуне хистерије.

"Возови из свих станица су кренули – из Берлина, Лондона, Вашингтона, нико више своју машинерију неће да зауставља. Када се слонови туку, на нама малима је да се сакријемо. Али неће дозволити да будемо невидљиви. Неће трпети слободарске, правичне ставове Србије. Баш их брига, као и 1999. када су нас бомбардовали", нагласио је Вучић.

Истакао је да нико ништа неће питати осим што ће наређивати да радимо исто што и они.

"За нас је важно да укажемо на потребу очувања мира, што неће бити лако. Курти нас оптужује за много тога. Наш тим донео је одлуку да су сви сити наших међусобних оптужби", додао је Вучић.

У економији, каже, цена нафте је скочила, и очекује да ће наредних дана када буде долазило до ескалације ситуације бити све теже.

"Остало је још шест месеци и 10 дана до краја периода који сам означио да је кључни. Огромне су промене. Неке земље ће изаћи лако из кризе, неке неће моћи да је поднесу, пропадаће и губиће економски суверенитет. Остаје много тога да радимо, да се изборимо, будемо вешти и сналажљиви", поручио је Вучић.

"Сви се позивају на међународно право када њима одговара"

Председник Вучић, који ће се обратити после украјинског председника Володимира Зеленског, каже да је такав редослед свакако хендикеп, али и да ће несумњиво због тога бити усмерена већа пажња и на његов говор, него што би иначе била.

"Али, могло се и данас овде видети, нико нема стрпљења ни за кога и ни за шта, само да њихова страна победи. Неће да слушају и баш их брига и за 1999. годину, што је нама болна рана, ни за 2008. годину", рекао је Вучић.

Указао је да је амерички председник Џо Бајден раније данас рекао да су Руси бесрамно извршили агресију на суверену територију Украјине, што би, каже, узео у обзир са свом збиљом, да није било више него бесрамног напада на Србију 1999. године.

Србија је, нагласио је Вучић, нападнута, а да сама није напала ниједну суверену државу, није ушла на територију ниједне друге земље.

"Како да објасните своје емоције? Међународно право мора да важи једнако за све. Суштина је у томе, а то је блесава ситница којом се мале земље боре за поштовање права. А, сви се позивају на међународно право када им одговара, иначе се позивају на силу", рекао је Вучић.

Указао је да постоје "high power", "soft power" и "smart power", а да ова "smart power" значи претњу могућношћу да употребите "high power", што, каже, Србија не може да употреби.

"Немамо ни новца за 'soft power', само да не будемо на мети најтежих мера. Веома је тежак период пред Србијом, политички и економски", рекао је Вучић.

Додао је да је авио-карта за лет Београд–Москва, којих има шест у седам дана, на црном тржишту достигла цену од чак 9.000 евра и због мобилизације у Русији и због других ствари.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару