Читај ми!

Седница парламента о КиМ, Вучић представио извештај: Ни посредно ни непосредно нећу признати независност

Посланици Скупштине Србије разматрали су данас на посебној седници парламента Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године. Председник Србије Александар Вучић представио је извештај. Нагласио је да Приштину интересују само печати и статусна решења, а не то како ће живети Срби и Албанци, али Београд покушава да подржи што више компромисних предлога. Расправа се наставља сутра од 10.00.

Извештај је представио председник Србије Александар Вучић, који је посланике и грађане обавестио о тренутном стању, изазовима који следе, као и о свему што је држава до сада урадила за српски народ на КиМ.

Председник Вучић је указао на низ инцидената против Срба на КиМ, као и на институционално насиље којем је српски народ изложен у покрајини, истичући да се суочавамо са изузетно тешком безбедносном ситуацијом. 

Прецизирао је да је од 15. јуна 2021. године забележено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, што наноси огромну штету и уноси страх међу наш живаљ, док су починиоци увек или приведени па брзо пуштени, или нису ни приведени. 

Вучић је поновио да Србија није за сукоб, сматрајући да то није паметно решење, али је навео да ће, уколико дође до конфликта, Србија реаговати и додао да неће бити прогона Срба.

"Уколико наш народ буде нападнут, бићемо довољно снажни да их одбранимо, верујте ми на реч", навео је Вучић. 

Посебну седницу парламента о Косову и Метохији тражила је посланичка група СНС-а, али и неколико опозиционих посланичких група.

Поједине опозиционе странке су поднеле и своје предлоге резолуције о КиМ, попут Двери и Народне странке, а своју иницијативу предложиће на седници и посланичка група "Уједињени".

Посебна седница о Космету почела је у 10 сати и трајаће два дана.

Уочи посебне седнице, председник Народне скупштине Владимир Орлић каже да ће се о Косову и Метохији говорити отворено. 

О јединству у парламенту је тешко говорити, било би јако добро да неко из опозиције изађе и подржи државну политику, каже Орлић и додаје да ће Скупштина гласати о извештају. 

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да су добили исцрпан извештај о току преговарачког процеса, описани су сви аспекти и све теме током преговарачког процеса.

"Биће динамична и бурна расправа посебно од стране опозиционих посланика", рекао је Дрецун уз очекивање да ће бити и конструктивна.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво