Читај ми!

Данас посебна седница Скупштине о КиМ, председник Вучић представља извештај

Посланици Скупштине Србије разматраће на посебној седници парламента, Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године. Председник Србје Александар Вучић представиће извештај од 10 часова, а директан пренос је на Првом програму РТС-а. Остатак седнице на Другом програму РТС-а.

Извештај ће представити председник Србије Александар Вучић, који је посланике и грађане обавестити о тренутном стању, изазовима који следе, као и о свему што је држава до сада урадила за српски народ на КиМ.

Посебну седницу парламента о Косову и Метохији тражиле су посланичка група СНС-а, као и неколико опозиционих посланичких странака.

Поједине опозиционе странке су поднеле и своје предлоге резолуције о КиМ, попут Двери и Народне странке, а своју иницијативу предложиће на седници и посланичка група "Уједињени".

Посебна седница о Космету почеће у 10 сати, а уколико буде потребе трајаће два дана.

Председник Вучић рекао је пре пар дана да ће сам одговарати на сва питања посланика.

"Пошто је тек изабран мандатар, бићу сам у скупштини и сам ћу одговарати на питања свих посланика, нећу напустити седници ни један секунд. Да ли ће све моћи да се заврши у једном дану или два дана... Ја сам то време посветио скупштини и посланицима и грађанима, да одговорим на све", истакао је Вучић.

Дрецун: Очекујем бурну, динамичну и конструктивну расправу 

Уочи посебне седнице парламента, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да су добили исцрпан извештај о току преговарачког процеса, описани су сви аспекти и све теме које су се налазиле током преговарачког процеса.

Биће динамична и бурна расправа посебно ода стране опозиционих посланика, рекао је Дрецун уз очекивање да ће бити и конструктивна.

"Ово је кључно питање за целокупни српски народ, ту морамо да покажемо велику одговорност, да остваримо висок степен разумевања", рекао је Дрецун.

Не треба увек искључити емоције, али и политичко промишљање како да се снађемо и да са што мање штете решимо косметски проблем - да то буде идеја водиља како се разговара у парламенту, указао је Дрецун.

Говорећи о неким предложеним резолуцијама о КиМ, Дрецун је рекао да је не баш детаљно то погледао. "Мало је чудно - имате инсистирање на Бриселском споразуму, а представници те странке су говрорили да је тај споразум признање лажне државе Косово", подвукао је Дрецун.

Подсећа да су 2013. усвојени у Скупштини принципи за преговарачки процес са Приштином, да Србија неће признати лажну државу Косово.

"Желим да видим нешто што је добро, јасно је свима да косметски проблем мора да се издигне изнад дневних сучељавања", рекао је Дрецун одговарајући на питање шта очекује од седнице.

Став да Србија неће ни по коју цену признати Косово, то је почетак за национални консензус, каже Дрецун, додајући да је добро да имамо слагање око неког става.

Дрецун каже да је велики број пријављених посланика који желе да говоре.

"Вучић је најинформисанији када је у питању преговарачки процес, он зна све детаље, има знање о том преговарачком процесу и може да одговори чињеницама на сва питања и да подстакне конструктивну расправу", истакао је председник Одбора за КиМ.

"Где год да се нађем људи питају шта ће бити са Косовом и то је питање на које Скупштина треба да одоговри", закључио је Дрецун.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије