Читај ми!

Вучић на вечери са шеиком Бин Заједом о сарадњи, инвестицијама и геополитичкој ситуацији

Председник Србије стигао је у званичну, дводневну посету Уједињеним Арапским Емиратима, на позив шефа те државе, шеика Мухамеда бин Заједа. У фокусу разговора енергетика, војна и економска сарадња. Најављено је потписивање девет споразума, а као кровни – споразум о стратешком партнерству две земље.

Александру Вучићу je током поподнева приређен дочек на аеродрому у Абу Дабију, после чега је уследила свечана вечера коју је у његову част приредио шеик Мухамед бин Зајед.

Вечера је трајала три сата, а како РТС сазнаје, двојица лидера су разговарала о геополитичкој ситуацији, билатералној сарадњи, али и о другим важним темама.

Будући да у Абу Даби ускоро долази и немачки канцелар Олаф Шолц, а да је шеик Мухамед добар пријатељ француског председника Емануела Макрона, председник Србије је тражио подршку лидера УАЕ да се Србија што боље позиционира у овом тренутку на међународном плану, јавља извештач РТС-а.

Како сазнајемо, шефови држава разговарали су и о новим инвестицијама. УАЕ већ годинама су један од највећих инвеститора у многим западним земљама. У Америку су уложили готово 1.600 милијарди долара, у Велику Британију 120 милијарди долара, а у Србији имају бројне инвестиције и пројекте.

О свему томе биће речи и током сутрашњег дела дана, када ће Вучић имати и званичне разговоре са шеиком Мухамедом бин Заједом, кога иначе многи на Западу називају најмоћнијим арапским лидером и једним од најутицајнијих људи у свету у овом тренутку.

Планиран је пленарни састанак две земље и потписивање девет споразума. Најважнији је споразум о стратешком партнерству влада двеју земаља, као и други уговори о сарадњи у области правосуђа, културе, сајбер безбедности, борбе против трговине људима.

Најважнија тема у тренутку глобалне кризе је енергетика, с обзиром на то да су УАЕ седма земља у свету по нафтним резервама. Говориће се и о војној сарадњи – имајући у виду да су УАЕ у врху земаља у свету у које Србија извози наоружање и војну опрему.

Иначе, Вучићу је ово прва званична посета Абу Дабију у новом мандату, где борави на позив шеика Мухамеда бин Заједа, који је након смрти полубрата шеика Калифе у мају дошао на чело Уједињених Арапских Емирата, као трећи председник те богате заливске државе од 10 милиона становника.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво