Читај ми!

Пахор у Приштини: Спровести постојећи споразум о ЗСО

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је у Приштини да мора да се примени споразум о Заједници српских општина на Косову и Метохији, као и да док стране не нуде друге алтернативе, једино важи постојећи споразум.

На заједничкој конференцији за медије са Вјосом Османи, Борут Пахор је навео да је и у Београду рекао, као и током прошле посете Приштини, да спровођење постигнутих споразума види као пут ка јачању поверења.

"Рекао сам и Османијевој да нађе решење за постизање овог договора, не знам да ли постоје алтернативе, али све док нема предлога странака важи претходно постигнут договор", рекао је Пахор.

Вјоса Османи је навела да је Приштина испунила 99 одсто обавеза из дијалога са Београдом, признајући да једино споразум о ЗСО није спроведен у дело.

Према њеним речима, "Уставни суд Косова је утврдио многе неправилности и кршење Устава и као такав не може да се примени".

"Тај споразум је у супротности са уставним поретком Косова, јер је Уставни суд у том споразуму утврдио 23 кршења нашег Устава. Такви договори никада нису изнад Устава. Ми ћемо поштовати и спроводити одлуку Уставног суда, не можемо стварати мултиетнички ентитет. Не можемо да форсирамо решења из прошлог века која деле људе, јер наш циљ је да се сви људи интегришу и остваре своја уставна права по принципу мултиетничности. Као председнику, моја једина алтернатива је Устав Косова", рекла је Османи.

Према њеним речима, "свако решење које није везано за међусобно признање неће донети мир и стабилност".

Словеначки председник је оценио тендециозним став председника Србије Александра Вучића на њиховој недавној заједничкој конференцији за медије у Београду, да је Словенија нарушила територијални интегритет Србије.

"Словенија и Србија имају различита мишљења о Косову. Ми смо прихватили да је држава, Србија није. Мислим да је та изјава неприхватљива, тенденциозна и понављање постојећих разлика. Али сам и на београдској конференцији рекао да не треба угрожавати европску перспективу и угрожавати њену безбедност", рекао је Пахор.

У посету Приштини Пахор је стигао уочи самита Брдо-Бриони, најавивши да ће на том скупу 12. септембра бити речи о темама као што је омогућавање што бржег преговора за земље које имају статус кандидата за чланство у Европској унији, да Босна и Херцеговина добије статус кандидата до краја године, као и да се "испуни захтев за визну либерализацију за житеље Косова".

"Друга тема је енергетска криза која нас чека током зиме. Мислим да је циљ да поручимо Европској унији да не заборави Западни Балкан и да уложи више напора него што је то учинила за кризу са ковидом 19", навео је словеначки председник.

Вјоса Османи затражила је од словеначког председника да његова земља "коначно погура процес либерализације визног режима за Косово".

"Потребни су нам ваша подршка и вођство како би наш пут ка евроатлантским структурама био завршен што брже и успешније. Врата ЕУ и НАТО не само да треба да буду отворена земљама које их истински представљају и инспиришу својим вредностима, већ је крајње време да се јасно схватити да је присуство у овим структурама гаранција мира и развоја", рекла је Османијева.

Након састанка са Османијевом, Пахор је у Приштини разговарао и са премијером Аљбином Куртијем.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво