Читај ми!

Вучић: Молба Пахору да Балкан добије новчану накнаду од ЕУ за струју

Покушавамо да избегнемо "савршену олују" и зато смо разговарали и о дијалогу Београда и Приштине, али и о другим питањима, о томе како која земља дочекује зиму и како која земља може да помогне другима, рекао је председник Александар Вучић после састанка са Борутом Пахором. Председник Словеније каже да ће у другој половини године бити освежен и поново покренут Берлински процес за земље Западног Балкана.

Кључно је питање, истакао је Александар Вучић после састанка са Борутом Пахором, веза између тешке енергетске ситуације предстојеће јесени и зиме и свих додатних политичких проблема који би могли да настану у региону.

"Замолио сам Борута Пахора да, уколико то буде на дневном реду неког органа ЕУ, да Западни Балкан буде део подршке у новцу за увезену струју или део потрошене струје. Сигуран сам да можемо да рачунамо на подршку словеначких пријатеља, посебно зато што ми не мислимо да би могли да добијемо онолико колико земље чланице, али све што би могли да добијемо било би значајно за сигурност снабдевања струјом и финансијску стабилност не само Србије већ и других држава које стоје лошије од нас", рекао је Вучић. 

Оценио је билатералне односе добрим и изразио очекивање да ће, после формирања Владе Србије, бити одржана заједничка седница две владе и да ће уследити нове инвестиције.

Вучић је рекао да ће трговинска размена Словеније и Србије ове године прећи две милијарде евра, што је велики успех и говори о пријатељству и међусобном поверењу две државе.

Казао је да се хвалио Пахору Сајмом вина.

"Ја сам се на том Сајму добро показао дан пре тога, и то су сви приметили. Данас се надам да ће Пахор имати времена да оде до Сајма да види како смо то урадили, јер има много изванредних словеначких излагача, који су увек добродошли. Хвала што радо, доласцима у Београд, показујете поштовање према овој земљи", закључио је Вучић.

Пахор: У другој половини године поново Берлински процес

Председник Борут Пахор рекао је да ће у другој половини године бити освежен и поново покренут Берлински процес за земље Западног Балкана.

"Није тајна да као пријатељ овог региона подржавам иницијативу Отворени Балкан и честитам Вучићу и његовим колегама за напредак у тој иницијативи. То је једна од ретких конструктивних иницијатива за повезивање и сарадњу у региону", рекао је Пахор.

Додао је да таквих иницијатива нема довољно, као и Берлински процес има много тога заједничког са иницијативом Отворени Балкан.

"Надам се да ћемо ми лидери на Западном Балкану и околини успети да прикупио довољно политичке мудрости и воље да сва билатерална питања решавамо дијалогом и мирним путем и покушамо да ојачамо мало ослабљене нивое поверења", навео је Пахор. 

Вучић: Само двоје заменило таблице – добро им иде...

Председник Вучић је навео да је, према јутрошњим информацијама, само двоје грађана са севера Космета прихватило да промени таблице, што, како је рекао, само потврђује колико је одлука Приштине неодговорна и неозбиљна.

"Тренутно, то је информација од јутрос у 9 сати, двоје грађана је прихватило да промени таблице. Један од њих ради у приштинским институцијама, други не. Тако да им добро иде...", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара колико је људи са севера променило таблице.

Како је рекао, има око 9.000 КМ таблица, а 7.500 су баш на северу Косова и Метохије.

"Очигледно да сви чекају у реду да подрже те Куртијве идеје", додао је Вучић иронично.

Пахор: И поред различитих ставова важан је дијалог

Борут Пахор је истакао да је, посебно у ово време рата у Украјини, важно и поред различитих ставова водити дијалог у региону и пронаћи компромисе.

На питање како ЕУ по питању Украјине инсистира на територијалном интегритету и суверенитету, а у случају Србије се тако лако одрекла тога, рекао је да се сећа своје прве посете Београду, када су односи, како после рата и признања Косова, били лоши.

"Дошао сам тада да те односе нормализујем и од тада слушам слична питања везано за разлоге због којих је велика већина држава ЕУ признала Косово. Када говорим са председником Србије ми имамо различите ставове у вези тога, али као што видите упорно долазим у Србију као председник Словеније, али све више као пријатељ Србије, и поред различитих ставова", нагласио је Пахор.

Рекао је да ће његова порука током предстојеће посете Приштини бити да дијалогом треба решити преостала актуелна питања у септембру и октобру, као и да је недавно постигнути договор око докумената доказ да је то могуће уз политичку вољу.

"Шта ћу рећи у Приштини? Да дијалог мора да буде динамичнији, да има сувише неповерења, и да осим Београда и Приштине та компликована питања нико не може да реши, а да њихово избегавање не води нигде", рекао је Пахор.

Истакао је и да споразуми који су потписани морају да се имплементирају и да је увек у Приштини говорио да мора да буде испуњена обавеза о стварању ЗСО.

Захвалио је Вучићу и обема странама што су до неке мере растеретиле, како је рекао, велико нагомилавање неповерења што се тиче таблица и других питања.

Вучић је уз овај одговор свог словеначког колеге, додао да проблеми са Приштином тек предстоје око таблица и формирање ЗСО, али да очекује да ће уз подршку Пахора ти проблеми бити решавани на миран начин. 

Вучић се данас састао са Борутом Пахором, у оквиру припрема за предстојећи Самит Процеса Брдо–Бриони.

Самит Процеса Брдо–Бриони, који ће бити одржан 12. септембра на Брду код Крања, биће прилика да се сагледа актуелна ситуација на Западном Балкану и да се упути позив чланицама и институцијама Европске уније да убрзају процес проширења.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара