Читај ми!

Споразум о личним документима, без блокада 1. септембра – у ишчекивању договора о таблицама

Споразумом о личним картама Београд је извукао највише што је могао, рекао је председник Александар Вучић, дан након што је договорено да се на административним прелазима неће издавати улазно-излазне дозволе ни са једне стране. То значи да на уласку у централну Србију, Албанци више неће добијати регистрациони лист, а заузврат Приштина одустаје од издавања дозволе за кретање Србима у јужној покрајини. На административним прелазима због договореног решења 1. септембра неће бити блокада. Београд се нада да ће разговори о таблицaма уродити плодом.

Десетодневни преговори дали су резултат који председник Србије види као најбоље могуће решење у овом тренутку. Напомиње да је постигнути договор усмени и да се ослања на писмени споразум о слободи кретања из 2011. године.

"Али смо се изборили за српску државност на КиМ да документа РС важе на КиМ посебно Срба са КиМ. У том смислу смо нашли најбоље тумачење које Приштина није са лакоћом прихватала – а то је да Срби са КиМ имају своја документа Републике Србије. Дакле, никоме није теже, свима је лакше, ни за јоту позицију нисмо променили али Куртијеве речи представљају нову претњу Србији", каже председник Србије Александар Вучић.

Као претњу тумачи изјаву премијера привремених институција у Приштини свега дан након постизања компромиса.

"Свима који на Косову имају српске таблице дали смо рок од два месеца да пререгиструју возила на таблице РКС. Процес траје до 31. октобра и надам се да после тог датума на Косову нећемо видети возила са неважећим таблицама. То није усмерено против Срба, већ се овде ради о поштовању закона и легитимитета", каже Аљбин Курти, премијер у Приштини.

"Ми ћемо се борити, чувати страну нашем народу. Да, веома сам забринут. Ја сам рекао и када решимо једну ствар, долази друга, трећа, четврта... неко жели да нас уведе у сукобе, а наше је да то избегавамо, али када више не можемо, онда сте сатерани уз зид и немате куд", рекао је Вучић.

Сукобе жели да избегне и Европска унија – то је у објави да су се Београд и Приштина услагласили напоменуо шеф европске дипломатије.

"Србија се сагласила да укине улазне и излазне документе за носиоце косовских личних карата, а Косово је пристало да не уводи то за оне који имају српске личне карте, за косовске Србе и друге грађане. Они ће моћи да слободно путују између Косова и Србије користећи своја лична документа. Унија је добила гаранције од премијера Куртија у вези са тим", каже Жозеп Борељ, високи представник Европске уније за спољне послове.

Београд је тражио гаранције да договор не мења статусну неутралност преговора. Зато је у споразум укључена изјава у којој се наводи да се личне карте које издаје Приштина користе искључиво из практичних разлога како би се омогућила слобода кретања предвиђена споразумом из 2011, као и да не значе пристанак на одступање од Резолуције 1244.

"Овај дисклејмер јасно показује да обостраним прихватањем личних докумената ми не признајемо, нити ћемо икада признати независност Косова, а овај дисклејмер који је саставни део договора, то желим посебно да нагласим, биће видно истакнут на свим прелазима и свим другим местима", рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

На административним прелазима због договореног решења 1. септембра неће бити блокада. Београд се нада да ће се што пре одблокирати тема Заједнице српских општина, али и да ће разговори о таблицaма уродити плодом.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво