Читај ми!

Петковић: Сачували смо српске личне карте, нећемо одустати од КМ таблица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је за РТС да су договором Београда и Приштине сачуване српске личне карте за Србе који живе на КиМ, као и мир и стабилност. Истиче да је то први корак ка нормализацији односа. Указује и да Срби неће одустати од КМ таблица.

Београд и Приштина постигли договор о личним картама, саопштио је синоћ високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Петар Петковић, гостујући у Јутарњем дневнику, рекао је да је реч о веома важној и значајној одлуци након дуге и тешке дипломатске борбе последњих недеља председника Александра Вучића.

"Успели смо да се договоримо и да добијемо гаранције ЕУ, што је за нас било најважније, а што заправо значи смо успели да сачувамо српске личне карте за Србе који живе на КиМ, односно који имају пребивалиште на простору наше јужне покрајине", наводи Петковић.

Објашњава да српске личне карте, а самим тим, како каже, постојање државе Србије на простору КиМ и даље важи, као и да ће Срби користити искључиво своја документа, која издаје Република Србија.

"Било смо на прагу озбиљне кризе и сукоба, које је желео пре свега Аљбин Курти на северу КиМ, да запали поново буре барута на простору Западног Балкана. Успели смо да се договоримо и пронађемо решење", каже Петковић.

"Срби неће одустати од КМ таблица" 

Истиче да је то "први корак ка нормализацији односа", када је реч о поштовању споразума о слободи кретања.

"Нас чека разговори и по питању таблица, где је ситуација доста теже, јер Аљбин Курти одбија да прихвати КМ таблице, с обзиром на то да Срби на КиМ неће одустати од КМ таблица, које издаје Република Србија", наводи Петковић.

Наглашава да смо успели да сачувамо мир и стабилност.

"Посебно је важно да смо успели да у оквиру договора издејствујемо изјаву, односно 'дисклејмер'", каже Петковић.

Наводи да 'дисклејмер' заправо јасно показује да обостраним прихватањем личних документа не признајемо, нити ћемо "икада признати независност такозваног Косова".

"То што је договорено је компромис. То је оно на чему све време инсистирамо. Можемо да идемо напред и да се договарамо, ако постоји компромис", наводи Петковић.

"Првог септембра нема једностраних акција"

Додаје да смо о договору добили писане гаранције ЕУ.

"Најбитније да нема 1. септембра никаквих једностраних активности од стране Приштине. На административним прелазима 1. септембра се ништа посебно неће дешавати. Нема издавања улазно-излазних докумената, успели смо да сачувамо српске личне карте", каже Петковић.

Према његовим речима, Срби на КиМ су поздравили договор, не желе сукобе и да живе у страху. "Очекујемо деескалацију ситуације на терену, нормализацију, посебно имајући у виду да последњих дана и недеља готово није било интервјуа и изјава Куртија и представника привремених приштинских инсистуција о рату, насиљу...", наводи Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић закључује да нема даљег напретка у односима без почетка разговора о формирању Заједнице српских општина.