Читај ми!

Вучић предложио Ану Брнабић за мандатара, Приштини понуђен компромис за документа, нема Европрајда у септембру

Председник Александар Вучић предложио је Народној скупштини Ану Брнабић као кандидата за председника Владе Србије. Додао је да ће Милош Вучевић бити веома значајан чинилац нове Владе, као и да ће Ивица Дачић имати две важне функције од којих је једна координатор служби безбедности. Поручио је да неће бити рестрикција струје, али да је ситуација озбиљна. Када је реч о ситуацији на КиМ, наводи да нема договора о регистарским таблицама, али се нада да ће ЕУ дати гаранције за лична документа. Истакао је да Европрајд неће бити одржан у септембру.

Обраћање председника Александра Вучића

"Европрајд ће бити одложен или отказан"

Вучић је навео да ће у договору са већином чланова Владе и премијерком бити отказан или одложен Европрајд који је био планиран за средину септембра у Београду.

Објаснио је да није срећан због тога, да се тиме угрожавају права мањине, али да је држава такву одлуку донела притиснута бројним проблемима.

"То не говорим зато што сам много срећан, то говорим зато што не можемо у овом тренутку када имамо и Отворени Балкан и тешку кризу на КиМ, која неће престати до 1. септембра", рекао је Вучић.

Указао је и на то колико је лажи изнето о Европрајду и да ће срушити велики морал цркве, при чему, како је приметио, литије држе рашчињени монаси и заказују их неки који су осуђени за насиље у породици и за друга кривична дела.

Додао је да има много људи који искрено верују да је "реч о великом злу", али да се отказивањем угрожавају права мањине, јер је држава притиснута проблемима.

"Није то питање да ли су они јачи, једноставно у неком тренутку не можете све да постигнете и то је то", рекао је Вучић.

"Чекамо гаранције ЕУ за лична документа"

Говорећи о разговорима који су претходних недеља и дана вођени о Косову и Метохији, председник Србије је рекао да када је реч о регистарским таблицама ту нема договора, али се нада да ће ЕУ дати гаранције за лична документа.

"Ми смо спремни да издамо један општи 'дисклејмер' у коме би писало да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине искључиво из практичних разлога, због слободе кретања, а не као било какво признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као одступање од Резолуције СБ УН 1244 ", рекао је Вучић.

Председник је рекао да чекамо гаранције ЕУ да ће сваки Србин који живи у Лепосавићу или Грачаници моћи са документима Републике Србије да улази или излазе несметано, а не да мора да има документа издата од стране Приштине.

Вучић је додао да Београд инсистира да више ни о чему неће причати без Заједнице српских општина.

"Оно на чему инсистирамо то је да више не постоји ништа о чему желимо да причамо без Заједнице српских општина. Немамо ми проблем да испунимо ни оно што нисмо ми потписали, већ други пре нас, али морате и ви да испуните оно што сте потписали тако да ЗСО на сто, ако уопште желе да о било чему разговарају", истакао је Вучић.

"Скупље кошта производња струје него цена по којој је дајемо грађанима"

Према речима председника, ми данас трошимо више струје него пре 10 година. Имамо нове фабрике, ради Железара, Бор...

"Грађанин плаћа 41 евро по мегават сату, а производна цена струје је око 57 евра по мегават сату. Нас скупље кошта производња него што дајемо грађанима", нагласио је Вучић.

Увек нам је потребно више струје него што произведемо. Дневно губимо 20 милиона евра, а сада по тржишним ценама то би било и 600 милиона месечно.

"Значи само за енергетику, по садшњим ценама би нам требало осам милијарди евра. Те паре не постоје не у региону, него ни у Француској. То је банкрот. Роба се купује на берзи, а кише нема.  Следи катастрофа Европи", рекао је Вучић.

Грађани који буду штедели струју добиће велики попуст, рекао је председник Вучић и додао ће нова Влада ускоро направити план, али да су о томе већ разговарали и Влада ће за месец дана о томе обавестити грађане.

"Они који уштеде струју у односу на исти месец претходне године, на пример, септембар на септембар итд. имаће драстичне попусте на цену електричне енергије", истакао је Вучић.

"Рестрикција струје неће бити"

Вучић је поручио грађанима да рестрикције струје нису планиране, али да морају да знају да је ситуација веома озбиљна.

"Желим да кажем људима да нисмо планирали рестрикције. Али хоћу да сви знају каква је ситуација, а не да не слушамо глупости. Нећу да причам о угљу, нафти и мазуту и дуговањима топлана у појединим срединама. Ми трошимо 3,2 милијарде кубних метара гаса годишње. Од тога од Руса набављамо две милијарде по цени 400 долара на 1.000 кубних метара гаса. Ми платимо 800 милиона евра као држава за то, што је фантастична цена", рекао је Вучић.

Међутим, за преосталих 1,2 милијарде морамо да купујемо по тржишним ценама. По данашњој цени то би било 4.000 долара на 1.000 кубних метара гаса што би било 4,8 милијарде евра.

"Срећом да смо унапред почели да набављамо гас од маја, иначе би имали банкрот", поручио је председник Србије.

"Биће много промена у Влади"

Биће много промена у Влади, рекао је Вучић и додао да су пред Аном Брнабић сада тешки задаци.

Додао је да очекује да у наредних двадесетак дана буде изнет предлог Владе.  

"Ово је наш договор и код нас нема никаквих трзавица, свађа и проблема. Ми смо за ово време постали пријатељи и добро знамо шта радимо и колико је важно да сачувамо стабилност државе", рекао је Вучић.

Указао је да у Ану Брнабић има безгранично поверење, као и да је показала изузетну марљивост.

"Одлучио сам када је један народни посланик рекао да је проблем да изаберемо Ану зато што је сатанизована и тог тренутка сма одлучио да је изаберемо. Зато што су је сатанизовали најгори у Србији и говорили најгоре о жени која је радила изванредан посао за ову земљу", нагласио је Вучић.

"Мислим да нам долази тежак период и да ће морати да дође до укрупњавања политичке сцене, јер ће морати да се одвоје они који су одговорни, а који су у центру и мало десно и лево од центра од оних који су крајње неодговорни и који би земљу уништили у року од пет минута – то су крајњи десничари који су препуни патриотских флоскула, а буквално би разорили земљу и они највећи левичари, тобоже велики либерали, а уствари људи који би уништили све што је национално и државотворно у нашој земљи", додао је Вучић.

"Вучевић потпредседник Владе, Дачићу две важне функције"

Милош Вучевић ће бити веома значајан чинилац нове Владе и потпредседник Владе Србије, навео је Вучић.

"Што се тиче Ивице Дачића желим да кажем да ће имати значајну и још значајнију улогу и функцију у државном апарату и то указује на поврење које имам и према Ани и према Милошу и према Ивици Дачићу", рекао је Вучић.

Додао је да ће Ивица Дачић сем важног министарског места и заменика председника Владе имати и функцију координатора служби безбедности.

"Наравно, Синиша Мали у којег имам огромно поверење и који ће такође по ономе што сам могао да закључим и на састанку Председништва највеће политичке странке бити један од потпредседника Владе", додао је Вучић.

"Ана Брнабић неће бити четири године председница Владе"

Вучић је навео да Ана Брнабић неће бити четири године председница Владе, као и да ће тај мандат трајати краће и да ће доћи до промена у Влади 2024. године.

"Веома је важно да она остане председница Владе да бисмо могли да наставимо и да ужурбано радимо у решавању проблема на јесен и зиму ове године. Важно је да неко ко је искусан и у кога имам поверење може то да ради у овом тренутку", поручио је Вучић.

Вучић: Одлука је била компликована

Председник Александар Вучић навео је да је у складу са Уставом Републике Србије, а пошто је саслушао мишљења представника изборних листа, донео одлуку да кандидат за председника Владе буде Ана Брнабић.

"Одлука је била компликована, сложена и унутар највеће странке у земљи и са коалиционим партнерима", рекао је Вучић и додао да ће сва три кандидата за премијера бити изузетно важни чланови Владе. 

На основу уставних овлашћења, председник Републике је предлажио Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто је саслушао мишљења представника изабраних изборних листа.

У среду је одржана седница Председништва Српске напредне странке, након које је председник рекао да зна име мандатара

Када је реч о ситуацији на Косову и Метохији, председник Вучић је поручио да без формирања Заједнице српских општина неће моћи да се крене нигде напред када је реч о односима Београда и Приштине.

Вучић је проблемима у дијалогу и положају Срба на КиМ разговарао са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром

среда, 04. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"