Читај ми!

Вучић разговара са Лајчаком и Ескобаром

Председник Србије Александар Вучић завршио је разговоре са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, који су око 17.40 напустили зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу.

Вучић се у 17 сати састао са Лајчаком, а затим је одржан трилатерални састанак, уз присуство Габријела Ескобара.

Како је раније најавила прес служба председника Републиле, након разговора медијима ће бити прослеђено саопштење.

Пре састанка са председником Србије, Лајчак и Ескобар су заједно разговарали са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем. 

Лајчак и Ескобар у Београд су дошли из Приштине, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција, у настојањима да се дође до договора између Београда и Приштине, а у сусрет 1. септембру до када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији таблица и личним картама.

Први је у Приштину у уторак стигао Ескобар, који је тог дана разговарао са председницом привремених институција Вјосом Османи, као и са лидерима опозиционих странака.

Затим је Мирослав Лајчак у одвојеним сусретима разговарао са Вјосом Османи, Аљбином Куртијем, лидерима опозиционих странака и представницима Срба на Косову и Метохији.

Посета Лајчака и Ескобара долази након неуспеле рунде дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу прошле недеље у Бриселу.

Циљ њихове посете је да се спрече нове тензије између Београда и Приштине, а пре свега на северу Косова и Метохије.

После разговора прошлог четвртка у Бриселу високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ затражио је од Лајчака да 24. и 25. августа отпутује у Приштину и Београд како би заједнички напредовали ка споразумном решењу и како би се избегле нове тензије на терену.

У мисији му се придружио и Ескобар који такође претходно боравио и у Бриселу.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу