Читај ми!

Дрецун: Резолуција Албаније нехумана и брутална лаж, Србија мора жестоко да реагује

Стална мисија Албаније доставила је свим државама чланицама Савета Европе и посматрачима Резолуцију о неоснованости тврдњи о трговини људским органима на КиМ и у Албанији. Милован Дрецун доскорашњи председник Одбора за КиМ и народни посланик, нагласио је да морамо као држава жестоко да реагујемо на ту резолуцију којом се преко СЕ покушава да изврши ревизија чињеница и по други пут убије истина и оправда Албанија. Упозорио је да ситуција на северу КиМ може озбиљно да се дестабилизује што, како наводи, потврђује и позив генералног секратара НАТО-а председнику Александру Вучићу и Аљбину Куртију на разговор, пре састанка у Бриселу.

Из Тиране је Савету Европе послат предлог документа који је парламент усвојио 21. јула, а у ком се тврди да је извештај Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и Метохији и Албанији лажан.

У пропратној ноти посебно се издвајају делови резолуције који садрже тврдњу о томе да наводи из извештаја Дика Мартија, ни након десет година истраге, нису доказани, нити су засновани на чињеницама.

Милован Дрецун истиче за РТС, да је резолуција албанског парламента крајње нехумана, брутално неистинита и заснована на две кључне лажи.

"Прва да нису пронађени докази, да ни специјални тужилац ни сви они који су се бавили тиме, ни еулекс ни Међународни кривични суд за бившу Југославију нису нашли чињенице и да нису ништа доказали. А друга лаж је је да су Албанија и такозвано Косово све учинили ради истине и правде", нагласио је Дрецун.

Запитао је и да ли Албанија мисли да ће на тај начин да гради добре односе са Србијом и да ли је могуће да се гради поверење између Срба и Албанаца само тако што ће да се зацели једна рана, а друга ће остати отворена?

Дрецун сматра да је првенствено циљ да пред предстојеће суђење Хашиму Тачију, Хадрију Весељију и осталима да покушају да потпуно негирају језив злочин и да оперу Албанију од одговорности, јер се, истиче, све дешавало на територији Албаније.

Посебно је истакао изјаву специјалног тужиоца из 2014. године у којој се наводи да се резултати истраге у великом делу поклапају с налазима из извештаја Дика Мартија, као и да у том тренутку нису дошли до нивоа који би обезбедили кривично гоњење за таква кривична дела.

Потврђујући другу лаж, Дрецун између осталог, износи тврдњу Дика Мартија који у извештају наводи да после фебруара 2004. године, када је истражитељски тим извршио увиђај на лицу места, да ни Унмик ни Еулекс, ни албанско државно тужилаштво нису након њихове посете спровели никакве темељније истраге.

"Мислим, да морамо као држава, наша влада, парламент жестоко да реагујемо на ову резолуцију која покушава да потпуно сакрије језив злочин, да оправда Албанију. Они хоће преко Савета Европе да сада изврше ревизију чињеница и да по други пут да убију истину", упозорио је Дрецун.  

"Могућност озбиљне дестабилизације на северу КиМ" 

Коментаришући упозорење председника Александра Вучића на реалне претње Приштине Србима на северу Космета, Дрецун наглашава да Приштина од почетка рата у Украјини континуирано подиже тензију, изазива инциденте, застрашује српски народ.

"Стално ради са специјалном полицијом на северу Космета, појачала је обавештајно деловање о српском народу, намерама Београда. Покушава да створи ситуацију која дестабилизује међунационалне односе додатно на КиМ и прети да доведе до ширих сукоба. Зато што Приштина жели да наметне једнострано неке одлуке које су потпуности супротне интересима српског народа", рекао је Дрецун.

Посебно је упозорио да Приштина док шаље специјалне јединице на север КиМ, истовремено појачава деловање такозване војске Косова и како је рекао "затварају правце могућих уласка наших снага, ако би смо то морали да урадимо због заштите нашег народа".

Наводи и да је управо састанак у Бриселу са високим представником за спољну политику  Жозепом Борељом да би се решила та криза. 

"Курти каже да нећемо о томе да разговара него да идемо на међусобно признање, за које зна да је апсолутно неприхватљиво. А колико је ситуација кризна да може да ескалира у озбиљну дестабилизацију на северу КиМ говори то, што је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одлучио да позове и председника Вучића и Куртија да разговарају пре састанка с Борељом", упозорава он.

То значи, закључује Дрецун, да је НАТО на основу својих информација које добија преко Кфора с терена схватио озбиљност и тежину ситуације и да је признао могућност изазивања једног ширег сукоба.

Цело гостовање Милована Дрецуна можете погледати у видеу. 

субота, 13. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару