Читај ми!

Сенатор Крис Марфи: Надамо се да ће Србија учествовати у партнерству да се заустави руска инвазија

Вашингтон разуме историјске односе Србије и Русије, али се нада да ће Србија заједно са осталим демократским земљама учествовати у партнерству да се заустави "ничим изазвана инвазија" Русије на Украјину, изјавио је у Београду амерички сенатор и члан Одбора за спољне послове Крис Марфи после састанка са председником Вучићем. Најавио је да ће наредне недеље у Приштини извршити притисак на владу привремених приштинских институција да испуни обећања дата везана за споразуме.

Крис Марфи се са још двоје америчких сенатора, Џин Шејхин и Томом Тилисом, састао са председником Александром Вучићем.

Марфи је рекао новинарима у амбасади САД да је важно да све демократске земље Европе пошаљу јасну поруку Русији да рат мора да се заустави, као и да је позову на одговорност.

Истакао је да је циљ њиховог доласка у Београд да се потврде билатерални односи Србије и САД, за које каже да су веома важни.

Како је пренео новинарима у амбасади САД, на састанку са Вучићем сенатори су изразили наду да ће економски и политички односи две земље бити још јачи.

"Пренели смо и схватање о важном тренутку у којем се свет суочава са инвазијом Русије на Украјину и грубом кршењу норми, и надамо се да ћемо сви учествовати у партнерству како би ову ничим изазвану инвазију Москве зауставили", рекао је Марфи, који је нагласио да је ток рата бруталан и да су на мети цивили.

Нагласио је да то демократске нације не могу толерисати.

"Надамо се да ћемо моћи да будемо уз Србију наредних недеља и месеци како би САД и УН послале ту јасну поруку Русији", додао је Марфи.

Истакао је да САД подржавају европски пут Србије, који додуше, како је додао, траје дуже и има више препрека него што се очекивало.

"Верујемо да Србија ипак жели да се придружи ЕУ и у томе српски народ има подршку САД", рекао је Марфи. "Овде смо да вас чујемо и да развијамо јако пријатељство", поручио је сенатор.

"Извршићемо притисак на Приштину да испуни дата обећања"

Марфи је изјавио да је разочаран тиме што нема више напретка у спровођењу споразума у склопу дијалога Београда и Приштине, и нагласио да ће наредне недеље у Приштини извршити притисак на владу привремених приштинских институција да испуни обећања дата везана за споразуме.

"Али бринем да разговори које имамо са Србијом у вези са Украјином могу да превладају над веома значајним разговорима који треба да се наставе о будућим односима Србије и Косова", рекао је Марфи новинарима, одговарајући на питање да ли је Косово била тема разговора, посебно у светлу тога да је данас тачно девет година од потписивања Бриселског споразума, а да кључне тачке нису спроведене.

"Оно што је потребно за дугорочни циљ, услови за признање постоје, потребно је да обе стране те кораке примене, јер су они већ и уцртани иницијалним споразумом", рекао је Марфи, који је члан Одбора за спољне послове.

Марфи је нагласио да мисли да САД, као и ЕУ, треба да остану активни учесник разговора Београда и Приштине.

"Заиста сам разочаран што није било више напретка и о томе смо разговарали са председником Вучићем", навео је Марфи.

Сенаторка Џин Шахин је изразила наду да ће све демократске земље Европе бити заједно у супротстављању ономе што се дешава у, како је рекла, ничим изазваном рату у Украјини.

Шахинова је рекла да је једна од тема састанка била и санкције Русији, те да ће Србија и САД о томе наставити да разговарају.

Сенатори су нагасили да Србија ако себе види на европском путу политику мора да усклади са ЕУ.

"Као што је председник Србије рекао, будућност Србије лежи на Западу са остатком Европе и она се креће у том смеру, трговинске везе, пословне везе, инвестиције. Ако је то намера, онда свакако треба гледати и да имате спољну политику која је усклађена са Европском унијом", навела је Шахин.

Како је додала, сенатори посетом Београду, где нису први пут, наглашавају важност Западног Балкана за САД, посебно у време које је критично за европску историју.

"Свака земља да одлучи да ли је паметно да своју безбедност везује за Кину"

Сенатор Том Тилис је на питање о испоруци кинеског оружја Србији рекао да, ако Србија настави да се креће у правцу ЕУ, ствари могу бити много компликованије у зависности од тога одакле нешто стиже.

"Мислим да, дугорочно гледано, свака земља треба да донесе одлуку да ли је паметно да своју безбедност везује за Кину. Ако Србија намерава да буде део Европске уније, онда није у њеном дугорочном интересу да развија безбедносне односе са Кином", рекао је Тилис.

Тилис је додао да сви западни савезници морају бити уједињени да се Русија позове на одговорност.

"Морамо се ујединити као земље које воле слободу против убилачких и агресивних активности Русије, да заједнички радимо и доведемо мир", навео је Тилис.

Сенатор је оценио да је дешавање у Украјини прекретница за цео свет, али и тренутак када постоји велики ризик ако демократска заједница не пошаље јединствену поруку о последицама понашања Русије у Украјини, јер би неко могао исто да понови.

Тилис је рекао новинарима да су сенатори председнику Вучићу пренели наду да ће економски и политички односи САД и Србије бити још јачи.

Сенатори су се данас састали и са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво