Читај ми!

Тадић: Србија мора да има јасан став о Украјини; Дачић: Требало је тражити решење

Овог четвртка у међупартијском дијалогу, Ивица Дачић и Борис Тадић разговарали су о спољнополитичким темама и какав став Србија треба да заузме поводом ситуације у Украјини.

Борис Тадић, председник Социјалдемократске странке, рекао је, поводом ситуације у Украјини, да је очигледна агресија Русије на ту земљу, којој је претходио низ догађаја.

"Један од њих је да је Запад прекршио споразум постигнут са Јељцином да неће бити проширења НАТО-а на земље које се граниче са Русијом, а томе је претходила и борба у вези са енергентима, где и Америка и Русија имају своје супротстављене интересе", рекао је Тадић.

Нажалост, грађани Украјине ће платити страшну цену. Било би јако опасно да цену плате и грађани других малих земаља, истакао је Тадић.

Према његовим речима, ово је опасна ситуација у којој Србија мора да има јасан и резолутан став.

"Ми не можемо да подржимо агресију на суверену државу Украјину, не можемо да подржимо признање Доњецка и Луганска, јер је то супротстављено нашим интересима на Косову.

Дачић: Највећу цену ће платити украјински и руски народ

Ивица Дачић је подсетио да је Русија неколико недеља инсистирала на договору о безбедносним условима.

"НАТО је дошао до зидина Кремља, у том погледу се десила и криза у Украјини, Русија је очигледно имала безбедносне информације да се спрема акција слична 'Олуји', односно да Украјина жели војно да освоји територију Луганска и Доњецка и на то је јавно упозоравала", рекао је Дачић. 

У том погледу Србија се мора понашати избалансирано, каже Дачић и додаје да су све досадашње изјаве председника Вучића биле државнички одмерене и мудре.

"Ми данас не знамо како ће се даље развијати ова ситуација, мислим да ће највећу цену платити украјински и руски народ и да не би требало да се ратује", рекао је Дачић. 

"Више је требало радити на проналажењу решења, а не да се ратује зарад неких трећих, јер нисам сигуран да ће ти трећи много помоћи Украјини", истакао је Дачић и апеловао на мир.

На питање како Србија треба и како може да реагује, Дачић је рекао да Србија може да реагује како хоће јер је она суверена земља.

"Србија треба да води рачуна о својим националним и државним интересима. Србија не сме да се једноставно придружи осудама, санкцијама, посебно што земље које то траже од Србије нису биле коректне када је наша земља била нападнута 1999. године, када је војно заузето Косово", навео је Дачић.

Тадић: Веома опасна ситуација 

Тадић је поновио да Србија никако не сме да подржи признање Доњецка и Луганска јер је то супротно интересима Београда на Косову, али треба да водимо избалансирану политику. 

"Ми смо мала сила и морамо да нађемо тачан угао како да приступимо овој ситуацији, велики ће бити проблем када ЕУ настави да врши притисак да се придружимо санкцијама", рекао је Тадић. 

"Ово врло комликована ситуација, екстремно опасна, а по принципу отворених судова тамо где се деси конфликт постоји могућност разгоревања", рекао је Тадић. 

Коментаришући Бајденову изјаву да је акција Русије у Украјини напад на УН, Дачић је упитао зашто нису реаговали када су бомбардовали Србију без одлуке УН.

"Ми гледамо своје интересе, доста смо ми гинули за друге, сачувајмо односе са ЕУ, не рушимо односе са Русијом", рекао је Дачић.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво