Читај ми!

Вучић после састанка са Путином: Цена гаса 270 долара наредних шест месеци

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанка са руским председником Владимиром Путином у Сочију, да ће цена руског гаса у наредних 6 месеци бити 270 долара, тј. остаје иста, док се количина гаса повећава за тих 6 месеци. Навео је да су договорени и елементи дугорочног уговора за испоруку гаса Србији, и да ће наша земље и после шест месеци имати изузетну цену, повећање обима испоруке и флексибилност.

Александар Вучић је, после састанка са Владимиром Путином, рекао да су разговарали о много тема и да је руски председник добро разумео питање цене и количине гаса.

Вучић је навео да ће цена руског гаса у наредних шест месеци за Србију бити 270 долара, тј. остаје иста, док се количина гаса повећава за тих шест месеци.

"Ово је за нас спас. Нећемо имати проблема ни са струјом ни са гасом ни са грејањем, као ни са укупним снабдевањем. Много нам је помогао председник Путин својим односом. То је био мој предлог, он је прихватио", навео је председник.

Додао је да је Србији до краја фебруара потребно око 13 милиона кубних метара гаса, а у мају и јуну четири или пет милиона.

"Уштедели смо више од 300 милиона евра", оценио је Вучић.

"Изузетна цена и после шест месеци"

Председник је навео да су договорени и елементи дугорочног уговора за испоруку гаса Србији, и да ће наша земље и после шест месеци имати изузетну цену, повећање обима испоруке и флексибилност.

"Разговарали смо и о дугорочном уговору и оставили одређене елементе, али док не потпишем, немам права да говорим", рекао је Вучић.

Пренео је да му је Путин рекао да ће решење бити добро и да ће Србија бити задовољна.

"Мој предлог, Путинова одлука"

Председник је, упитан како је дошло до договора и да ли је то био његов (Вучићев) предлог или је то понудио Путин, рекао како је руски председник донео одлуку тако што је прихватио његов предлог.

Напоменуо је да је Србија имала кризу претходних дана због гаса, јер се брже трошио гас из Банатског двора и били смо тек на нешто више од 100 милиона кубних метара резерви гаса.

Додао је да сада трошимо у Банатском двору по 13 милиона кубних метара гаса дневно, што значи да смо имали резерве довољне за нешто мање од 15 дана.

Вучић је нагласио да смо овим договором решили проблем и да Србија неће имати проблем са гасом.

Напоменуо је да можда није било фер према руској страни што смо трошили гас и на ТЕ-ТО Нови Сад због струје, али и због грејања. "Очекујем велики догађај у коме ћемо Путин и ја учествовати преко видео-конференције за отварање ТЕ-ТО Панчево у децембру", навео је Вучић.

"Путин је имао 90 питања за мене"

Вучић је навео да је са Путином разговарао и о Косову и Метохији и ситуацији у региону, и да је током разговора руски председник имао 90 питања за њега из различитих области.

"Разговарали смо о КиМ, о региону, спољним притисцима, непостојању жеље Албанаца за реалним дијалогом, последњим дешавањима на северу Косова, ономе што очекујемо, свим спољним утицајима, како неки међународни фактори посматрају Србију", рекао је Вучић.

Додао је да је са Путином разговарао о сарадњи две земље, изградњи железница, линији "Беовоза". "Очекујем ускоро потписивање договора о том питању. Разговарали смо и о радио-фармацији, о много важних ствари где се за седам дана очекује потписивање договора", навео је Вучић.

"Пошто смо ми потписали војно техничку сарадњу, молио сам га да одређене ствари стигну у Србију и неке ћемо имати пре краја године у нашој земљи. То нису стратешке, али су важне тактичке ствари. То су корнети за ракете за противоклопна дејства и верујем да ће то ускоро стићи у Србију. Биће и других већих ствари и то не далекој будућности", објаснио је Вучић.

"Србија неће бити остављена на цедилу"

Вучић је пренео речи руског председника да буде сигуран да Србија неће бити остављена на цедилу око ствари где Русија може да помогне.

"Важна је порука да ћемо имати подршку у међународним институцијама и организацијама, и да можемо да рачунамо на пријатеље", истакао је Вучић.

Захвалио је руском председнику на гостопримству.

"То је био један од наших најдужих састанака, три сата смо разговарали сами о свим важним питањима", рекао је Вучић.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара