Читај ми!

Путинoва порука Вучићу у Сочију о гасу: Наћи ћемо прихватљиво решење

Москва и Београд наћи ће прихватљиво решење за услове новог уговора за испоруку гаса, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са председником Србије Александром Вучићем.

"Мислим да ћемо се договорити, поверићемо привредним субјектима да одговарајући рад доведу до краја. Наћи ћемо такво решење, које ће бити прихватљиво за наше српске партнере", рекао је Путин на почетку састанка са српским председником у резиденцији Бочаров ручеј у Сочију.

Путин је пожелео Вучићу успех на изборима у Србији у априлу следеће године.

"Желим да вам изразим захвалност на пажњи коју посвећујете развоју руско-српских односа. Надам се да ће гласачи у Србији то такође ценити", истакао је Путин, јавља РИА новости.

Путин је додао да се у децембру очекује посета председнице Владе Србије Ане Брнабић Русији.

Како наводи Тас, руски председник је рекао да се односи две земље развијају у свим правцима упркос пандемији коронавируса.

"Пред нама је обиље питања која треба да рзмотримо. Ипак, упркос изазовима које је донела пандемије, везе две земље не само да су одржане, већ су се развиле у свим правцима", истакао је Путин.

Говорећи о трговини, Путин је рекао да ће Москва и Београд до краја 2021. године не само превазићи пад трговинске размене проузрокован пандемијом, већ ће повећати обим међусобне размене.

"Ако смо у 2020. години, пандемијској години, имали пад трговине, онда је ове године раст већ преко 20 одсто, у само девет месеци ове године. То значи да ћемо не само превазићи рецесију из 2020. године, већ ћемо такође повећати обим трговине", поручио је руски председник.

Указао је на развој сарадње у војној сфери.

Подсетио је да две земље редовно одржавају вежбе, развијају интеракцију на линији структура власти, министарстава одбране и генералштаба.

Према Путиновој оцени, "то је, несумњиво на добробит обе земље".

Вучић: Односи Србије и Русије на највишем историјском нивоу

Током састанка са Путином, Вучић је рекао да "верује да су односи Србије и Русије на највишем нивоу у историји", преноси руска агнеција Тас.

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима.

"Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама", поручио је Вучић.

Председник Србије је, такође, изразио саучешће руском председнику због фаталне несреће у руднику угља у руској области Кузбас у којој је страдало најмање 11 људи.

Вучић је рекао и да Србија чека да руски председник посети Храм Светог Саве у Београду.

"У прошлости смо много тога урадили заједно и ми вас очекујемо у Храму Светог Саве у Београду у којем смо радове извели заједно", рекао је Вучић руском председнику.

Двојица председника, којима је ово 19. званични сусрет, у Сочију разговарају о више тема - ситуацији на Западном Балкану, заједничким пројектима, економској сарадњи, али је најважнија она о испоруци и цени гаса.

У овом тренутку на снази је уговор између "Србијагаса" и руског "Гаспрома", али он истиче крајем ове године, у тренутку који је посебно проблематичан због великих турбуленција на тржишту енергената.

Цена 1.000 кубика гаса сада на берзи премашује 1.000 долара, док Србија према важећем уговору за исту количину издваја 270 долара - вишеструко мање.