Читај ми!

Брнабић: Инсистираћемо на заштити светске баштине, то је кључно за српско наслеђе на КиМ

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је на свечаности у Паризу, поводом 75. годишњице Унеска, да је Србија поносна на наслеђе те организације и да ће наставити да инсистира на заштити светске културне и природне баштине, јер је то кључно и за заштиту културне баштине Србије, посебно на Косову и Метохији.

Ана Брнабић је рекла да сада, више него икада, сви треба да буду посвећени изградњи дијалога између различитих култура и нација, као и изградњи мирнијег и одрживијег глобалног друштва.

"У овим неизвесним временима када ковид 19 наставља да неизмерно мења наше животе, Унеско се отпорно прилагођавао околностима. Организација је наставила свој посвећен рад повезујући земље чланице Уједињених нација у областима образовања, културе и науке. Вођство генералне директорке Одри Азуле даје посебан допринос организацији", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је Унеско међу ретким организацијама које су брзо пронашле иновативне начине да одрже свој рад на унапређењу сарадње, придржавајући се свих принципа међународног права којима је, како је нагласила, Србија дубоко посвећена.

"Србија је поносна на наслеђе Унеска, а посебно ћемо наставити да инсистирамо на заштити светске културне и природне баштине кроз Унескову Листу светске баштине у опасности, јер је то кључно за заштиту културне баштине Србије, посебно на Косову и Метохији", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да ће Србија остати доследна у промовисању деполитизације ове агенције Уједињених нација и повезивању земаља чланица кроз ангажовање млађих генерација.

"Надамо се да ћемо до обележавања 100. годишњице Унеска имати још више тога на чему можемо да будемо захвални као пријатељи и партнери", рекла је Брнабићева.

Ана Брнабићева је напоменула и да на догађају поводом 75. годишњице оснивања Унеска види многе пријатеље, од којих су неки присуствовали и обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних у Београду који је, како истиче, промовисао мултилатерализам и међусобно разумевање.

Председница Владе Србије је рекла и да се нада да ће стална изасланица Србије при Унеску, амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, бити изабрана за председницу Извршног одбора Унеска.

Састанак са генералном директорком Одри Азуле 

Ана Брнабић се раније данас у Паризу састала са генералном директорком Унеска Одри Азуле, која је после сусрета са премијерком указала на решеност Владе Србије да се више ангажује у управљању том међународном организацијом.

Одри Азуле је на Твитеру објавила и фотографију са Брнабићевом.

"Велико задовољство је дочекати премијерку Ану Брнабић. Лидерство Србије оличено је у посвећености Владе да се дубље ангажује у руковођењу Унеском и његовом раду на медијској и информационој писмености", написала је Азуле.

Брнабићева је раније данас, након 41. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да је кључна тема и политика Србије деполитизација Унеска, што, како је рекла, значи да такозвана самопроглашена држава Косово нема шта да тражи у тој организацији.

Билатералним сусретима са министрима културе, образовања и толеранције Уједињених Арапских Емирата - Ноуром Ел Каби, Хусеином Ел Хамадијем и шеиком Нахјаном Ел Нахјаном и групним фотографисањем са осталим шефовима држава и влада који су учествовали на свечаности поводом 75 година од оснивања Унеска, премијерка Брнабић завршила је дводневну посету Паризу.

среда, 07. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено